text stringlengths 302 1.15k |
|---|
<doc>
Onur, Barış, Yusuf, Yasemin, Selim kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Onur'nin değeri Barış'ninkinden küçüktür.
- Yusuf'nin değeri Onur'ninkinden büyüktür.
- Selim'nin değeri Yasemin'ninkinden büyüktür.
- Yasemin'nin değeri Yusuf'ninkinden büyüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı ya... |
<doc>
Özge adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- yürüyüşe çıktı etkinliği, arkadaşıyla buluştu etkinliğinden önce gerçekleşti.
- arkadaşıyla buluştu etkinliği, toplantıya katıldı etkinliğinden önce gerçekleşti.
Özge'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin.
Mantıksal çözüm:
1. yürüyüşe çıktı
2. ... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre İbrahim, Erdem, Barış, Nisa, Hasan kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Barış, sıralamada İbrahim'dan önce yer alır.
- Nisa, Hasan'den sonra gelir.
- İbrahim, Erdem'den önce gelir.
- Barış, Nisa'den sonra gelir.
Doğru sıralama nedir?
Çözüm:
1. sırada Hasan yer alır.
2. sırada Nisa... |
<doc>
Hüseyin adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- Hüseyin, spor salonuna gitti bittikten sonra ders çalıştı.
- alışveriş yaptı etkinliği, spor salonuna gitti etkinliğinden önce gerçekleşti.
Hüseyin'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin.
Analiz:
1. alışveriş yaptı
2. spor salonuna gitti
3.... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Elif, Özge, Fırat, Zeynep kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Özge, Fırat'den sonra gelir.
- Zeynep, Elif'den sonra gelir.
- Zeynep, sıralamada Fırat'dan önce yer alır.
- Elif, 1. sıradadır.
Doğru sıralama nedir?
Akıl yürütme:
1. sırada Elif yer alır.
2. sırada Zeynep yer alır.
... |
<doc>
Mert adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- Mert, toplantıya katıldı bittikten sonra ders çalıştı.
- ders çalıştı etkinliği, raporu teslim etti etkinliğinden önce gerçekleşti.
- Mert, toplantıya katıldı'den önce öğle yemeği yedi.
Mert'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin.
Adım adım çözüm:
... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Hasan: Bursa
- Burak: Mersin
- Nisa: Ankara
- Gül: Trabzon
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Burak'nin özelliği Mersin.
B) Gül'nin rengi Bursa.
C) Hasan'nin özelliği Ankara.
D) Hasan'nin özelliği Bursa.
Çözüm:
A) Bu ifade DOĞRUdur. Burak'nin gerçekten Mersin ... |
<doc>
Onur, Şule, Ceren kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Ceren'nin değeri 181'dir.
- Şule'nin değeri Ceren'ninkinden küçüktür.
- Ceren'nin değeri Onur'ninkinden büyüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Akıl yürütme:
Onur: 38
Şule: 50
Ce... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Derya: Gaziantep
- Bora: Eskişehir
- Osman: Antalya
- Alp: İstanbul
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Alp'nin mesleği Gaziantep.
B) Derya'nin özelliği Gaziantep.
C) Bora'nin mesleği Eskişehir.
D) Osman'nin rengi Eskişehir.
Adım adım çözüm:
A) Bu ifade YANLIŞd... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Selin hem memeli hem de etoburdir.
B) Selin memeli değildir.
C) Ege bir sarıdir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Akıl yürütme:
A) önerme: "Selin hem memeli hem de etoburdir."
B) önerme: "Selin memeli değildir."
Bu iki önerme doğrudan çelişmek... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Öğrenci her gece çalıştı ve sınavda başarılı oldu.
Destek: Düzenli çalışma ile başarı arasında güçlü korelasyon vardır.
Sonuç: Bu nedenle başarının tek nedeni düzenli çalışmadır.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Adım adım çözüm:
Argüman, öğrenci her gece çalıştı ... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Cem bir kahverengidir.
B) Merve hem sanatçı hem de yaratıcıdir.
C) Cem bir pembedir.
D) Fatma bir siyahdir.
E) Merve sanatçı değildir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Akıl yürütme:
B) önerme: "Merve hem sanatçı hem de yaratıcıdir."
E) öner... |
<doc>
Barış, Alp, Büşra kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Alp'nin değeri 65'dir.
- Alp'nin değeri Barış'ninkinden büyüktür.
- Büşra'nin değeri 199'dir.
- Barış'nin değeri Büşra'ninkinden küçüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Adım adım çözüm... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Mehmet, Fatma, Ali, Hüseyin, Merve kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Fatma, 1. sıradadır.
- Hüseyin, sıralamada Ali'dan önce yer alır.
