problem
stringlengths
1
13.6k
solution
stringlengths
0
18.5k
answer
stringlengths
0
575
problem_type
stringclasses
8 values
question_type
stringclasses
4 values
problem_is_valid
stringclasses
1 value
solution_is_valid
stringclasses
1 value
source
stringclasses
8 values
synthetic
bool
1 class
__index_level_0__
int64
0
742k
Example 4.20. Investigate the convergence of the series $$ 1-\frac{3}{2}+\frac{5}{4}-\frac{7}{8}+\ldots $$
Solution. The general term of this series can be written as $$ (-1)^{n+1} \frac{2 n-1}{2^{n-1}},(n=1,2, \ldots) $$ Let $a_{n}:$ Let $a_{n}=\frac{2 n-1}{2^{n-1}}$, we will prove the monotonic tendency to zero: $$ \begin{aligned} & a_{n}-a_{n+1}=\frac{2 n-1}{2^{n-1}}-\frac{2 n+1}{2^{n}}=\frac{4 n-2-2 n-1}{2^{n}}= \\ ...
S_{14}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,987
Example 4.21. Investigate the convergence of the series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sin n}{n}$.
Solution. In this case, $b_{n}=\frac{1}{n}$ monotonically tends to zero, and $$ \begin{gathered} S_{n}=\sum_{k=1}^{n} \sin k=\frac{1}{\sin \frac{1}{2}} \sum_{k=1}^{n} \sin \frac{1}{2} \sin k= \\ =\frac{1}{2 \sin \frac{1}{2}} \sum_{k=1}^{n}\left(\cos \left(\frac{1}{2}-k\right)-\cos \left(\frac{1}{2}+k\right)\right)= \\...
proof
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,988
Example 4.22. Investigate the convergence of the functional series $$ \sum_{n=1}^{\infty}(-1)^{n} n^{-x} $$
Solution. For any fixed $x \in (0, +\infty) = D_{+}$, the series will be convergent by the Leibniz criterion (see Theorem 4.16). For $x \in (1, +\infty) = D_{1} \subset D_{+}$, the series will be absolutely convergent (see Example 4.20). If, however, $x \in (-\infty, 0] = D_{-}$, the series diverges because the necessa...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,989
Example 4.23. Investigate the convergence of the functional series $$ \sum_{n=1}^{\infty}\left(\frac{x-2}{1-3 x}\right)^{n} $$
Solution. Apply Theorem 4.19: $$ \lim _{n \rightarrow \infty}\left|\frac{x-2}{1-3 x}\right|^{n+1}:\left|\frac{x-2}{1-3 x}\right|^{n}=\left|\frac{x-2}{1-3 x}\right| $$ Next, solve the inequality $$ \begin{gathered} \left|\frac{x-2}{1-3 x}\right|<1 \end{gathered} $$ Thus, the domain of absolute convergence of the ser...
(-\infty,-\frac{1}{2})\cup(\frac{3}{4},+\infty)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,990
Example 4.24. Investigate the convergence of the functional series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sin n x}{e^{n x}} $$
Solution. Apply the previous theorem: $$ \varlimsup_{n \rightarrow \infty} \sqrt[n]{\frac{|\sin n x|}{e^{n x}}}=e^{-x} \varlimsup_{n \rightarrow \infty} \sqrt[n]{|\sin n x|}=e^{-x} $$ From this, it is clear that for $x \in D=(0, +\infty)$, the series converges absolutely. For $x<0$, the series diverges. If $x=0$, the...
x\geqslant0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,991
Example 4.25. Investigate the uniform convergence of the series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^{n}}{x+n}, x \geqslant 0 $$
Solution. In this case, the domain $D$ is all non-negative numbers. According to the Leibniz criterion (Theorem 4.16), the remainder of the series can be estimated as follows: $$ \left|R_{n}\right|=\left|\sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^{n}}{x+n+k}\right|=\frac{1}{x+n+k} \leqslant \frac{1}{n+1} $$ For any $\varepsilon>...
proof
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,992
Example 4.26. Investigate the convergence of the series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{(x-2)^{n}}{n^{2} 2^{n}}$.
