problem
stringlengths
1
13.6k
solution
stringlengths
0
18.5k
answer
stringlengths
0
575
problem_type
stringclasses
8 values
question_type
stringclasses
4 values
problem_is_valid
stringclasses
1 value
solution_is_valid
stringclasses
1 value
source
stringclasses
8 values
synthetic
bool
1 class
__index_level_0__
int64
0
742k
77. On a circular highway 300 km long, cars of the same make are placed. The total amount of gasoline in them is enough for 301 km. The driver chooses one of the cars at his discretion. Upon reaching another car, he refuels, taking all of its gasoline. Prove that the driver can drive around the highway without resortin...
77. Next to each car on the highway, we will write a number that is equal to the difference between the number of meters this car can travel without refueling and the distance to the next (clockwise) car. The sum of all these numbers is positive. According to problem 76, there will be such a number that it itself, the ...
proof
Logic and Puzzles
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,105
78. Prove that for any natural $n$ $$ 1+\frac{1}{\sqrt{2}}+\ldots+\frac{1}{\sqrt{n}} \geqslant \sqrt{n} $$
78. Obviously, if $n \geqslant k$, then $\sqrt{n} \geqslant \sqrt{k}$, and therefore $\frac{\sqrt{n}}{\sqrt{k}} \geqslant 1$. Hence, $\quad \frac{\sqrt{n}}{\sqrt{1}}+\frac{\sqrt{n}}{\sqrt{2}}+\ldots+\frac{\sqrt{n}}{\sqrt{n-1}}+\frac{\sqrt{n}}{\sqrt{n}} \geqslant n$ and dividing both sides by $\sqrt{n}$, we obtain the d...
proof
Inequalities
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,106
79. For which $n$ do there exist positive numbers $x_{1}, x_{2}, \ldots, x_{n}$, satisfying the equations $$ x_{1}+x_{2}+\ldots+x_{n}=3, \quad \frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}}+\ldots+\frac{1}{x_{n}} \geq 3 ? $$
79. Use the fact that $x+\frac{1}{x} \geqslant 2$ for $x>0$, with equality holding only when $x=1$. Add the equations $$ \begin{array}{r} x_{1}+x_{2}+\ldots+x_{n}=3 \\ \frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}}+\ldots+\frac{1}{x_{n}}=3 \end{array} $$ and deduce that $n \leqslant 3$. It is then easy to show that for $n=3$ $$ x_...
Inequalities
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,107
80. The glass has the shape of a square with an area of 1. On both sides of this glass, maps are drawn, with five countries on each map. The countries on one side of the glass are colored with five different colors. It is required to color the countries on the opposite side of the glass with the same five colors so tha...
80. Always. To prove this, let's number the countries on the colored side of the glass with the numbers $1,2,3,4,5$, and on the uncolored side with the numbers $6,7,8,9,10$. Let $s_{m}^{n}$ denote the area of the glass segments where the territory of the $m$-th country is depicted on the colored side ($\leqslant m \leq...
proof
Combinatorics
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,108
82a*. Five complex numbers $c_{1}, c_{2}, c_{3}, c_{4}$, and $c_{5}$ are related by the equation $$ \frac{1}{c_{1}}+\frac{1}{c_{2}}+\frac{1}{c_{3}}+\frac{1}{c_{4}}+\frac{1}{c_{5}}=0 $$ Prove that if the points in the plane representing the complex numbers $c_{1}, c_{2}, c_{3}, c_{4}$, and $c_{5}$ lie at the vertices ...
82a. Vectors representing complex numbers $z$ and $1 / z$ form equal and symmetrically located angles with the $O x$ axis. (To verify this, it is sufficient to write $z$ and $1 / z$ in trigonometric form.) Further, if the vectors representing complex numbers lie on one side of a line passing through 0, then their sum i...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,110
84. A traveler wishes to visit five cities $A, B, C, D$ and $E$ in sequence. All segments $A B, B C, C D$ and $D E$ have different lengths and each is served by four different types of aircraft $K, L, M$ and $N$ with varying speeds. Prove that if the traveler wants to fly on each of these aircraft and spend the least a...
84. For brevity, let's denote the lengths of segments $A B, B C$, $C D$ and $D E$ as $a, b, c, d$. Without loss of generality, we can assume that $a>b>c>d$. Suppose the traveler used an airplane on segment $A B$ with speed $v_{1}$, on $B C$ with speed $v_{2}$, on $C D$ with speed $v_{3}$, and finally on $D E$ with spee...
proof
Logic and Puzzles
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,111
85. Bacteria have the following development rule: each one lives for 1 hour and every half hour it produces one new one (a total of two during its life). What will be the offspring of one bacterium 6 hours after its birth?
85. Let's call bacteria "young" if their age does not exceed half an hour, and "old" if they have lived for more than half an hour. Let's take half an hour as the unit of time. Denote the number of bacteria at moment $n$ by $u_{n}$. At moment $n-1$, $u_{n-1}$ bacteria are born, so by moment $n$ there are $u_{n-1}$ youn...
377
Combinatorics
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,112
86. At some point on a straight line, there is a particle. In the first second, it splits in half, and the halves move in opposite directions to a distance I from the previous position. In the next second, the resulting particles again split in half, and the halves move in opposite directions to a distance 1 from their...
86. The number and position of particles at moments $t=0$, $1,2,3$ and 4 sec are shown in Fig. 44. We will prove that after ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_21_7d0959e1f193b6338b84g-69.jpg?height=407&width=854&top_left_y=944&top_left_x=59) Fig. 44. $2^{n}-1$ sec there will be $2^{n}$ particles, arranged i...
4
Combinatorics
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,113
87. Prove that there do not exist integers $k, l, m$ and $n$ satisfying the following equations: $$ \begin{aligned} & \text { klmn }-k=1966, \\ & \text { klmn }-l=966, \\ & k l m n-m=66, \\ & \text { klmn }-n=6 . \end{aligned} $$
87. Let's rewrite these equalities as follows: $$ \begin{aligned} & -k=1966-k l m n \\ & -l=966-k l m n \\ & -m=66-k l m n \\ & -n=6-k l m n \end{aligned} $$ Multiplying them and denoting $\mathrm{klmn}=x$, we get $$ x=(1966-x)(966-x)(66-x)(6-x) $$ If the original system had a solution in integers, then the equatio...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,114
88*. Find all real solutions of the system $$ x^{4}-17=y^{4}-7=z^{4}+19=u^{4}+5=x y z u $$ 89*. Solve the equation $$ 5^{x}+12^{x}=13^{x} $$
88. Suppose the required $x, y, z, u$ exist. Adding the equations $$ \begin{aligned} x^{4}-17=x y z u, & z^{4}+19=x y z u \\ y^{4}-7=x y z u, & u^{4}+5=x y z u \end{aligned} $$ we get $$ x^{4}+y^{4}+z^{4}+u^{4}=4 x y z u $$ But $$ \begin{gathered} x^{4}+y^{4}+z^{4}+u^{4}-4 x y z u=x^{4}+y^{4}-2 x^{2} y^{2}+z^{4}+ ...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,115
90*. Solve the equation $$ x=1-1967\left(1-1967 x^{2}\right)^{2} $$
90. Let $$ z=1-1967 x^{2} $$ Then the original equation reduces to the system $$ \left\{\begin{array}{l} x=1-1967 z^{2} \\ z=1-1967 x^{2} \end{array}\right. $$ Subtracting the second equation from the first, we get $$ x-z=1967\left(x^{2}-z^{2}\right) $$ From this, either $z=x$, or $z=\frac{1}{1967}-x$. In the fir...
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,116
91*. Each real number $x$ is associated with a real number $A(x)$. It is known that for any $x$ and $y$: a) \[ \begin{aligned} A(x+y) & =A(x)+A(y) \\ A(x y) & =A(x) \cdot A(y) . \end{aligned} \] Prove that either $A(x)=x$, or $A(x)=0$.
91. Let $A(0)=b$. From the first equality, we get $$ A(0+0)=A(0)+A(0)=2 b $$ from which $b=A(0)=0$. Let, further, $A(1)=a$. Then $$ a=A(1)=A(1 \cdot 1)=A(1) \cdot A(1)=a^{2} $$ from which either $a=0$ or $a=1$. If $a=A(1)=0$, then for any $x$, $A(x)=A(1 \cdot x)=A(1) \cdot A(x)=0$. It remains to consider the second...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,117
92. All natural numbers are arbitrarily divided into two groups. Prove that in at least one of them, there will be three numbers, one of which is the arithmetic mean of the other two.