- Fatma, sıralamada Ali'dan önce yer alır.
- Hüseyin, Mehmet'den sonra gelir.
- Mehmet, Merve'den sonra gelir.
- Mehmet, 3. sıradadır.
Doğru sıralam... |
<doc>
Merve, Burak, Selin, Erdem, Mert kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Merve'nin değeri Mert'ninkinden küçüktür.
- Burak'nin değeri Erdem'ninkinden küçüktür.
- Selin'nin değeri Merve'ninkinden büyüktür.
- Mert'nin değeri Burak'ninkinden büyüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve... |
<doc>
Uğur, Serkan, Eylül, Barış kişileri ve araba, gözlük, kitap, tablet nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Eylül bir şey yaptı ama bu kitap değildi.
- Barış, tablet sattı.
- Nesne olarak araba kullanan kişi Uğur'dir.
- Nesne olarak gözlük kullanan kişi Serkan'dir.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Gül, Erdem, Deniz, Tuğba, Ece kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Ece, Deniz'den önce gelir.
- Gül, sıralamada Erdem'dan önce yer alır.
- Deniz, 4. sıradadır.
- Tuğba, Ece'den önce gelir.
- Erdem, Deniz'den sonra gelir.
Doğru sıralama nedir?
Adım adım çözüm:
1. sırada Gül yer alır.... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Şehirde fabrika kurulduktan sonra hava kirliliği arttı.
Destek: Hava kalitesi ölçümlerinde belirgin kötüleşme görüldü.
Sonuç: Bu nedenle hava kirliliğinin tek sorumlusu fabrikadır.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Analiz:
Argüman, şehirde fabrika kurulduktan sonr... |
<doc>
İbrahim, Fırat, Doruk, Merve kişileri ve tablet, anahtar, çanta, bilgisayar nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Doruk, bilgisayar getirdimedi.
- Doruk, anahtar ödünç aldımedi.
- Merve, çanta sattımedi.
- Nesne olarak tablet kullanan kişi İbrahim'dir.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Çözüm:
•... |
<doc>
Nisa, Gül, Ceren kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Nisa'nin değeri Gül'ninkinden küçüktür.
- Gül'nin değeri Ceren'ninkinden küçüktür.
- Gül'nin değeri 66'dir.
- Ceren'nin değeri 131'dir.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Analiz:
Nisa: 55
... |
<doc>
Yasemin, Nisa, Serkan, Onur kişileri ve telefon, çanta, araba, kitap nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Yasemin bir şey yaptı ama bu telefon değildi.
- Serkan, kitap yaptımedi.
- Nesne olarak araba kullanan kişi Serkan'dir.
- Nisa bir şey kaybetti ama bu çanta değildi.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını bel... |
<doc>
Ece, Ceyda, Özge kişileri ve telefon, kamera, çanta nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Ece, çanta aldımedi.
- Ece bir şey verdi ama bu telefon değildi.
- Ceyda, kamera verdi.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Analiz:
• Ceyda: kamera verdi.
• Ece: telefon pişirdi.
• Özge: çanta aldı.
Bu ... |
<doc>
Ece, Deniz, Alp, Ceyda kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Ceyda'nin değeri 156'dir.
- Ece'nin değeri Ceyda'ninkinden küçüktür.
- Ceyda'nin değeri Deniz'ninkinden büyüktür.
- Alp'nin değeri Ece'ninkinden büyüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belir... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Caner bir hemşiredir.
B) Eğer Dilan sanatçıise, o zaman yaratıcıdir.
C) Dilan sanatçıdir fakat yaratıcı değildir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Mantıksal çözüm:
B) önerme: "Eğer Dilan sanatçıise, o zaman yaratıcıdir."
C) önerme: "Dilan sanat... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Derya: turuncu
- Fırat: lacivert
- Tuğba: sarı
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Derya'nin rengi turuncu.
B) Derya'nin mesleği lacivert.
C) Tuğba'nin rengi sarı.
D) Tuğba'nin özelliği lacivert.
Analiz:
A) Bu ifade DOĞRUdur. Derya'nin gerçekten turuncu olduğu ... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Serkan, Yusuf, Osman, Doruk, Mert kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Osman, Mert'den önce gelir.
- Doruk, 5. sıradadır.
- Yusuf, Serkan'den sonra gelir.
- Doruk, Yusuf'den sonra gelir.
- Mert, sıralamada Yusuf'dan önce yer alır.
- Mert, 2. sıradadır.
Doğru sıralama nedir?
Çözüm:
1... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Hasan, Kemal, Tarık kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Tarık, sıralamada Hasan'dan önce yer alır.
- Kemal, 2. sıradadır.
- Hasan, Kemal'den sonra gelir.
- Tarık, 1. sıradadır.