Solution. In this case, $a_{n}=\frac{1}{n^{2} 2^{n}}$. Using the ratio test (Theorem 4.23), we find $R$: $$ R=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{\frac{1}{n^{2} 2^{n}}}{\frac{1}{(n+1)^{2} 2^{n+1}}}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{2(n+1)^{2}}{n^{2}}=2 $$ The series under investigation will converge in the interval d...
x\in[0,4]
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,993
Example 4.27. Investigate the power series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{(x+2)^{n}}{n^{n}}$.
Solution. We apply the Cauchy formula (Theorem 4.23) to determine the radius of convergence $R$: $$ R=\frac{1}{\varlimsup_{n \rightarrow \infty} \sqrt[n]{\frac{1}{n^{n}}}}=\frac{1}{\varlimsup_{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n}}=+\infty $$ This result means that the power series converges for all values of $x$.
+\infty
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,994
Example 4.28. Investigate the power series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{n^{2} x^{n}}{n!}$.
Solution. Here $a_{n}=\frac{n^{2}}{n!}$. By the D'Alembert's formula (Theorem 4.23): $$ R=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{n^{2}}{n!}: \frac{(n+1)^{2}}{(n+1)!}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{n^{2}(n+1)}{(n+1)^{2}}=+\infty $$ Therefore, this series converges for all values of $x$. The convergence will be absolut...
+\infty
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,995
Example 4.30. Find the sum of the series: $$ 1-\frac{1}{2}+\frac{1}{3}-\frac{1}{4}+\ldots=\sum_{n=1}^{\infty}(-1)^{n+1} \frac{1}{n} $$
Solution. As in Example 4.29, we will base our approach on the infinite geometric series $\sum_{n=1}^{\infty} x^{n}$. Let $|x|<1$, and apply Theorem 4.25\left(x_{0}=0\right)$ to this series: $$ \int_{0}^{x}\left(\sum_{n=0}^{\infty} t^{n}\right) d t=\sum_{n=0}^{\infty} \frac{x^{n+1}}{n+1}=\sum_{n=0}^{\infty} \frac{x^{n...
\ln2
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,996
Example 4.31. Investigate the power series for the function $f(x)=a^{x}(a>0, a \neq 1)$ at the point $x_{0}=0$.
Solution. The function $f(x)=a^{x}=e^{x \ln a}$ is infinitely differentiable in the neighborhood of the point $x_{0}=0$. In this case, $$ f^{(n)}(x)=\ln ^{n} a \cdot a^{x}, f^{(n)}(0)=\ln ^{n} a $$ Thus, $$ a^{x} \sim \sum_{n=0}^{\infty} \frac{\ln ^{n} a}{n!} x^{n} $$ The remainder term of the Taylor formula, taken...
^{x}=\sum_{n=0}^{\infty}\frac{\ln^{n}}{n!}x^{n}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,997
Example 4.32. Expand the function $f(x)=$ $=\ln \left(x^{2}+3 x+2\right)$ into a power series and determine the interval of convergence.
Solution. First of all, let's make some simple transformations: $$ \begin{gathered} f(x)=\ln \left(x^{2}+3 x+2\right)=\ln (x+1)+\ln (x+2)= \\ =\ln (x+1)+\ln 2+\ln \left(1+\frac{x}{2}\right) \end{gathered} $$ According to Remark 4.3 for $|x|<1$ and $|x|<2$ we have respectively $$ \begin{aligned} \ln (x+1) & =\sum_{n=...
\ln2+\sum_{n=1}^{\infty}(-1)^{n+1}\frac{2^{n}+1}{2^{n}n}x^{n},\quad-1<x\leq1
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,998
Example 4.33. Find the power series expansion for the function $f(x)=\ln \left(x+\sqrt{1+x^{2}}\right)$ and determine the interval of convergence of the obtained series.