92. 1-st m e t h o d. Let's try to find all partitions of numbers from 1 to 9 into two groups such that there are no three numbers in one group where one of them is the arithmetic mean of the other two. We will represent the numbers in the group containing 1 with white circles and the numbers in the second group with b...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,118
94. In any infinite increasing arithmetic progression composed of natural numbers, there will be a number that starts with the digits 10. Prove it.
94. Let the first term of the progression be $a_{1}=a$, and the common difference be $d$. Choose a natural number $n$ such that $a+10d < 10^{n}$. Let $a_{k}$ and $a_{k+1}$ be two consecutive terms of the arithmetic progression for which the inequalities $a_{k}<10^{n}$, $a_{k+1} \geqslant 10^{n}$ hold. Clearly, $$ 10^{...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,120
95. Prove that there exists a perfect square starting with any combination of digits.
95. Let $\sqrt{\overline{a b c \ldots f}}$ be the set of digits given in the problem. Consider two numbers: $$ N_{\mathbf{1}}=\underbrace{\overline{a b c \ldots f} \underbrace{00 \ldots 0}_{3 k}}_{k} \text { and } \quad N_{2}=\underbrace{\overline{a b c \ldots f} f \underbrace{99 \ldots 9}_{3^{k}}}_{k} $$ Let $n^{2}$...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,121
96**. Prove that among the numbers $0,1,2, \ldots, 3^{k}-1$ one can find $2^{k}$ different numbers such that none of them is the arithmetic mean of two others.
96. To solve this, we will need binary and ternary number systems. Any natural number \( n \) can be uniquely represented in the form \[ n=2^{k}+c_{1} 2^{k-1}+c_{2} 2^{k-2}+\ldots+c_{k} \] where \( c_{i} \) take values 0 or 1. The numbers \( 1, c_{1}, c_{2}, \ldots \) are called the digits of the binary expansion. We...
proof
Combinatorics
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,122
97**. Prove that among 79 consecutive natural numbers, there will always be a number whose sum of digits is divisible by 13. Provide an example of 78 consecutive numbers whose sums of digits are not divisible by 13. $98^{* *}$. Mark on the number line in red all points corresponding to numbers of the form $81 x+100 y$...
97. First, note that the sum of the digits of the number $n+1$ increases by one compared to the sum of the digits of the number $n$ if the last digit of the number $n$ is not 9, and decreases by $9s-1$ if the number $n$ ends with $s$ nines. Consider two cases. A. Among the numbers $n, n+1, n+2, \ldots, n+78$, there is...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,123
99. There is a certain number of cards. Each card has a natural number written on it. For each $n \leqslant 1968$, there are exactly $n$ cards on which the numbers are divisors of $n$. Prove that the number $2^{10}=$ $=1024$ is written on at least one card.
99. We will prove by induction the following statement: the number $2^{n}$ (where $n \leqslant 10)$ is written on exactly $2^{n-1}$ cards. For $n=1$, the statement is trivial. Consider the number $2^{n}$. Its divisors are written on $2^{n}$ cards. But the divisors of the number $2^{n}$ are it itself and the divisors of...
1024
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,124
101**. Let $n$ be an arbitrary natural number, and $p_{1}^{n_{1}} p_{2}^{n_{2}} \ldots p_{k}^{n_{k}}$ be its prime factorization (where $p_{1}, p_{2}, \ldots, p_{k}$ are prime numbers, and $p_{1}<p_{2}<\ldots<p_{k})^{*}$. Prove that the number $\varphi(n)$ of irreducible proper fractions with denominator $n$ is given b...
101. The validity of the formula to be proved follows from the following observations: a) If $n=p^{k}$, then $\varphi(n)=(p-1) p^{k-1}$. This statement is easily proved by induction (see problem 99, where the case $p=2$ is discussed). b) If the numbers $n$ and $m$ are coprime, then $\varphi(n m)=$ $=\varphi(n) \varph...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,126
102. At each vertex of a triangle, a non-negative number is written, and the sum of all these numbers is 3000. Each number is replaced by the arithmetic mean of the numbers at the adjacent vertices, and this operation is repeated 10 times. Prove that after this, each of the numbers will be less than 1002. $103^{**}$. ...
102. Let the numbers at the vertices of the triangle after the $n$-th operation be denoted by $a_{n}, b_{n}$, and $c_{n}$. According to the problem, $a_{0}+b_{0}+c_{0}=3000$ and since the numbers $a_{0}, b_{0}, c_{0}$ are non-negative, each of them does not exceed 3000. The sum $a_{n}+b_{n}+c_{n}$ does not change from ...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,127
104. On the blackboard, the numbers $1,2,3, \ldots$ 1966 are written. It is allowed to erase any two numbers and write their difference instead. Obviously, after 1965 repetitions of this operation, one number will remain on the board. Prove that this number is odd.
104. If two numbers have the same parity, their difference is an even number; if one number is even and the other is odd, their difference is an odd number. Therefore, after each operation, the number of odd numbers either remains the same or decreases by two. At the beginning, there are 983 odd numbers on the board. ...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,128
105. On the board, several plus and minus signs are written. It is allowed to erase any two signs, writing a plus instead of two identical signs, and a minus instead of different ones. Prove that the last sign left on the board does not depend on the order in which the signs are erased.[^1]
105. Let's agree to write the number +1 instead of the sign «+», and the number -1 instead of the sign "—". In this case, our operation will obviously not change the product of all the numbers written on the board, so the last remaining number, regardless of the order in which we erase the numbers, will be equal to the...
proof
Logic and Puzzles
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,129
106. Several circles, squares, and triangles are drawn on the board. It is allowed to erase any two figures and draw a third one in their place according to the following rules: instead of a pair of circles - one circle, instead of a pair of squares - a triangle, instead of a pair of triangles - a square, instead of a ...
106. Let's denote the circle, square, and triangle by the letters $O, K, T$. The operation of replacing two figures with a third will be denoted by circles. The condition of the problem can now be written in the following form: $$ \left.\begin{array}{rl} O \circ O=O, & O \circ K=K \circ O=K \\ K \circ K=T, & O \circ T...
proof
Logic and Puzzles
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,130
108. Prove that $\sqrt{2}+\sqrt{3}+\sqrt{5}$ is an irrational number.
108. Let's conduct a proof by contradiction. Suppose the number $\sqrt{2}+\sqrt{3}+\sqrt{5}$ is rational, i.e., $$ \sqrt{2}+\sqrt{3}+\sqrt{5}=\frac{p}{q} $$ ( $p$ and $q$ - integers). Then $$ \sqrt{2}+\sqrt{5}=\frac{p}{q}-\sqrt{3} $$ Squaring both sides of this equation, we get: $$ 5+2 \sqrt{10}+2=\frac{p^{2}}{q^{...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,132
109**. Prove that among the first ten million digits of the decimal expansion of $\sqrt{2}$, no digit will repeat 5000001 times in a row.
109. Suppose that in the decimal representation of the number $\sqrt{2}$, starting from the $n$-th place ($n \leqslant 4999999$), the same digit $a$ repeats 5000001 times consecutively. Then $$ \sqrt{2}=\frac{N_{1}}{10^{n-1}}+\frac{a}{10^{n}}+\cdots+\frac{a}{10^{n+5000000}}+\frac{r}{10^{n+5000000}} $$ where $N_{1}$ i...
proof
Number Theory
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,133
Example 1. Solve the linear system $$ \left\{\begin{aligned} x_{1}+2 x_{2}-3 x_{3}-x_{4} & =10 \\ -2 x_{1}-3 x_{2}+7 x_{3} & =-23 \\ 2 x_{1}+6 x_{2}-5 x_{3}-5 x_{4} & =18 \\ -x_{1}+3 x_{3}-4 x_{4} & =-11 \end{aligned}\right. $$
Solution. We have $m=4, n=4$. The first block of the Gauss table for this system has the following form («free terms» means the free terms of the system of equations, the vertical line corresponds to the equality signs): | $x_{1}$ | $x_{2}$ | $x_{3}$ | $x_{4}$ | free terms | | | | :---: | :---: | :---: | :---: | :-...