Doğru sıralama nedir?
Analiz:
1. sırada Tarık yer alır.
2. sırada Kemal yer alır.
3. sırada Hasan yer... |
<doc>
Tarık, Beril, Nisa kişileri ve araba, anahtar, bilgisayar nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Nesne olarak anahtar kullanan kişi Beril'dir.
- Nisa bir şey buldu ama bu bilgisayar değildi.
- Tarık, araba tamir etti.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Akıl yürütme:
• Beril: anahtar sattı.
• Ta... |
<doc>
Bir apartmanda 3 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Zeynep, Barış, Gökhan
Renkler: kırmızı, siyah, mavi
Meslekler: öğretmen, bankacı, eczacı
Şehirler: Adana, Trabzon, Antalya
İpuçları:
- Antalya'den gelen kişi 2. katta oturmaktadır.
- Zeynep'nin mesleği eczacıtir.
- Zeynep, 1. katta oturmaktadır.
- Gökhan'nin mesle... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Bora, Fatma, Eylül kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Eylül, 3. sıradadır.
- Fatma, Bora'den sonra gelir.
- Eylül, 3. sıradadır.
- Fatma, Eylül'den önce gelir.
Doğru sıralama nedir?
Adım adım çözüm:
1. sırada Bora yer alır.
2. sırada Fatma yer alır.
3. sırada Eylül yer alır.
... |
<doc>
Serkan, Mehmet, Ceren, Deniz kişileri ve bilgisayar, kitap, tablet, anahtar nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Serkan, anahtar yaptımedi.
- Mehmet bir şey yaptı ama bu kitap değildi.
- Serkan bir şey getirdi ama bu bilgisayar değildi.
- Deniz, tablet getirdimedi.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyi... |
<doc>
Onur, Ceyda, Aslı, Erdem, Ali kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Onur'nin değeri Aslı'ninkinden küçüktür.
- Aslı'nin değeri Ceyda'ninkinden büyüktür.
- Ceyda'nin değeri Ali'ninkinden küçüktür.
- Erdem'nin değeri Onur'ninkinden büyüktür.
- Onur'nin değeri 15'dir.
Küçükten büyüğe ... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Her çiftçi, ya emekçi ya da doğayla iç içedir.
B) Bazı çiftçilar ne emekçi ne de doğayla iç içedir.
C) Özge bir mavidir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Çözüm:
A) önerme: "Her çiftçi, ya emekçi ya da doğayla iç içedir."
B) önerme: "Bazı çiftçi... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Özge, Yasemin, Deniz kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Deniz, sıralamada Yasemin'dan önce yer alır.
- Yasemin, sıralamada Özge'dan önce yer alır.
Doğru sıralama nedir?
Adım adım çözüm:
1. sırada Deniz yer alır.
2. sırada Yasemin yer alır.
3. sırada Özge yer alır.
Sonuç: Doğr... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Yasemin: pilot
- Deniz: hemşire
- Elif: bankacı
- Aslı: mimar
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Elif'nin mesleği bankacı.
B) Yasemin'nin özelliği pilot.
C) Aslı'nin mesleği pilot.
D) Elif'nin mesleği mimar.
Akıl yürütme:
A) Bu ifade DOĞRUdur. Elif'nin gerçekt... |
<doc>
Bir apartmanda 4 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Kaan, Esra, Serkan, Nisa
Renkler: pembe, turuncu, gri, siyah
Meslekler: öğretmen, hemşire, sporcu, mühendis
Şehirler: Ankara, Eskişehir, Antalya, İstanbul
İpuçları:
- 2. kattaki dairenin rengi siyahtir.
- Serkan ile Nisa, birbirinin hemen üstünde oturmaktadır.
- 1... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Tüm öğrencilar gençdir.
B) Bazı öğrencilar genç değildir.
C) Tarık bir müzisyendir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Analiz:
A) önerme: "Tüm öğrencilar gençdir."
B) önerme: "Bazı öğrencilar genç değildir."
Bu iki önerme doğrudan çelişmektedir:... |
<doc>
Zeynep, İbrahim, Deniz, Esra, Nisa kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Zeynep'nin değeri İbrahim'ninkinden küçüktür.
- Nisa'nin değeri Deniz'ninkinden büyüktür.
- İbrahim'nin değeri Esra'ninkinden küçüktür.
- Esra'nin değeri Nisa'ninkinden küçüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yap... |
<doc>
Kemal, Gökhan, Fatma kişileri ve bisiklet, tablet, araba nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Gökhan, araba verdimedi.
- Gökhan, tablet yaptı.
- Kemal bir şey yaptı ama bu bisiklet değildi.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Analiz:
• Fatma: araba verdi.