Solution. We will use the results of Theorem 4.25 on term-by-term integration of power series. Apply the formula $$ \ln \left(x+\sqrt{1+x^{2}}\right)=\int_{0}^{x} \frac{d t}{\sqrt{1+t^{2}}} $$ According to Remark 4.3 $$ \begin{gathered} \frac{1}{\sqrt{1+x}}=(1+x)^{-1 / 2}= \\ =1+\sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1 / 2)(-1...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
30,999
Example 4.34. Compute the integral $\int_{0}^{1} \frac{\sin t}{t} d t$ with accuracy $\varepsilon=10^{-4}$.
Solution. Note from the previous that $$ \sin t=\sum_{n=0}^{\infty}(-1)^{n} \frac{t^{2 n+1}}{(2 n+1)!}, t \in \mathbb{R} $$ From this it follows that $$ \frac{\sin t}{t}=\sum_{n=0}^{\infty}(-1)^{n} \frac{t^{2 n}}{(2 n+1)!} $$ Apply the theorem of term-by-term integration (Theorem 4.25) to the last series: $$ \begi...
0.9444
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,000
Example 4.36. Consider the trigonometric series $\sum_{k=1}^{\infty} a^{k} \sin k x(|a|<1)$. How many times can this series be differentiated term by term?
Solution. Consider the numerical series $\sum_{k=1}^{\infty} k^{s} a^{k} (s=1, 2, \ldots)$. We will investigate their absolute convergence using the D'Alembert's ratio test (Theorem 4.8): $$ \lim _{k \rightarrow \infty} \frac{(k+1)^{s}|a|^{k+1}}{k^{s}|a|^{k}}=|a| \lim _{k \rightarrow \infty}\left(\frac{k+1}{k}\right)^...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,001
Example 4.37. How many times can the trigonometric series $\sum_{k=1}^{\infty} \frac{\cos k x}{k^{4}}$ be differentiated term by term?
Solution. In this example, $a_{k}=\frac{1}{k^{4}}$ and the series with the general term $k^{s} a_{k}$ will converge for $s=1$ and $s=2$ (for $s=3$ we get the harmonic series, and for $s>3$ the general term of the series will be an infinitely large quantity). Therefore, by Theorem 4.28, this series can be term-by-term d...
2
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,002
Example 4.38. Write the Fourier series for the function $f(x)$ defined by the equations $$ \begin{gathered} f(x)=\left\{\begin{array}{l} -\frac{\pi}{4},-\pi<x<0 \\ 0, x=0, x=-\pi \\ \frac{\pi}{4}, 0<x<\pi \end{array}\right. \\ f(x)=f(x+2 \pi) . \end{gathered} $$
Solution. The considered function is odd and has discontinuities of the first kind at points $n \pi (n \in \mathbb{Z})$ with a jump of $\frac{\pi}{2}$. Further: $$ \int_{-\pi}^{\pi} f^{2}(x) d x=2 \int_{0}^{\pi} f^{2}(x) d x=2 \cdot \frac{\pi^{2}}{16} \cdot \pi=\frac{\pi^{3}}{8}<+\infty $$ We will calculate the Fouri...
f(x)\sim\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\sin(2n-1)x}{2n-1}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,003
Example 4.39. Write the Fourier series for the function $f(x)$, where $$ \begin{gathered} f(x)=\left\{\begin{array}{l} x,|x|<\pi \\ 0, x=-\pi \end{array}\right. \\ f(x)=f(x+2 \pi) \end{gathered} $$
Solution. This function, like the one in Example 4.38, is odd and discontinuous (discontinuities of the first kind at $x=n \pi, n \in \mathbb{Z}$). The Fourier coefficients $a_{k}=0$, and the Fourier coefficients $b_{k}$ are calculated using formulas (4.11): $$ \begin{gathered} b_{k}=\frac{1}{\pi} \int_{-\pi}^{\pi} f(...