(-2,2,-3,1)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,136
Example 2. Solve the linear system $$ \left\{\begin{aligned} -x_{1}-2 x_{2}-6 x_{3}+3 x_{4} & =-1 \\ 2 x_{1}+5 x_{2}+14 x_{3}-7 x_{4} & =3 \\ 3 x_{1}+7 x_{2}+20 x_{3}-10 x_{4} & =4 \\ -x_{2}-2 x_{3}+x_{4} & =-1 \end{aligned}\right. $$
Solution. Each time, we will take the simplest coefficient as the leading one, i.e., either 1 or -1. Let's emphasize that the goal of the transformations is to obtain zeros in the leading column. How to get zero coefficients in the unit column is clear from the solution of example 1. For this, the leading row needs to ...
X_{0}=(-1-2\alpha+\beta,1-2\alpha+\beta,\alpha,\beta),X_{ch1}=(-1,1,1,2),X_{ch2}=(2,4,-1,1),X_{6}=(-1,1,0,0)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,137
Example 3. Solve the system of equations $$ \left\{\begin{aligned} & x_{1}+2 x_{2}+3 x_{3}+x_{4}=1 \\ & 3 x_{1}+13 x_{2}+13 x_{3}+5 x_{4}=3 \\ & 3 x_{1}+7 x_{2}+7 x_{3}+2 x_{4}=12 \\ & x_{1}+5 x_{2}+3 x_{3}+x_{4}=7 \\ & 4 x_{1}+5 x_{2}+6 x_{3}+x_{4}=19 \end{aligned}\right. $$
Solution. Instead of Gauss's table, we will use another, more compact interpretation of its blocks. The vertical line in the blocks corresponds to the equality signs in the equations of the system. The sign (read as "tilde") between two adjacent blocks means that the systems corresponding to these blocks are equivalent...
X_{0}=(4-\alpha,2,\alpha,-7-2\alpha),\quadX_{6}=(4,2,0,-7)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,138
Example 4. Solve the system of equations $$ \left\{\begin{aligned} x_{1}+x_{3}+2 x_{4}+3 x_{5}-4 x_{6}= & 20 \\ 2 x_{1}+x_{2}-3 x_{3}+x_{5}+2 x_{6}= & -13 \\ 5 x_{1}-x_{2}+x_{3}+2 x_{4}+6 x_{5} & =20 \\ 2 x_{1}-2 x_{2}+3 x_{3}+2 x_{5}+2 x_{6} & =13 \end{aligned}\right. $$
Solution. In the previous examples of Jordan-Gauss transformations, the operations reduced to actions on the equations of the system, or the rows of the table, because all the leading coefficients were equal to 1. If the leading coefficients are different from 1, then operations on the rows can cause difficulties, and ...
\begin{aligned}&x_{1}=t_{1},\\&x_{2}=-\frac{26}{3}+2t_{2}+\frac{1}{3}t_{3},\\&x_{3}=t_{2},\\&x_{4}=\frac{17}{3}-\frac{5}{2}t_{1}+\frac{1}{2}t_{2}-\frac{17}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,139
Example 1. Solve the system of equations $$ \left\{\begin{array}{l} 2 x_{1}-x_{2}=3 \\ 3 x_{1}+4 x_{2}=7 \end{array}\right. $$
Solution. $$ \begin{gathered} \Delta=\left|\begin{array}{rr} 2 & -1 \\ 3 & 4 \end{array}\right|=2 \cdot 4-3 \cdot(-1)=8+3=11 \\ \Delta_{1}=\left|\begin{array}{rr} 3 & -1 \\ 7 & 4 \end{array}\right|=12-(-7)=19, \quad \Delta_{2}=\left|\begin{array}{rr} 2 & -3 \\ 3 & 7 \end{array}\right|=14-9=5 \end{gathered} $$ By Cram...
(\frac{19}{11},\frac{5}{11})
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,141
Example 2. Solve the system $$ \left\{\begin{aligned} 3 x_{1}-2 x_{2}+x_{3} & =-10 \\ 2 x_{1}+3 x_{2}-4 x_{3} & =16 \\ x_{1}-4 x_{2}+3 x_{3} & =-18 \end{aligned}\right. $$
Solution. We have: $$ \begin{gathered} \Delta=\left|\begin{array}{rrr} 3 & -2 & 1 \\ 2 & 3 & -4 \\ 1 & -4 & 3 \end{array}\right|=3 \cdot\left|\begin{array}{rr} 3 & -4 \\ -4 & 3 \end{array}\right|+2 \cdot\left|\begin{array}{rr} 2 & -4 \\ 1 & 3 \end{array}\right|+\left|\begin{array}{rr} 2 & 3 \\ 1 & -4 \end{array}\right...
(-1,2,-3)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,142
Example 3. Solve the system $$ \left\{\begin{aligned} x_{1}-2 x_{2}+3 x_{3} & =5 \\ 2 x_{1}+3 x_{2}-x_{3} & =7 \\ 3 x_{1}+x_{2}+2 x_{3} & =10 \end{aligned}\right. $$
Solution. The calculation of the following determinants is based on properties 2) and 5) from point $6^{\circ}$. We have $$ \Delta=\left|\begin{array}{rrr} 1 & -2 & 3 \\ 2 & 3 & -1 \\ 3 & 1 & 2 \end{array}\right| \quad \downarrow=\left|\begin{array}{rrr} 1 & -2 & 3 \\ 3 & 1 & 2 \\ 3 & 1 & 2 \end{array}\right|=0 $$ Th...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,143
Example 4. Solve the system $$ \left\{\begin{aligned} x_{1}-2 x_{2}+3 x_{3} & =5 \\ 2 x_{1}+3 x_{2}-x_{3} & =7 \\ 3 x_{1}+x_{2}+2 x_{3} & =12 \end{aligned}\right. $$
Solution. We have (we suggest verifying this independently): $$ \begin{aligned} & \Delta=\left|\begin{array}{rrr} 1 & -2 & 3 \\ 2 & 3 & -1 \\ 3 & 1 & 2 \end{array}\right|=0, \quad \Delta_{1}=\left|\begin{array}{rrr} 5 & -2 & 3 \\ 7 & 3 & -1 \\ 12 & 1 & 2 \end{array}\right|=0 \\ & \Delta_{2}=\left|\begin{array}{rrr} 1 ...
X_{0}=(\frac{29}{7}-\alpha,-\frac{3}{7}+\alpha,\alpha)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,144
Example 5. Solve the system $$ \left\{\begin{aligned} 2 x_{1}+2 x_{2}-x_{3}+x_{4}+4 x_{6} & =0 \\ x_{1}+2 x_{2}+2 x_{3}+3 x_{5}+x_{6} & =-2 \\ x_{1}-2 x_{2}+x_{4}+2 x_{5} & =0 \end{aligned}\right. $$
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,145
Example 1 (to $6^{\circ}$ ). Solve the system $\left\{\begin{array}{l}3 x_{1}-5 x_{2}=2, \\ 2 x_{1}+4 x_{2}=5 .\end{array}\right.$
Solution. We have $$ A=\left(\begin{array}{rr} 3 & -5 \\ 2 & 4 \end{array}\right), \quad \Delta=\left|\begin{array}{rr} 3 & -5 \\ 2 & 4 \end{array}\right|=22, $$ $A_{11}=4, A_{12}=-2, A_{21}=+5, A_{22}=3$ $A^{-1}=\frac{1}{22}\left(\begin{array}{rr}4 & 5 \\ -2 & 3\end{array}\right)=\left(\begin{array}{rr}2 / 11 & 5 /...
(3/2,1/2)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,146
Example 2 (to item $6^{\circ}$). Solve the system $$ \left\{\begin{aligned} 3 x_{1}-x_{2}+3 x_{3} & =5 \\ 2 x_{1}-x_{2}+4 x_{3} & =5 \\ x_{1}+2 x_{2}-3 x_{3} & =0 \end{aligned}\right. $$
Solution. $$ A=\left(\begin{array}{rrr} 3 & -1 & 3 \\ 2 & -1 & 4 \\ 1 & 2 & -3 \end{array}\right), \quad \operatorname{det} A=\left|\begin{array}{rrr} 3 & -1 & 3 \\ 2 & -1 & 4 \\ 1 & 2 & -3 \end{array}\right|=-10 $$ Therefore, $A$ is a non-singular matrix, so it has an inverse matrix $A^{-1}$. We will compute 9 alge...