• Kemal: bisiklet aldı.
• Gökhan: ta... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Yusuf, Fırat, Ege, Ahmet, Mehmet kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Ege, Yusuf'den önce gelir.
- Yusuf, Ahmet'den önce gelir.
- Fırat, Ahmet'den sonra gelir.
- Yusuf, 3. sıradadır.
- Mehmet, Ege'den önce gelir.
Doğru sıralama nedir?
Analiz:
1. sırada Mehmet yer alır.
2. sırada E... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Şehirde fabrika kurulduktan sonra hava kirliliği arttı.
Destek: Hava kalitesi ölçümlerinde belirgin kötüleşme görüldü.
Sonuç: Bu nedenle hava kirliliğinin tek sorumlusu fabrikadır.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Çözüm:
Argüman, şehirde fabrika kurulduktan sonra... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Burak, Osman, Hüseyin kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Hüseyin, Burak'den önce gelir.
- Osman, Burak'den sonra gelir.
Doğru sıralama nedir?
Analiz:
1. sırada Hüseyin yer alır.
2. sırada Burak yer alır.
3. sırada Osman yer alır.
Sonuç: Doğru sıralama Hüseyin > Burak > Osman ... |
<doc>
Gül, Mehmet, Özge kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Gül'nin değeri Özge'ninkinden küçüktür.
- Mehmet'nin değeri Gül'ninkinden büyüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Akıl yürütme:
Gül: 38
Mehmet: 65
Özge: 74
Sonuç: En küçük değer... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Selim bir beyazdir.
B) Doruk bir siyahdir.
C) Burak bir kırmızıdir.
D) Tüm meyvelar sağlıklıdir.
E) Bazı meyvelar sağlıklı değildir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Akıl yürütme:
D) önerme: "Tüm meyvelar sağlıklıdir."
E) önerme: "Bazı meyv... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Hüseyin: lacivert
- Kemal: mavi
- Elif: mor
- Merve: kahverengi
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Kemal'nin mesleği kahverengi.
B) Merve'nin özelliği lacivert.
C) Merve'nin özelliği kahverengi.
D) Kemal'nin rengi mavi.
Mantıksal çözüm:
A) Bu ifade YANLIŞdur. ... |
<doc>
Burak, Selim, İbrahim kişileri ve bilgisayar, kamera, tablet nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Nesne olarak tablet kullanan kişi İbrahim'dir.
- Burak, bilgisayar getirdi.
- Nesne olarak kamera kullanan kişi Selim'dir.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Çözüm:
• Burak: bilgisayar getirdi.
•... |
<doc>
Caner, Fırat, Selin, Ayşe kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Selin'nin değeri Ayşe'ninkinden küçüktür.
- Fırat'nin değeri Selin'ninkinden küçüktür.
- Caner'nin değeri Fırat'ninkinden küçüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Adım adım çözü... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Selim bir mordir.
B) Esra bir gridir.
C) Hüseyin araçdir fakat hızlı değildir.
D) Eğer Hüseyin araçise, o zaman hızlıdir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Analiz:
D) önerme: "Eğer Hüseyin araçise, o zaman hızlıdir."
C) önerme: "Hüseyin araçdi... |
<doc>
Mehmet, Kaan, Burak kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Burak'nin değeri 149'dir.
- Kaan'nin değeri Burak'ninkinden küçüktür.
- Burak'nin değeri Mehmet'ninkinden büyüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Analiz:
Mehmet: 31
Kaan: 59
Bu... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Emre: mavi
- Deniz: mor
- Ege: sarı
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Deniz'nin rengi mor.
B) Emre'nin mesleği mavi.
C) Ege'nin rengi mor.
D) Deniz'nin mesleği mavi.
Akıl yürütme:
A) Bu ifade DOĞRUdur. Deniz'nin gerçekten mor olduğu bilinmektedir.
B) Bu ifa... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Derya, Mert, Burak, Ece kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Derya, 2. sıradadır.
- Ece, sıralamada Mert'dan önce yer alır.
- Ece, 1. sıradadır.
- Mert, Derya'den sonra gelir.
- Mert, sıralamada Burak'dan önce yer alır.
Doğru sıralama nedir?
Analiz:
1. sırada Ece yer alır.
2. sıra... |
<doc>
Ahmet, Onur, Hasan kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Onur'nin değeri Ahmet'ninkinden büyüktür.
- Hasan'nin değeri Onur'ninkinden büyüktür.
- Ahmet'nin değeri 41'dir.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Çözüm:
Ahmet: 41
Onur: 49
Hasan: 7... |
<doc>
Bir apartmanda 3 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Kaan, Büşra, Ege
Renkler: gri, beyaz, kırmızı
Meslekler: mimar, gazeteci, bankacı
Şehirler: Adana, Gaziantep, İstanbul
İpuçları:
- Büşra ile Ege, birbirinin hemen üstünde oturmaktadır.