f(x)\sim2\sum_{k=1}^{\infty}\frac{(-1)^{k+1}}{k}\sinkx
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,004
Example 4.40. Write the Fourier series for the function $f(x)$ defined by the conditions $$ \begin{gathered} f(x)=f(x+2 \pi) \ (2 \pi \text{-periodicity }), \\ f(x)=f(-x) \text{ (evenness) } \\ f(x)=x, \ 0 \leqslant x \leqslant \pi . \end{gathered} $$
Solution. Since the function in question is even, its coefficients $b_{k}$ will be zero, and the coefficients $a_{k}$ are calculated using formulas (4.11) $$ a_{0}=\frac{1}{\pi} \int_{-\pi}^{\pi} f(x) d x=\frac{2}{\pi} \int_{0}^{\pi} x d x=\left.\frac{2}{\pi} \frac{x^{2}}{2}\right|_{0} ^{\pi}=\pi $$ For $k=1,2, \ldot...
f(x)\sim\frac{\pi}{2}-\frac{4}{\pi}\sum_{k=1}^{\infty}\frac{\cos(2k-1)x}{(2k-1)^{2}}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,005
Example 4.41. Consider the function $f(x)$ defined by the conditions: $$ \begin{gathered} f(x)=f(x+2 \pi) \text{ (2$\pi$-periodicity) } \\ f(x)=-f(-x) \text{ (oddness) } \\ f(x)=\pi-x, 0<x \leqslant \pi, f(0)=0 \end{gathered} $$
Solution. This function has a piecewise continuous derivative, and therefore satisfies the Dirichlet condition by default. Let's write its Fourier series (due to the oddness of $f(x)$, the coefficients $a_{k}$ are 0). The coefficients $b_{k}$ are calculated using formulas (4.11): $$ \begin{gathered} b_{k}=\frac{1}{\pi...
f(x)=2\sum_{k=1}^{\infty}\frac{\sinkx}{k}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,006
Example 4.42. Prove the equalities: \[ \begin{gathered} \int_{-\pi}^{\pi} \cos k x \cos l x d x=\left\{\begin{array}{l} 0, k \neq l \\ \pi, k=l \end{array}\right. \\ \int_{-\pi}^{\pi} \sin k x \sin l x d x=\left\{\begin{array}{l} 0, k \neq l \\ \pi, k=l \end{array}\right. \\ \int_{-\pi}^{\pi} \cos k x \sin l x d x=0, ...
Solution. Let's check, for example, the validity of the formula $\int_{-\pi}^{\pi} \cos k x \sin l x d x=0$. Using known trigonometric formulas, we get $$ \begin{gathered} \int_{-\pi}^{\pi} \cos k x \sin l x d x=\frac{1}{2} \int_{-\pi}^{\pi}(\sin (l x+k x)+\sin (l x-k x)) d x= \\ =\frac{1}{2} \int_{-\pi}^{\pi}\left(\s...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,007
Example 4.43. Prove the validity of the equality $$ \int_{-\pi}^{\pi}\left(f(x)-T_{n}(x)\right)^{2} d x=\int_{-\pi}^{\pi} f^{2}(x) d x-\frac{\pi a_{0}^{2}}{2}-\pi \sum_{k=1}^{n}\left(a_{k}^{2}+b_{k}^{2}\right) $$ where \( T_{n}(x)=\frac{a_{0}}{2}+\sum_{k=1}^{n}\left(a_{k} \cos k x+b_{k} \sin k x\right) \), $$ \begin...
Solution. Let's calculate the required integral directly, using the results of Example 4.42 $$ \begin{gathered} \int_{-\pi}^{\pi}\left(f(x)-\frac{a_{0}}{2}+\sum_{k=1}^{n}\left(a_{k} \cos k x+b_{k} \sin k x\right)\right)^{2} d x= \\ =\int_{-\pi}^{\pi} f^{2}(x) d x-2 \frac{a_{0}}{2} \int_{-\pi}^{\pi} f(x) d x- \end{gath...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,008
Example 2. Find the real solutions of the equation $$ (4+2 i) x+(5-3 i) y=13+i $$
Solution. Let's separate the real and imaginary parts in the left side of the equation: $(4 x+5 y)+i(2 x-3 y)=13+i$. From here, according to the definition of equality of two complex numbers, we get $$ \left\{\begin{array}{l} 4 x+5 y=13 \\ 2 x-3 y=1 \end{array}\right. $$ Solving this system, we find $$ x=2, \quad y=...