{\begin{pmatrix}x_{1}=1\\x_{2}=1\\x_{3}=1\end{pmatrix}.}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,147
Example 3 (to $7^{\circ}$ ). Find $A^{-1}$, if $$ A=\left(\begin{array}{rrr} 3 & -1 & 3 \\ 2 & -1 & 4 \\ 1 & 2 & -3 \end{array}\right) $$
Solution. In the left part of the first block of the Gaussian table, we enter the elements of matrix $A$. In the right part of the block, we write the identity matrix of the third order. The transition from one block to the next is carried out using the Jordan-Gauss formulas. The leading coefficients are outlined. The ...
A^{-1}=(\begin{pmatrix}1/2&-3/10&1/10\\-1&6/5&3/5\\-1/2&7/10&1/10\end{pmatrix})
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,148
Example 1 (to item $1^{\circ}$). Given the matrix $$ A=\left(\begin{array}{rrrrr} 1 & 2 & 3 & 5 & 8 \\ 0 & 1 & 4 & 6 & 9 \\ 0 & 0 & 1 & 7 & 10 \end{array}\right) $$ Determine its rank.
Solution. We have $$ M_{1}=|1| \neq 0, \quad M_{2}=\left|\begin{array}{ll} 1 & 2 \\ 0 & 1 \end{array}\right| \neq 0, \quad M_{3}=\left|\begin{array}{lll} 1 & 2 & 3 \\ 0 & 1 & 4 \\ 0 & 0 & 1 \end{array}\right| \neq 0 $$ Minors of higher orders cannot be formed. Answer: $\operatorname{rank} A=3$.
3
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,149
Example 2 (to item $2^{\circ}$). Find the rank of the matrix $$ A=\left(\begin{array}{rrrrr} 3 & -1 & 1 & 2 & -8 \\ 7 & -1 & 2 & 1 & -12 \\ 11 & -1 & 3 & 0 & -16 \\ 10 & -2 & 3 & 3 & -20 \end{array}\right) $$
Solution. After subtracting the first row from all the others (from the last one with a factor of 2), we obtain the equivalent matrix $$ A \sim\left(\begin{array}{rrrrr} 3 & -1 & 1 & 2 & -8 \\ 4 & 0 & 1 & -1 & -4 \\ 8 & 0 & 2 & -2 & -8 \\ 4 & 0 & 1 & -1 & -4 \end{array}\right) \sim\left(\begin{array}{rrrrr} 3 & -1 & 1...
2
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,150
Example 3 (to item $4^{\circ}$). Determine whether the system is solvable: $$ \left\{\begin{aligned} x_{1}+2 x_{2}-x_{3}+3 x_{4}-x_{5} & =0 \\ 2 x_{1}-x_{2}+3 x_{3}+x_{4}-x_{5} & =-1 \\ x_{1}-x_{2}+x_{3}+2 x_{4} & =2 \\ 4 x_{1}+3 x_{3}+6 x_{4}-2 x_{5} & =5 \end{aligned}\right. $$
Solution. We will write the augmented matrix and obtain as many unit columns as possible in it. Each time, we will circle the leading coefficient: $$ \begin{aligned} & \widehat{A}=\left(\begin{array}{rrrrr|r} 1 & 2 & -1 & 3 & -1 & 0 \\ 2 & -1 & 3 & 1 & -1 & -1 \\ 1 & -1 & 1 & 2 & 0 & 2 \\ 4 & 0 & 3 & 6 & -2 & 5 \end{a...
proof
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,151
Example 4 (to $5^{\circ}$). Solve the system $$ \left\{\begin{aligned} x_{1}+2 x_{2}-x_{3}+x_{4}-2 x_{5} & =-3 \\ x_{1}+2 x_{2}+3 x_{3}-x_{4}+2 x_{5} & =17 \\ 2 x_{1}+4 x_{2}+2 x_{3} & =14 \end{aligned}\right. $$
Solution. First, we solve the homogeneous system $$ \left\{\begin{aligned} x_{1}+2 x_{2}-x_{3}+x_{4}-2 x_{5} & =0 \\ x_{1}+2 x_{2}+3 x_{3}-x_{4}+2 x_{5} & =0 \\ 2 x_{1}+4 x_{2}+2 x_{3} & =0 \end{aligned}\right. $$ Subtract the sum of the first two equations from the third equation. We get a trivial equation, which we...
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,152
Example 1. Segment $AB$ is divided by point $C(-3,0)$ in the ratio $\lambda=\frac{AC}{CB}=\frac{2}{3}$. Find the length of $AB$, if point $A(-5,-4)$ is given.
Solution. 1) To find the required length using the formula from point $2^{\circ}$, it is necessary to know the coordinates of point $B\left(x_{2}, y_{2}\right)$, which we will determine using the formulas from point $3^{\circ}$. 2) We have: $$ -3=\frac{-5+\frac{2}{3} x_{2}}{1+\frac{2}{3}}, \quad 0=\frac{-4+\frac{2}{3...
5\sqrt{5}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,153
Example 1. Construct the curve $r=\varphi$ (linear function).
Solution. It is clear that $\varphi$ is measured in radians, or $\varphi$ is a number, otherwise $r=\varphi$ makes no sense. The function $r=\varphi$ is defined only for $\varphi \geqslant 0$, and $\varphi$ can vary from 0 to $+\infty$. Points with polar coordinates $(\varphi, \varphi)$ and $(\varphi+2 \pi n, \varphi+2...
notfound
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,154
Example 2. Construct the curve $r=2 \sin 3 \varphi$.
Solution. Let's conduct an analysis of this function. 1) This function is odd, so we can limit ourselves to values $\varphi \geqslant 0$, and then $0 \leqslant r \leqslant 2$. 2) Since $r\left(\varphi+\frac{2 \pi}{3}\right)=2 \sin 3\left(\varphi+\frac{2 \pi}{3}\right)=2 \sin (3 \varphi+2 \pi)=2 \sin 3 \varphi$, then $...
notfound
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,155
Example 1. Given the equation of a straight line $\frac{3 x-2}{4}-\frac{2 y-1}{2}=1$, find its 1) general equation; 2) slope-intercept equation; 3) intercept form equation 4) normal equation
Solution. 1) By bringing to a common denominator, we obtain the general equation of the line (point $1^{\circ}$) $3 x-4 y-4=0$. 2) From this, it is easy to obtain the equation of the line with the slope $y=\frac{3}{4} x-1$. 3) The equation in segments can be obtained from the general equation $3 x-4 y=4$ by term-by-te...
3x-4y-4=0,\quad\frac{3}{4}x-1,\quad\frac{x}{4/3}+\frac{y}{-1}=1,\quad\frac{3}{5}x-\frac{4}{5}y-\frac{4}{5}=0
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,157
Example 2. Form the equation of the line passing through the intersection point of the lines $x+y-2=0$ and $3x+2y-5=0$ and perpendicular to the line $3x+4y-12=0$.
Solution. 1) The coordinates of the point $M_{0}$ of intersection of the lines are found by solving the system $$ \left\{\begin{array}{l} x+y=2 \\ 3 x+2 y=5 \end{array} \quad \Rightarrow \quad M(1,1)\right. $$ 2) The slopes of perpendicular lines are related (point $3^{\circ}$) as follows: $k_{2}=-1 / k_{1}$. The slo...
4x-3y-1=0
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,158
Example 4. Given a triangle with vertices $A(7,0), B(3,4)$, $C(2,-3)$. Find the equations of side $A B$, altitude $C D$, bisector $B E$, their lengths, and angle $A$. Determine the type of the triangle by its angles. Describe the triangle using a system of inequalities. Make a drawing.
Solution. The drawing is constructed (Fig. 2.16). 1) $(A B): \frac{x-7}{3-7}=\frac{y-0}{4-0} ; x+y-7=0$ 2) $|A B|=\sqrt{(3-7)^{2}+(4-0)^{2}}=\sqrt{4^{2}+4^{2}}=4 \sqrt{2}$. 3) The slope $k_{A B}=-1$. 4) $C D \perp A B \Rightarrow k_{C D}=1, \quad(C D): y+3=1(x-2) ; x-y-5=0$. 5) To derive the equation of the bisector $...