- Büşra, 2. katta oturmaktadır.
- Büşra'nin mesleği mimartir.
- Ege'nin mesleği... |
<doc>
Özge, Cem, Şule kişileri ve şemsiye, telefon, bisiklet nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Özge bir şey yaptı ama bu şemsiye değildi.
- Cem, telefon yaptı.
- Şule bir şey kaybetti ama bu bisiklet değildi.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Adım adım çözüm:
• Cem: telefon yaptı.
• Özge: şemsi... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Selim: muhasebeci
- Doruk: çiftçi
- Dilan: yazılımcı
- Gökhan: tüccar
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Selim'nin rengi muhasebeci.
B) Doruk'nin mesleği çiftçi.
C) Gökhan'nin rengi tüccar.
D) Doruk'nin mesleği tüccar.
Analiz:
A) Bu ifade DOĞRUdur. Selim'nin g... |
<doc>
Caner, Büşra, Hüseyin kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Hüseyin'nin değeri Büşra'ninkinden büyüktür.
- Caner'nin değeri Hüseyin'ninkinden küçüktür.
Küçükten büyüğe sıralamayı yapın ve en büyük/en küçük kişiyi belirtin.
Adım adım çözüm:
Caner: 51
Büşra: 52
Hüseyin: 192
S... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Öğrenci her gece çalıştı ve sınavda başarılı oldu.
Destek: Düzenli çalışma ile başarı arasında güçlü korelasyon vardır.
Sonuç: Bu nedenle başarının tek nedeni düzenli çalışmadır.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Adım adım çözüm:
Argüman, öğrenci her gece çalıştı ... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Tuğba, Deniz, Ayşe, Ece kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Ece, Ayşe'den sonra gelir.
- Deniz, sıralamada Tuğba'dan önce yer alır.
- Ece, Deniz'den önce gelir.
- Ece, 2. sıradadır.
Doğru sıralama nedir?
Mantıksal çözüm:
1. sırada Ayşe yer alır.
2. sırada Ece yer alır.
3. sırad... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Öğrenci her gece çalıştı ve sınavda başarılı oldu.
Destek: Düzenli çalışma ile başarı arasında güçlü korelasyon vardır.
Sonuç: Bu nedenle başarının tek nedeni düzenli çalışmadır.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Analiz:
Argüman, öğrenci her gece çalıştı ve sınavd... |
<doc>
Bir apartmanda 4 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Hüseyin, Deniz, Burak, Ece
Renkler: yeşil, mavi, pembe, kırmızı
Meslekler: aşçı, gazeteci, doktor, pilot
Şehirler: Eskişehir, Trabzon, Ankara, Konya
İpuçları:
- Deniz, 2. katta oturmaktadır.
- Ankara'den gelen kişi 3. katta oturmaktadır.
- 3. kattaki dairenin reng... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Büşra: turuncu
- Alp: beyaz
- Serkan: lacivert
- Ece: siyah
- Gökhan: kırmızı
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Serkan'nin mesleği lacivert.
B) Alp'nin rengi beyaz.
C) Gökhan'nin özelliği kırmızı.
D) Alp'nin özelliği lacivert.
Akıl yürütme:
A) Bu ifade DOĞRUd... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Merve, Ceren, Emre kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Ceren, 3. sıradadır.
- Ceren, Emre'den sonra gelir.
- Merve, Emre'den önce gelir.
Doğru sıralama nedir?
Mantıksal çözüm:
1. sırada Merve yer alır.
2. sırada Emre yer alır.
3. sırada Ceren yer alır.
Sonuç: Doğru sıralama Me... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Bu diyet uygulayan kişilerin ağırlığı azaldı.
Destek: Denek grubunun ortalama kilosu 3 ay içinde düştü.
Sonuç: Bu yüzden kilo kaybının tek açıklaması bu diyettir.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Analiz:
Argüman, bu diyet uygulayan kişilerin ağırlığı azaldı. gerç... |
<doc>
Alp adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- kahve içti etkinliği, arkadaşıyla buluştu etkinliğinden önce gerçekleşti.
- Alp, yürüyüşe çıktı'den önce arkadaşıyla buluştu.
Alp'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin.
Akıl yürütme:
1. kahve içti
2. arkadaşıyla buluştu
3. yürüyüşe çıktı
Sonu... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Bu ilacı kullanan hastalar iyileşti.
Destek: İlacın etkili olduğunu gösteren istatistiksel veri sunulmuştur.