2,\quad1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,009
Example 3. Find the modulus and argument of the complex number $$ z=-\sin \frac{\pi}{8}-i \cos \frac{\pi}{8} $$
Solution. We have $$ x=-\sin \frac{\pi}{8}<0, \quad y=-\cos \frac{\pi}{8}<0 $$ The principal value of the argument according to (1) will be $$ \begin{aligned} \arg z & =-\pi+\operatorname{arctg}\left(\operatorname{ctg} \frac{\pi}{8}\right)=-\pi+\operatorname{arctg}\left[\operatorname{tg}\left(\frac{\pi}{2}-\frac{\pi...
|z|=1,\operatorname{Arg}-\frac{5}{8}\pi
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,010
Example 4. Write the complex number in trigonometric form $$ z=-1-i \sqrt{3} $$
Solution. We have $$ |z|=\sqrt{(-1)^{2}+(-\sqrt{3})^{2}}=2 ; \quad \operatorname{tg} \varphi=\frac{-\sqrt{3}}{-1}=\sqrt{3}, \quad \varphi=-\frac{2}{3} \pi $$ Therefore, $$ -1-i \sqrt{3}=2\left[\cos \left(-\frac{2}{3} \pi\right)+i \sin \left(-\frac{2}{3} \pi\right)\right] $$
-1-i\sqrt{3}=2[\cos(-\frac{2}{3}\pi)+i\sin(-\frac{2}{3}\pi)]
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,011
Example 5. Find the real roots of the equation $$ \cos x+i \sin x=\frac{1}{2}+\frac{3}{4} i $$
Solution. The given equation has no roots. Indeed, this equation is equivalent to the following: $\cos x=\frac{1}{2}, \sin x=\frac{3}{4}$. These equations are inconsistent, as $\cos ^{2} x+\sin ^{2} x=\frac{13}{16}$, which is impossible for any value of $x$. Any complex number $z \neq 0$ can be written in exponential ...
proof
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,012
Example 6. Find all complex numbers $z \neq 0$, satisfying the condition $z^{n-1}=\bar{z}$.
Solution. Let $z=\rho e^{i \varphi}$. Then $\bar{z}=\rho e^{-i \varphi}$. According to the condition $$ \rho^{n-1} e^{i(n-1) \varphi}=\rho e^{-i \varphi} \text { or } \rho^{n-2} e^{i n \varphi}=1, $$ from which $\rho^{n-2}=1$, i.e., $\rho=1$, and $i \varphi=2 k \pi i$, i.e., $\varphi=\frac{2 k \pi}{n}(k=0,1,2, \ldot...
z_{k}=e^{i2\pik/n}(k=0,1,2,\ldots,n-1)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,013
Example 7. Calculate $(-1+i \sqrt{3})^{60}$. --- Translate the text above into English, please retain the original text's line breaks and format, and output the translation result directly.
Solution. Let's represent the number $z=-1+i \sqrt{3}$ in trigonometric form $$ -1+i \sqrt{3}=2\left(\cos \frac{2}{3} \pi+i \sin \frac{2}{3} \pi\right) $$ Applying the above formula for raising to a power, we get $$ \begin{aligned} (-1+i \sqrt{3})^{60} & =2^{60}\left[\cos \left(60 \cdot \frac{2}{3} \pi\right)+i \sin...
2^{60}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,014
Example 8. Prove that the polynomial $$ f(x)=(\cos \alpha+x \sin \alpha)^{n}-\cos n \alpha-x \sin n \alpha $$ is divisible by $x^{2}+1$.
Solution. We have $x^{2}+1=(x+i)(x-i)$. By De Moivre's formula $$ \begin{aligned} f(i) & =(\cos \alpha+i \sin \alpha)^{n}-\cos n \alpha-i \sin n \alpha= \\ & =\cos n \alpha+i \sin n \alpha-\cos n \alpha-i \sin n \alpha=0 . \end{aligned} $$ Similarly, $f(-i)=0$. Therefore, $f(x)$ is divisible by $x^{2}+1$. ## Problem...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,015
Example 9. Find all values of $\sqrt[4]{1-i}$. --- The provided text has been translated while preserving the original formatting and line breaks.