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,160
Example 5. The polar equation $r=\frac{7}{2 \cos \varphi-5 \sin \varphi}$ can be written in rectangular coordinates.
Solution. Let's rewrite the given equation as $2 r \cos \varphi - 5 r \sin \varphi = 7$ and use the formulas: $r \cos \varphi = x, r \sin \varphi = y$. We obtain the equation of the line: $2 x - 5 y = 7$. ## Exercises 1. Form the equation of the line passing through the point of intersection of the medians of a trian...
3x-3y-8=0
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,161
Example 1. Form the equation of a circle whose diameter is the segment cut off by the coordinate axes from the line $3 x-$ $-2 y+12=0$.
Solution. In Fig. 2.17, the line $3x - 2y + 12 = 0$ is depicted. It intersects the coordinate axes at points $A(-4,0)$ and $B(0,6)$. ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-027.jpg?height=343&width=366&top_left_y=181&top_left_x=183) Fig. 2.17 ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_2...
(x+2)^{2}+(y-3)^{2}=13
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,162
Example 2. Derive the equation of an ellipse that is symmetric with respect to the coordinate axes and passes through the points $A\left(3,-\frac{16}{5}\right)$ and $B\left(-4,-\frac{12}{5}\right)$. Find the distances from point $A$ to the foci. Find the eccentricity of the ellipse. Derive the equations of its directri...
Solution. 1) The parameters $a$ and $b$ of the ellipse $\frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}=1$ will be found by substituting the coordinates of points $A$ and $B$ into this equation. This leads to the system $$ \left\{\begin{array} { l } { \frac { 3 ^ { 2 } } { a ^ { 2 } } + \frac { ( - \frac { 1 6 } { 5 } ) ^ { ...
\frac{x^{2}}{25}+\frac{y^{2}}{16}=1,\varepsilon=0.6,r_{1}=6.8,r_{2}=3.2,\\frac{25}{3}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,163
Example 3. Derive the equation of an ellipse symmetric with respect to the coordinate axes, passing through the point $A(-3,1.75)$ and having an eccentricity $\varepsilon=0.75$.
Solution. We have a system of equations with respect to the parameters $a, b, c=\sqrt{a^{2}-b^{2}}:$ $$ \left\{\begin{array}{l} \left.\frac{(-3)^{2}}{a^{2}}+\frac{1.75^{2}}{b^{2}}=1 \quad \text { (the ellipse passes through point } A\right) \\ \frac{\sqrt{a^{2}-b^{2}}}{a}=0.75, \quad \text { or } \frac{a^{2}-b^{2}}{a^...
\frac{x^{2}}{16}+\frac{y^{2}}{7}=1
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,164
Example 5. Write the polar equation $r=\frac{2}{4-\sin \varphi}$ in rectangular coordinates
Solution. First, rewrite the given equation in the form $4 r = r \sin \varphi + 2$ and use the formulas (substitutions) $r = \sqrt{x^{2} + y^{2}}$, $r \sin \varphi = y$. We get: $4 \sqrt{x^{2} + y^{2}} = y + 2 \ (y + 2 \geqslant 0)$. Next, by squaring this equality and after transformations and completing the square, w...
\frac{x^{2}}{(\frac{2}{\sqrt{15}})^{2}}+\frac{(y-\frac{2}{15})^{2}}{(\frac{8}{15})^{2}}=1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,166
Example 6. On the hyperbola with the equation $\frac{x^{2}}{16}-\frac{y^{2}}{9}=1$, find the point $M$ such that $M F_{1}=2 M F_{2}$. Write the equations of the asymptotes and the directrices of the hyperbola. Find its eccentricity. Make a sketch.
Solution. 1) We have $a=4, b=3, c^{2}=a^{2}+b^{2}, c=5$. We construct the hyperbola as follows (Fig. 2.22): in a rectangle with sides $x= \pm a$ and $y= \pm b$ ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-029.jpg?height=399&width=598&top_left_y=470&top_left_x=80) Fig. 2.22 (i.e., $x= \pm 4, y=...
M_{1}(\frac{48}{5},\frac{3}{5}\sqrt{119}),\quadM_{2}=(\frac{48}{5},-\frac{3}{5}\sqrt{119})
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,167
Example 7. On the hyperbola $\frac{x^{2}}{16}-\frac{y^{2}}{9}=1$, find the point $M(x, y)$ such that its distance to one asymptote is three times greater than the distance to the other asymptote.
Solution. 1) Let's make a symbolic drawing of the hyperbola (Fig. 2.22) and its asymptotes. It depicts two different possible situations that satisfy the conditions of the problem: the distance from point $M$ to asymptote $l_{2}$ is three times greater than the distance to asymptote $l_{1}$; for point $M_{\mathrm{I}}-$...
M(\frac{8}{\sqrt{3}},\sqrt{3}),M^{\}(-\frac{8}{\sqrt{3}},-\sqrt{3})
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,168
Example 8. Determine the coordinates of the point of intersection of two mutually perpendicular lines passing through the foci of the hyperbola $\frac{x^{2}}{16}-\frac{y^{2}}{9}=1$, given that the point $A(6,-2)$ lies on the line passing through its right focus.
Solution. 1) Let's make a drawing (Fig. 2.24) and list the parameters of the hyperbola. We have \(a=4, b=3, c=5, F_{1}(-5,0), F_{2}(5,0)\). We proceed to the calculations. ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-030.jpg?height=343&width=535&top_left_y=233&top_left_x=98) Fig. 2.24 ![](htt...
M(3,4)
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,169
Example 9. Derive the equation of a parabola symmetric with respect to the $O y$ axis, given that it passes through the points of intersection of the line $x-y=0$ and the circle $x^{2}+y^{2}-6 y=0$.
Solution. The equation of the desired parabola must have the form $x^{2} = 2 p y$; it is depicted in Fig. 2.26. Let's find the points of intersection of the given line and circle: \[ \begin{aligned} & \left\{\begin{array}{l} y=x \\ x^{2}+y^{2}-6 y=0 \end{array}\right. \\ & 2 x^{2}-6 x=0 ; x_{1}=0, x_{2}=3 \end{aligned...
x^{2}=3y
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,170
Example 10. Derive the equation of a parabola symmetric with respect to the $O x$ axis, with its vertex at the origin, given that the parabola passes through the point $A(2,2)$. Find the length of the chord passing through the point $M(8,0)$ and inclined to the $O x$ axis at an angle of $60^{\circ}$.
Solution. 1) Let's make a drawing (Fig. 2.27). 2) The canonical equation of such a parabola is $y^{2}=2 p x$. The unknown parameter $p$ will be determined from the condition that the parabola passes through the point $A(2,2)$: $$ 2^{2}=2 \cdot p \cdot 2 \Rightarrow p=1 $$ Thus, the equation of the parabola is $y^{2}...
\frac{28}{3}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,171
Example 11. Write the equation of the parabola $y^{2}=5 x$ in polar coordinates
Solution. Substitute the given equation with $x=r \cos \varphi, y=$ $=r \sin \varphi$. For $x \geqslant 0$, i.e., $\varphi \in\left[-\frac{\pi}{2} ; \frac{\pi}{2}\right]$, we get $r^{2} \sin ^{2} \varphi=5 r \cos \varphi$, or $r=\frac{5 \cos \varphi}{\sin ^{2} \varphi}(\varphi \neq 0)$. ## Exercises 1. Form the equat...
\frac{5\cos\varphi}{\sin^2\varphi}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,172
Example 1. Reduce the following second-order equations to canonical form: 1) $8 x^{2}+4 x y+5 y^{2}-56 x-32 y+80=0$; 2) $3 x^{2}+$ $+10 x y+3 y^{2}-2 x-14 y-13=0$; 3) $x^{2}-4 x y+4 y^{2}-2 x-6 y+2=0$; 4) $x^{2}+y^{2}-3 x+2 y=0$; 5) $3 x^{2}-4 x y+3 y^{2}+20=0$. Construct the geometric representation of each equation.
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,173
Example 1. Prove that the triangle with vertices at points $A(1,2), B(2,5), C(3,4)$ is a right triangle.
Solution. We will construct vectors coinciding with the sides of the triangle (see point $1^{\circ}$): $\overrightarrow{A B}=\{1,3\}, \overrightarrow{A C}=\{2,2\}, \overrightarrow{B C}=\{1,-1\}$ (Fig. 3.4). ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-036.jpg?height=295&width=242&top_left_y=987...
proof
Geometry
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,174
Example 3. Find the unit vector and direction cosines of the vector $\vec{a}=\{6,-2,-3\}$.