Sonuç: Bu nedenle ilaç etkilidir.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Analiz:
Argüman, bu ilacı kullanan hastalar iyileşti. gerçeğinden hareketle 'bu nedenle... |
<doc>
Nisa, İpek, Zeynep kişileri ve anahtar, şemsiye, çanta nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- İpek, anahtar götürdümedi.
- İpek, şemsiye sattı.
- Nesne olarak çanta kullanan kişi Zeynep'dir.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Analiz:
• Zeynep: çanta buldu.
• İpek: şemsiye sattı.
• Nisa: anaht... |
<doc>
Osman adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- alışveriş yaptı etkinliği, spor salonuna gitti etkinliğinden önce gerçekleşti.
- telefon görüşmesi yaptı etkinliği, alışveriş yaptı etkinliğinden önce gerçekleşti.
- spor salonuna gitti etkinliği, sunum hazırladı etkinliğinden önce gerçekleşti.
Osman'nin ... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Nisa bir turuncudir.
B) Hiçbir kedi memeli değildir.
C) Gökhan bir kırmızıdir.
D) Bazı kedilar memelidir.
E) Mert bir sporcudir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Mantıksal çözüm:
B) önerme: "Hiçbir kedi memeli değildir."
D) önerme: "Bazı ke... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Kaan bir aşçıdir.
B) İpek bir gridir.
C) Bazı müzisyenlar sanatçıdir.
D) Hiçbir müzisyen sanatçı değildir.
E) Tuğba bir beyazdir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Çözüm:
D) önerme: "Hiçbir müzisyen sanatçı değildir."
C) önerme: "Bazı müzisy... |
<doc>
Ayşe adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- raporu teslim etti etkinliği, öğle yemeği yedi etkinliğinden önce gerçekleşti.
- Ayşe, toplantıya katıldı bittikten sonra kitap okudu.
- Ayşe, ders çalıştı bittikten sonra toplantıya katıldı.
- kitap okudu etkinliği, raporu teslim etti etkinliğinden önce ge... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Zeynep bir mavidir.
B) Erdem bir ressamdir.
C) Bazı çiftçilar emekçidir.
D) Hiçbir çiftçi emekçi değildir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Adım adım çözüm:
D) önerme: "Hiçbir çiftçi emekçi değildir."
C) önerme: "Bazı çiftçilar emekçidir."
B... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Zeynep atletikdir fakat disiplinli değildir.
B) Eğer Zeynep atletikise, o zaman disiplinlidir.
C) Eylül bir lacivertdir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Adım adım çözüm:
B) önerme: "Eğer Zeynep atletikise, o zaman disiplinlidir."
A) önerme: "Z... |
<doc>
Uğur adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- kitap okudu etkinliği, toplantıya katıldı etkinliğinden önce gerçekleşti.
- toplantıya katıldı etkinliği, ders çalıştı etkinliğinden önce gerçekleşti.
- Uğur, kitap okudu'den önce e-posta gönderdi.
Uğur'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin.
Analiz... |
<doc>
Bir apartmanda 4 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Mert, Bora, Fırat, Esra
Renkler: turuncu, gri, beyaz, mavi
Meslekler: gazeteci, yazılımcı, sporcu, muhasebeci
Şehirler: Ankara, Eskişehir, Antalya, Konya
İpuçları:
- Mert'nin mesleği sporcutir.
- Ankara'den gelen kişi 3. katta oturmaktadır.
- Esra'nin mesleği yazı... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Selin: Adana
- Doruk: Bursa
- Selim: Mersin
- Elif: Kayseri
- Fırat: İstanbul
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Elif'nin özelliği Kayseri.
B) Fırat'nin mesleği Adana.
C) Selim'nin mesleği Mersin.
D) Fırat'nin özelliği İstanbul.
Adım adım çözüm:
A) Bu ifade DO... |
<doc>
Kemal adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- Kemal, sunum hazırladı'den önce telefon görüşmesi yaptı.
- Kemal, alışveriş yaptı'den önce sunum hazırladı.
Kemal'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin.
Akıl yürütme:
1. telefon görüşmesi yaptı
2. sunum hazırladı
3. alışveriş yaptı
Sonuç: K... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Öğrenci her gece çalıştı ve sınavda başarılı oldu.
Destek: Düzenli çalışma ile başarı arasında güçlü korelasyon vardır.
Sonuç: Bu nedenle başarının tek nedeni düzenli çalışmadır.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Mantıksal çözüm:
Argüman, öğrenci her gece çalıştı ... |
<doc>
Nisa adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- toplantıya katıldı etkinliği, alışveriş yaptı etkinliğinden önce gerçekleşti.
- alışveriş yaptı etkinliği, ders çalıştı etkinliğinden önce gerçekleşti.
- Nisa, telefon görüşmesi yaptı'den önce ders çalıştı.