Solution. We have $|\vec{a}|=\sqrt{36+4+9}=7$. According to points $3^{\circ}, 4^{\circ}$, $\vec{e}_{a}=\left\{\frac{6}{7},-\frac{2}{7},-\frac{3}{7}\right\}$ and the direction cosines of vector $\vec{a}: \cos \alpha=\frac{6}{7}$, $\cos \beta=-\frac{2}{7}, \cos \gamma=-\frac{3}{7}$, and $\sqrt{\cos ^{2} \alpha+\cos ^{2}...
\cos\alpha=\frac{6}{7},\cos\beta=-\frac{2}{7},\cos\gamma=-\frac{3}{7}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,175
Example 4. Determine the point $B$, which is the end of the vector $\vec{a}=\{3,-4,2\}$, if its beginning coincides with the point $A(2,-1,1)$.
Solution. Let point $B$ have coordinates $B(x, y, z)$ (Fig. 3.6). Then the coordinates of the vector (point $1^{\circ}$) $$ \overrightarrow{A B}=\vec{a}=\{x-2, y-(-1), z-1\}=\{3,-4,2\} $$ ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-036.jpg?height=136&width=297&top_left_y=285&top_left_x=2140) ...
B(5,-5,3)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,176
Example 5. The vector $\vec{d}=\{-9,2,25\}$ is to be decomposed into the vectors $\vec{a}=$ $=\{1,1,3\}, \vec{b}=\{2,-1,-6\}$ and $\vec{c}=\{5,3,-1\}$.
Solution. It is necessary to find such numbers $x, y, z$ that $x \vec{a}+y \vec{b}+z \vec{c}=\vec{d}$, i.e., $\{x, x, 3 x\}+\{2 y,-y,-6 y\}+\{5 z, 3 z,-z\}=\{-9,2,25\}$. Considering that when adding vectors, their coordinates are added and equal vectors have equal coordinates, we arrive at the system of equations $$ \...
\vec{}=2\vec{}-3\vec{b}-\vec{}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,177
Example 6. Show that the system of vectors $\overrightarrow{a_{1}}=\{2,1,3\}, \overrightarrow{a_{2}}=$ $=\{1,0,-1\}$ and $\overrightarrow{a_{3}}=\{0,0,1\}$ is linearly independent.
Solution. In this case, equality (1) is $\lambda_{1}\{2,1,3\}+$ $+\lambda_{2}\{1,0,-1\}+\lambda_{3}\{0,0,1\}=0$, or $\left\{2 \lambda_{1}+\lambda_{2}, \lambda_{1}, 3 \lambda_{1}+\lambda_{3}\right\}=0$. From this, we obtain the system of equations $$ \left\{\begin{array}{l} 2 \lambda_{1}+\lambda_{2}=0 \\ \lambda_{1}=0 ...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,178
Example 7. Show that the system of vectors $\overrightarrow{a_{1}}=\{2,1,3\}$, $\overrightarrow{a_{2}}=\{1,1,-1\}$ and $\overrightarrow{a_{3}}=\{1,-1,9\}$ is linearly dependent.
Solution. Equation (1) is equivalent to the system of equations $$ \left\{\begin{array}{l} 2 \lambda_{1}+\lambda_{2}+\lambda_{3}=0 \\ \lambda_{1}+\lambda_{2}-\lambda_{3}=0 \\ 3 \lambda_{1}-\lambda_{2}+9 \lambda_{3}=0 \end{array}\right. $$ It has a non-zero solution, for example, $\lambda_{1}=2, \lambda_{2}=-3, \lambd...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,179
Example 1. Are the vectors $\vec{p}$ and $\vec{q}$ perpendicular, if $\vec{p}=$ $=\{2,0,-3\}, \vec{q}=\{3,4,2\}$?
Solution. The condition of perpendicularity of vectors (point $2^{\circ}$ ) $\vec{p} \vec{q}=0$; in our case $$ \vec{p} \vec{q}=2 \cdot 3+0 \cdot 4-3 \cdot 2=0 \Rightarrow \vec{p} \perp \vec{q} $$ Answer. Yes.
Yes
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,180
Example 4. Find the coordinates of the vector $\vec{x}$, if $\vec{x} \perp \vec{c}_{1}, \vec{x} \perp \vec{c}_{2}$, where $\overrightarrow{c_{1}}=\{2,-3,2\}, \overrightarrow{c_{2}}=\{-1,3,0\}$ and $|\vec{x}|=7$.
Solution. In Fig. 3.9, we have $\vec{x} \perp \vec{c}_{1}, \vec{x} \perp \vec{c}_{2}$. From the conditions of vector perpendicularity (point $2^{\circ}$), we have $\vec{x} \cdot \vec{c}_{1}=0 ; \vec{x} \cdot \vec{c}_{2}=0$. Let $\vec{x}=\{x, y, z\}$. The condition of the problem can be rewritten as a system: $$ \left...
\vec{x}={\6,\2,\3}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,182
Example 1. Find the area of the triangle whose vertices are located at points $A(1,2,3), B(3,2,1), C(1,0,1)$.
Solution. Let's find the coordinates of the vectors $\overrightarrow{A B}=\{2,0,-2\}, \overrightarrow{A C}=$ $=\{0,-2,-2\}$. We will determine the coordinates of the vector product $\overrightarrow{A B} \times$ $\times \overrightarrow{A C}($ Fig. 3.12 ) $$ \begin{aligned} \overrightarrow{A B} \times \overrightarrow{A ...
2\sqrt{3}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,183
Example 1. Find the volume of the parallelepiped constructed on the vectors $\vec{a}\{1,2,3\}, \vec{b}\{0,1,1\}, \vec{c}\{2,1,-1\}$.
Solution. The desired volume $V=|\vec{a} \cdot \vec{b} \cdot \vec{c}|$. Since $$ \left|\begin{array}{rrr} 1 & 2 & 3 \\ 0 & 1 & 1 \\ 2 & 1 & -1 \end{array}\right|=-4 $$ then $V=4$
4
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,184
Example 2. The vertices of a pyramid are located at points $O(0,0,0), A(5,2,0), B(2,5,0)$, and $C(1,2,4)$. Calculate its volume, the area of face $A B C$, and the height of the pyramid dropped to this face.
Solution. 1) Let's make a schematic drawing (Fig. 3.15). 2) Introduce vectors $\overrightarrow{A B}=\{-3,3,0\}, \quad \overrightarrow{A C}=\{-4,0,4\}, \quad \overrightarrow{A O}=$ $=\{-5,-2,0\}$. The volume of the pyramid $O A B C$ (tetrahedron) is $$ V_{T}=\left|\frac{1}{6}\right| \begin{array}{rrr} -3 & 3 & 0 \\ -4 ...
14;6\sqrt{3};\frac{7\sqrt{3}}{3}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,185
Example 1. Construct the planes defined by the equations: a) $3 x+2 y+4 z-8=0$; b) $x-y=0$; c) $2 x+3 y-6=0$; d) $z-2=0$.
Solution. a) The given equation is reduced to the equation of segments: $$ \frac{x}{8 / 3}+\frac{y}{4}+\frac{z}{2}=1 \quad\left(a=\frac{8}{3}, \quad b=4, \quad c=2\right) $$ On the $O x$ axis, we lay off the segment $a=\frac{8}{3}$ (from the origin), on the $O y$ axis - the segment $b=4$, on the $O z$ axis - the segm...
notfound
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,186
Example 2. Form the equation of the plane that intercepts segment $O A=3$ on the $O x$ axis and is perpendicular to the vector $\vec{N}=\{2,-3,1\}$.
Solution. According to the condition, the point $A(3,0,0)$ belongs to the desired plane. According to point $3^{\circ}$, the equation of this plane has the form $$ 2(x-3)-3(y-0)+(z-0)=0, \quad \text { or } \quad 2 x-3 y+z-6=0 $$
2x-3y+z-6=0
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,187
Example 3. Derive the equation of the plane parallel to the $O z$ axis and passing through the points $(1,0,1)$ and $(-2,1,3)$.