Nisa'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin... |
<doc>
Selim, Gül, Burak kişileri ve gözlük, bisiklet, anahtar nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Nesne olarak bisiklet kullanan kişi Gül'dir.
- Gül, gözlük sattımedi.
- Nesne olarak anahtar kullanan kişi Burak'dir.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Mantıksal çözüm:
• Burak: anahtar pişirdi.
• Gü... |
<doc>
Ceren, Yasemin, Özge kişileri ve gözlük, telefon, kitap nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Ceren bir şey boyattı ama bu gözlük değildi.
- Yasemin, telefon pişirdi.
- Nesne olarak kitap kullanan kişi Özge'dir.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Akıl yürütme:
• Ceren: gözlük boyattı.
• Özge: ... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Erdem: pilot
- Merve: aşçı
- Esra: ressam
- İpek: eczacı
- Selin: mimar
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Selin'nin mesleği ressam.
B) Selin'nin özelliği mimar.
C) Erdem'nin mesleği aşçı.
D) Esra'nin özelliği ressam.
Mantıksal çözüm:
A) Bu ifade YANLIŞdur. Se... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Ayşe: müzisyen
- Mustafa: doktor
- Ceyda: muhasebeci
- Ahmet: eczacı
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Ayşe'nin özelliği doktor.
B) Mustafa'nin rengi doktor.
C) Ayşe'nin rengi müzisyen.
D) Mustafa'nin rengi muhasebeci.
Çözüm:
A) Bu ifade YANLIŞdur. Ayşe'nin ö... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Doruk, Selin, Kemal, Aslı kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Aslı, Doruk'den önce gelir.
- Selin, Kemal'den önce gelir.
- Doruk, Selin'den önce gelir.
Doğru sıralama nedir?
Akıl yürütme:
1. sırada Aslı yer alır.
2. sırada Doruk yer alır.
3. sırada Selin yer alır.
4. sırada K... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Özge, Esra, Deniz kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Deniz, sıralamada Özge'dan önce yer alır.
- Özge, 3. sıradadır.
- Esra, 1. sıradadır.
- Deniz, Esra'den sonra gelir.
Doğru sıralama nedir?
Çözüm:
1. sırada Esra yer alır.
2. sırada Deniz yer alır.
3. sırada Özge yer alır.
S... |
<doc>
Gökhan, Burak, Fırat, Kemal, Uğur kişilerinin belirli bir özelliğe sahip değerleri vardır.
İpuçları:
- Gökhan'nin değeri Kemal'ninkinden küçüktür.
- Kemal'nin değeri Fırat'ninkinden büyüktür.
- Uğur'nin değeri 75'dir.
- Fırat'nin değeri Burak'ninkinden büyüktür.
- Uğur'nin değeri Gökhan'ninkinden büyüktür.
Küçük... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Mustafa: turuncu
- Şule: kahverengi
- Mehmet: beyaz
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Mehmet'nin özelliği beyaz.
B) Şule'nin mesleği turuncu.
C) Şule'nin mesleği kahverengi.
D) Mustafa'nin mesleği kahverengi.
Akıl yürütme:
A) Bu ifade DOĞRUdur. Mehmet'nin ger... |
<doc>
Bir apartmanda 4 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Özge, Ceren, Tuğba, Gökhan
Renkler: pembe, lacivert, kırmızı, beyaz
Meslekler: aşçı, çiftçi, pilot, gazeteci
Şehirler: Ankara, Kayseri, Gaziantep, Mersin
İpuçları:
- Ceren ile Tuğba, birbirinin hemen üstünde oturmaktadır.
- Mersin'den gelen kişi 4. katta oturmakta... |
<doc>
Ceren, Esra, Emre kişileri ve telefon, bilgisayar, şemsiye nesneleri verilmiştir.
İpuçları:
- Ceren bir şey getirdi ama bu telefon değildi.
- Ceren, bilgisayar ödünç aldımedi.
- Nesne olarak şemsiye kullanan kişi Emre'dir.
Her kişinin hangi nesneyle ne yaptığını belirleyin.
Mantıksal çözüm:
• Emre: şemsiye ge... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Kaan, Şule, Uğur, Eylül, Mert kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Mert, Şule'den önce gelir.
- Şule, 5. sıradadır.
- Mert, 4. sıradadır.
- Eylül, sıralamada Mert'dan önce yer alır.
- Eylül, Uğur'den sonra gelir.
- Uğur, Kaan'den sonra gelir.
Doğru sıralama nedir?
Akıl yürütme:
1. s... |
<doc>
Deniz adlı kişinin o gün yaptığı etkinlikler:
İpuçları:
- Deniz, e-posta gönderdi bittikten sonra ders çalıştı.