Solution. The equation of a plane parallel to the $O z$ axis has the form $A x+B y+D=0$. Substituting the coordinates of the given points of the plane into this, we obtain a system for determining the coefficients of the equation: $$ \left\{\begin{array}{l} A \cdot 1+B \cdot 0+D=0, \\ A \cdot(-2)+B \cdot 1+D=0 \end{ar...
x+3y-1=0
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,188
Example 4. Determine that the planes with equations $2 x+3 y-$ $-4 z+1=0$ and $5 x-2 y+z+6=0$ are perpendicular.
Solution. Let's write down the normal vectors of the given planes: $\vec{N}_{1}=\{2,3,-4\}$ and $\vec{N}_{2}=\{5,-2,1\}$. The planes are perpendicular if and only if the scalar product $\vec{N}_{1} \vec{N}_{2}=0$. We have $2 \cdot 5+3 \cdot(-2)+(-4) \cdot 1=0$ (see point $\left.8^{\circ}\right)$
0
Geometry
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,189
Example 5. Find the distance from the point $A(2,3,-4)$ to the plane $2 x+6 y-3 z+16=0$.
Solution. By the formula of item $7^{\circ}$, we have $$ d=\frac{|2 \cdot 2+6 \cdot 3-3(-4)+16|}{\sqrt{4+36+9}}=7 \frac{1}{7} $$ Answer. $d=7 \frac{1}{7}$.
7\frac{1}{7}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,190
Example 6. Find the equation of the plane passing through the points $M_{1}(1,2,0), M_{2}(1,-1,2)$ and $M_{3}(0,1,-1)$.
Solution. According to point $4^{\circ}$, the equation of the desired plane is determined by the equality $$ \left|\begin{array}{ccc} x-1 & y-2 & z-0 \\ 0 & -3 & 2 \\ -1 & -1 & -1 \end{array}\right|=0 $$ We expand the determinant (Chapter I) by the elements of the first row: $$ (x-1) 5-(y-2) 2+z(-3)=0, \quad \text {...
5x-2y-3z-1=0
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,191
Example 1. Reduce the general equations of a line to canonical form \[ \left\{\begin{array}{l} 2 x-3 y-3 z-9=0 \\ x-2 y+z+3=0 \end{array}\right. \]
Solution. We will form the canonical equations of the line using two points (as in point $4^{\circ}$). The coordinates of the two points on the line will be found according to the scheme in point $5^{\circ}$. 1) Let, for example, $z_{1}=0$ and solve the system $$ \left\{\begin{array}{l} 2 x-3 y-9=0, \\ x-2 y+3=0 \end...
\frac{x}{9}=\frac{y}{5}=\frac{z+3}{1}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,192
Example 2. For the direction vector of the line $$ \left\{\begin{array}{l} 2 x-3 y-3 z+4=0 \\ x+2 y+z-5=0 \end{array}\right. $$ find the direction cosines.
Solution. According to point $6^{\circ}$, we find the direction vector $\vec{l}$ of the given line $$ \vec{l}=\vec{N}_{1} \times \vec{N}_{2}=\left|\begin{array}{ccc} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ 2 & -3 & -3 \\ 1 & 2 & 1 \end{array}\right|=3 \vec{i}-5 \vec{j}+7 \vec{k} $$ Find $|\vec{l}|=\sqrt{9+25+49}=\sqrt{83}$. N...
\cos\alpha=\frac{3}{\sqrt{83}},\quad\cos\beta=-\frac{5}{\sqrt{83}},\quad\cos\gamma=\frac{7}{\sqrt{83}}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,193
Example 3. Form the equations of the line passing through the point $A(-2,3,1)$ parallel to the line $$ \left\{\begin{array}{l} x-2 y-z-2=0 \\ 2 x+3 y-z+1=0 \end{array}\right. $$
Solution. To write the canonical equations of a line (point $2^{\circ}$), we need a direction vector, which we will determine according to point $6^{\circ}$ (see Example 2): $$ \vec{l}=\left|\begin{array}{ccc} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ 1 & -2 & -1 \\ 2 & 3 & -1 \end{array}\right|=5 \vec{i}-\vec{j}+7 \vec{k} $$ T...
\frac{x+2}{5}=\frac{y-3}{-1}=\frac{z-1}{7}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,194
Example 1. Given the vertices of the tetrahedron \( A(2,3,1), B(4,1,-2) \), \( C(6,3,7), D(-5,-4,8) \). Find: ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-046.jpg?height=330&width=366&top_left_y=612&top_left_x=78) Fig. 4.11 1) the length of the edge \( A B \) 2) the angle between the edges \(...
Solution. The condition of the problem is satisfied by the constructed drawing (Fig. 4.11). 1) $AB$ is calculated by the formula $$ \begin{aligned} d & =\sqrt{\left(x_{2}-x_{1}\right)^{2}+\left(y_{2}-y_{1}\right)^{2}+\left(z_{2}-z_{1}\right)^{2}} \\ AB & =\sqrt{(4-2)^{2}+(1-3)^{2}+(-2-1)^{2}}=\sqrt{17} \end{aligned} ...
11
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,195
Example 2. Find the coordinates of point $Q$, symmetric to point $P(-6,7,-9)$ with respect to the plane passing through points $A(1,3,-1), B(6,5,-2)$, and $C(0,-3,-5)$.
Solution. We will use the sketch of the problem (Fig. 4.13). 1) We will write the equation of the plane $\alpha=(A B C)$ passing through three points: ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-047.jpg?height=252&width=343&top_left_y=737&top_left_x=103) Fig. 4.13 $(\alpha):\left|\begin{arra...
Q(2,-5,7)
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,196
Example 3. Find the coordinates of point $Q$, symmetric to point $P(1,3,2)$ with respect to the line $A B$, where $A(1,2,-6), B(7,-7,6)$.
Solution. 1) We have $\overrightarrow{A B}=\{6,-9,12\}$. We take $\vec{l}=\{2,-3,4\}$; $$ (AB): \frac{x-1}{2}=\frac{y-2}{-3}=\frac{z+6}{4} $$ or $$ x=1+2 t, \quad y=2-3 t, \quad z=-6+4 t $$ 2) The equation of the plane $\alpha$, passing through $P$ and perpendicular to $AB$, is (Fig. 4.14) $(\alpha): 2(x-1)-3(y-3)...
Q(5,-5,-6)
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,197
Example 4. Determine the distance from the point $P(-7,-13,10)$ to the line $l: \frac{x-1}{-2}=\frac{y+2}{1}=\frac{z}{0}$.
Solution. 1) Through $P$ we draw a plane $\alpha$ perpendicular to $l$, taking $\vec{N}=\vec{l}=\{-2,1,0\}$. We obtain $(\alpha):-2(x+7)+(y+13)=0$, i.e., $2 x-y+1=0$. 2) We find the coordinates of the point $O$ of intersection of $l$ and $\alpha$. Substituting the expressions $x=1-2 t, y=-2+t, z=0$ into the equation o...
2\sqrt{83}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,198
Example 5. For what values of $B$ and $C$ is the line $\frac{x-3}{1}=\frac{y-2}{B}=$ $=\frac{z+2}{C}$ perpendicular to the plane $3 x-2 y+5 z=0$?
Solution. The condition of perpendicularity of a line and a plane is equivalent to the condition of parallelism of their vectors $\vec{l}=\{1, B, C\}$ and $\vec{N}=$ $=\{3,-2,5\}$. The corresponding coordinates of these vectors must be proportional ( $\$ 3$ ): $\frac{1}{3}=\frac{B}{-2}=\frac{C}{5}$. From this, $B=-\fra...
B=-\frac{2}{3},C=\frac{5}{3}
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,199
Example 6. Through the line with the general equations $$ \left\{\begin{array}{l} 3 x-2 y+5 z+3=0 \\ x+2 y-3 z-11=0 \end{array}\right. $$ and the origin, draw a plane and derive its equation.
Solution. We reduce the problem to constructing a plane through three points ( $\$ 1$, p. $4^{\circ}$ ). Substitute $z=-2$ into the original system and solve it for $x, y$. We get one point $M_{1}(3,1,-2)$ on the given line. To find another point on this line, we set $z=6: M_{2}(-1,15,6)$. It remains to compose the eq...
18x-8y+230
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,200
Example 7. Find the equation of the plane containing the point $M_{1}(3,1,0)$ and the line $\frac{x-4}{1}=\frac{y}{2}=\frac{z-1}{3}$.
Solution. From the equation of the line, the coordinates of the point $M_{0}(4,0,1)$ on it and the directing vector $\vec{l}=\{1,2,3\}$ are known. Let $M(x, y, z) \rightarrow$ the current point of the plane (Fig. 4.15). Then the vectors $\overrightarrow{M_{0} M}, \overrightarrow{M_{0} M_{1}}, \vec{l}$ lie in the same ...
5x+2y-3z-17=0
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,201
Example 8. Find the distance from the point $M_{1}\left(x_{1}, y_{1}, z_{1}\right)$ to the line $$ \frac{x-x_{0}}{m}=\frac{y-y_{0}}{n}=\frac{z-z_{0}}{p} \text {. } $$
Solution. The desired distance can be found as the height $h$ of the parallelogram constructed on the vectors (Fig. 4.16) $\overrightarrow{M_{0} M_{1}}=\left\{x_{1}-x_{0}\right.$, $\left.y_{1}-y_{0}, z_{1}-z_{0}\right\}$ and $\vec{l}=\{m, n, p\}$. The area of the parallelogram, as is known (Chapter III, § 3), is equal ...
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,202
Example 1 (to item $2^{\circ}$). Determine the type of surface and make a drawing: a) $x^{2}-y^{2}=z^{2}$; b) $-2 x^{2}+2 y^{2}+z^{2}=4$; c) $2 x^{2}-y^{2}+z^{2}+2=0$; d) $3 y^{2}+2 z^{2}=6 x$
Solution. a) Let's write the given equation in the form $y^{2}+z^{2}-x^{2}=0$. By comparing it with 7), we determine that this is a circular ($a=b=c$) cone with its vertex at the origin and the axis of rotation along $O x$ (compare with Fig. 4.23, where the axis of rotation is $O z$). b) Rewriting the equation of the ...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,203
Example 2 (to $3^{\circ}$). Determine the type of surface and make a drawing: a) $y^{2}=4 x ;$ b) $z=x^{2}$; c) $y^{2}+z^{2}=4$.
Solution. a) Since the variable $z$ is missing in the equation of the surface, this is a cylinder with generators parallel to the $O z$ axis and the directrix - a parabola (Fig. 4.30) with equations $$ \left\{\begin{array}{l} y^{2}=4 x \\ z=0 \end{array}\right. $$ b) Since the variable $y$ is missing in the equation ...
\
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,204
Example 3 (to points $2^{\circ}, 3^{\circ}$). Sketch the body bounded by the given surfaces: a) $2 y=x^{2}+z^{2}, x^{2}+z^{2}=1$; b) $z=0, y+z=2, y=x^{2}$; c) $z=6-x^{2}-y^{2}, x^{2}+y^{2}-z^{2}=0$.
Solution. a) The first surface is an elliptic paraboloid $\frac{x^{2}}{2}+\frac{z^{2}}{2}=y$, the second is a cylinder with generators parallel to the $O y$ axis (Fig. 4.33). b) $z=0$ is the coordinate plane $O x y ; y+z=2$ is a plane parallel to the $O x$ axis; $y=x^{2}$ is a parabolic cylinder with generators parall...
notfound
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,205
Example 1. Plot the graph of the function $y=\frac{1}{2} x^{2}+2 x-1$.
Solution. Rewrite the given function as $y=\frac{1}{2}(x+2)^{2}-3$. ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-056.jpg?height=990&width=406&top_left_y=522&top_left_x=90) Fig. 5.12 1) $\Gamma_{1}: y=x^{2}$ - parabola (Fig. 5.12, a) with vertex at point $O(0,0)$. 2) $\Gamma_{2}: \quad y=(x+2)^...
\frac{1}{2}(x+2)^{2}-3
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,206
Example 2. Plot the graph of the function $y=2-\frac{3 x+1}{2 x-2}$.
Solution. Let's represent the given function as $y=-\frac{2}{x-1}+\frac{1}{2}$. We will construct the graph step by step. 1) Let $\Gamma$ be the graph of the function $y=\frac{1}{x}$ - a hyperbola with equal branches (Fig. 5.13, a). 2) $\Gamma_{1}: y=\frac{1}{x-1}$ - a shift of the hyperbola 1 unit to the right along ...
-\frac{2}{x-1}+\frac{1}{2}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,207
Example 3. Plot the graph of the function $$ y=2 \sin \left(2 x+\frac{1}{2}\right)-\frac{1}{2} $$
Solution. Rewrite: $y=2 \sin 2\left(x+\frac{1}{4}\right)-\frac{1}{2}$. ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-056.jpg?height=712&width=1116&top_left_y=153&top_left_x=1352) Fig. 5.13 ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_8f5be56c3f01f571fd60g-056.jpg?height=928&width=1108&top_left...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,208
Example 4. Plot the graph of the function $y=\cos x^{2}$.
Solution. It is sufficient to know the points of intersection of the graph of the function $y=\cos x^{2}$ with the $O x$ axis. We have $\cos x^{2}=0$ at $x \pm \sqrt{\frac{\pi}{2}+k \pi}$, $k=0,1,2, \ldots$. At $x= \pm \sqrt{k \pi}, k=1,2,3, \ldots$ we have $\cos x^{2}=(-1)^{k}$. The graph of this function is shown in ...
\
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,209
Example 5. Plot the graph of the function $y=\log _{2} \cos x^{2}$.
Solution. The domain of this function is found from the graph of the previous function: $\cos x^{2}>0$ for $x \in\left(-\frac{\sqrt{\pi}}{2}, \frac{\sqrt{\pi}}{2}\right), x \in$ $\in\left(\frac{\sqrt{3 \pi}}{2}, \frac{\sqrt{5 \pi}}{2}\right), x \in\left(-\frac{\sqrt{5 \pi}}{2},-\frac{\sqrt{3 \pi}}{2}\right)$, etc. We c...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,210
Example 6. Plot the graph of the function $y=\left|\log _{2}\right| x-2||$. --- The provided text has been translated into English while preserving the original formatting and line breaks.
Solution. The graph of the function $y=\log _{2}|x|$ consists of the graph of $y=\log _{2} x(x>0)$ and the graph of $y=\log _{2}(-x), x<0$ symmetric to it with respect to the $O y$ axis (Fig. $5.17, \mathrm{a}$ ). The graph of the function $y=\left|\log _{2}\right| x||$ is obtained from the branches of the previous gr...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,211
Example 7. Construct a line, the coordinates of the points of which satisfy the equation $|x|-|y|=1$.
Solution. For $x \geqslant 0$, the given equation takes the form $|y|=x-1$. This equation makes sense for $x \geqslant 1$ and is represented by two rays: $y=x-1$ and $y=-(x-1)$. These rays form a right angle. The presence of the modulus $|x|$ in the original equation means that its graph is symmetric with respect to th...
notfound
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,212
Example 1 (to $3^{\circ}$). Prove that $\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{2 n-3}{n+2}=2$.
Solution. If $\varepsilon>0$ is an arbitrarily small number, then $$ \begin{aligned} & \left|\frac{2 n-3}{n+2}-2\right|<\varepsilon \\ & \left|\frac{2 n-3-2 n-4}{n+2}\right|<\varepsilon \\ & \left|\frac{-7}{n+2}\right|<\varepsilon \\ & \frac{7}{n+2}<\varepsilon \\ & n+2>\frac{7}{\varepsilon}, n>\frac{7}{\varepsilon}-2...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,213
Example 2 (to $4^{\circ}$). Prove that $\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{2 n^{2}-3 n+2}{n+2}=+\infty$.
Solution. If $\varepsilon>0-$ is an arbitrarily large number, then $$ \begin{aligned} \frac{2 n^{2}-3 n+2}{n+2}>\varepsilon \Leftrightarrow & \left\{\begin{array}{cc} 2 n^{2}-3 n+2 & \frac{n+2}{2 n-7} \\ \frac{2 n^{2}+4 n}{-7 n+2} & \\ \frac{-7 n-14}{16} \end{array}\right\} \Leftrightarrow \\ & \Leftrightarrow 2 n-7+\...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
30,214
Example 4. Find $\lim _{n \rightarrow \infty}\left(\frac{3 n-5}{3 n+2}\right)^{n+2}$.
\frac{1}{e^{\frac{7}{3}}}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,216