- Deniz, telefon görüşmesi yaptı bittikten sonra e-posta gönderdi.
- Deniz, proje üzerinde çalıştı'den önce ders çalıştı.
Deniz'nin etkinliklerini zaman sırasına göre dizin.
Çözüm:
1. telefon görüşm... |
<doc>
Aşağıdaki ipuçlarına göre Aslı, Tarık, Kemal kişilerinin sıralamayı belirleyin:
- Kemal, Tarık'den sonra gelir.
- Tarık, 1. sıradadır.
- Kemal, Aslı'den önce gelir.
Doğru sıralama nedir?
Analiz:
1. sırada Tarık yer alır.
2. sırada Kemal yer alır.
3. sırada Aslı yer alır.
Sonuç: Doğru sıralama Tarık > Ke... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Şule bir turuncudir.
B) Tüm meyvelar sağlıklıdir.
C) Bazı meyvelar sağlıklı değildir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Akıl yürütme:
B) önerme: "Tüm meyvelar sağlıklıdir."
C) önerme: "Bazı meyvelar sağlıklı değildir."
Bu iki önerme doğrudan çe... |
<doc>
Bir apartmanda 3 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Mert, Deniz, Bora
Renkler: kırmızı, yeşil, beyaz
Meslekler: doktor, hemşire, tüccar
Şehirler: Antalya, Kayseri, İzmir
İpuçları:
- İzmir'den gelen kişi 1. katta oturmaktadır.
- Mert ile Deniz, birbirinin hemen üstünde oturmaktadır.
- Kayseri'den gelen kişi 3. katta... |
<doc>
Aşağıdaki argümanı değerlendirin:
Öncül: Yağmur yağdıktan sonra sokaklar ıslandı.
Destek: Yağmurun ardından her yerde su birikintileri oluştu.
Sonuç: Dolayısıyla sokaklardaki ıslaklığın nedeni yağmurdur.
Bu argümanın en önemli zayıflığı nedir?
Çözüm:
Argüman, yağmur yağdıktan sonra sokaklar ıslandı. gerçeğinde... |
<doc>
Bir apartmanda 3 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Elif, Gül, Derya
Renkler: lacivert, pembe, mor
Meslekler: avukat, eczacı, yazılımcı
Şehirler: Ankara, Kayseri, Bursa
İpuçları:
- 1. kattaki dairenin rengi mortir.
- 2. kattaki dairenin rengi laciverttir.
- Elif'nin mesleği yazılımcıtir.
- Ankara'den gelen kişi 3. ... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Mehmet: pilot
- Gül: müzisyen
- Tarık: bankacı
- Merve: doktor
- Ahmet: eczacı
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Merve'nin özelliği bankacı.
B) Gül'nin özelliği müzisyen.
C) Gül'nin mesleği bankacı.
D) Ahmet'nin mesleği pilot.
Adım adım çözüm:
A) Bu ifade YAN... |
<doc>
Bir apartmanda 3 katlı daire bulmacası:
Kişiler: Özge, Alp, Barış
Renkler: yeşil, mor, sarı
Meslekler: avukat, doktor, sporcu
Şehirler: İstanbul, Ankara, Antalya
İpuçları:
- Alp ile Barış, birbirinin hemen altında oturmaktadır.
- Alp, 2. katta oturmaktadır.
- 1. kattaki dairenin rengi mortir.
- Antalya'den gelen... |
<doc>
Bilinen gerçekler:
- Aslı: öğretmen
- Cem: hemşire
- Onur: gazeteci
- Erdem: muhasebeci
Aşağıdaki ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Onur'nin mesleği muhasebeci.
B) Onur'nin mesleği gazeteci.
C) Cem'nin özelliği hemşire.
D) Cem'nin rengi öğretmen.
Adım adım çözüm:
A) Bu ifade YANLIŞdur. Onu... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Bazı arabalar ne araç ne de hızlıdir.
B) Her araba, ya araç ya da hızlıdir.
C) Emre bir mordir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Akıl yürütme:
B) önerme: "Her araba, ya araç ya da hızlıdir."
A) önerme: "Bazı arabalar ne araç ne de hızlıdir."
B... |
<doc>
Aşağıdaki önermelerin tamamı verilmiştir:
A) Her sporcu, ya atletik ya da disiplinlidir.
B) Bazı sporcular ne atletik ne de disiplinlidir.
C) İbrahim bir avukatdir.
Hangi iki önerme birbirleriyle çelişmektedir?
Mantıksal çözüm:
A) önerme: "Her sporcu, ya atletik ya da disiplinlidir."
B) önerme: "Bazı ... |
Subsets and Splits
No community queries yet
The top public SQL queries from the community will appear here once available.