Solution. Convert the complex number $1-i$ to trigonometric form $$ 1-i=\sqrt{2}\left[\cos \left(-\frac{\pi}{4}\right)+i \sin \left(-\frac{\pi}{4}\right)\right] $$ Therefore, $$ \sqrt[4]{1-i}=\sqrt[8]{2}\left(\cos \frac{-\frac{\pi}{4}+2 k \pi}{4}+i \sin \frac{-\frac{\pi}{4}+2 k \pi}{4}\right) $$ By setting $k=0,1,2...
\begin{aligned}&(k=0)\quad\sqrt[4]{1-i}=\sqrt[8]{2}(\cos\frac{\pi}{16}-i\sin\frac{\pi}{16})\\&(k=1)\quad\sqrt[4]{1-i}=\sqrt[8]{2}(\cos\frac{7\pi}{16}+i\sin\frac{7}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,016
Example 10. What set of points in the complex plane $z$ is defined by the condition $$ \operatorname{Im} z^{2}>2 ? $$
Solution: Let $z=x+i y$. Then $$ z^{2}=(x+i y)^{2}=\left(x^{2}-y^{2}\right)+i 2 x y $$ Therefore, $\operatorname{Im} z^{2}=2 x y$. By the condition $2 x y>2$, or $x y>1$. This inequality defines the set of points in the first and third quadrants, respectively above and below the hyperbola $x y=1$. in the first and t...
xy>1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,017
Example 11. What set of points in the complex plane is defined by the condition $$ -\frac{\pi}{2} \leqslant \arg (z+1-i) \leqslant \frac{3}{4} \pi ? $$
Solution. The complex number $$ z+1-i=z-(-1+i) $$ is represented by a vector whose initial point is $-1+i$ and whose terminal point is $z$. The angle between this vector and the $O X$ axis is $\arg (z+1-i)$, and it varies from $-\frac{\pi}{2}$ to $\frac{3 \pi}{4}$. Therefore, the given inequality defines the angle be...
notfound
Geometry
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,018
Example 2. Into what curve is the unit circle $|z|=1$ mapped by the function $w=z^{2} ?$
Solution. Since $|z|=1$ by condition, then $$ |w|=|z|^{2}=1 \text {. } $$ Thus, the image of the circle $|z|=1$ in the $z$-plane is the circle $|w|=1$ in the $w$-plane, traversed twice. This follows from the fact that since $\boldsymbol{w}=z^{2}$, then $\operatorname{Arg} w=2 \operatorname{Arg} z+2 k \pi$, so when th...
|w|=1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,020
Example 3. Find the image of the circle $$ z=R \cos t+i R \sin t \quad(0 \leqslant t<2 \pi) $$ under the mapping $\boldsymbol{w}=\frac{\boldsymbol{z}}{\bar{z}}$.
Solution. Let $z=x+i y$. The given equation of the circle can be written as $$ x=R \cos t, \quad y=R \sin t \quad(0 \leqslant t<2 \pi) . $$ We separate the real and imaginary parts of the function $w=u+i v$. We have $$ u+i v=\frac{z}{\bar{z}}=\frac{z^{2}}{z \bar{z}}=\frac{x^{2}-y^{2}}{x^{2}+y^{2}}+i \frac{2 x y}{x^{...
u^2+v^2=1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,021
Example 6. Write in algebraic form Arctg $(1+i)$. --- Note: The translation maintains the original text's format and line breaks as requested.
Solution. Substituting $z=1+i$ into formula (9), we get $$ \operatorname{Arctg}(1+i)=-\frac{i}{2} \operatorname{Ln} \frac{1+i(1+i)}{1-i(1+i)}=-\frac{i}{2} \operatorname{Ln} \frac{i}{2-i}=-\frac{i}{2} \operatorname{Ln}\left(-\frac{1}{5}+\frac{2}{5} i\right) $$ Further, $$ \operatorname{Ln}\left(-\frac{1}{5}+\frac{2}{...
\operatorname{Arctg}(1+i)=-\frac{1}{2}\operatorname{arctg}2+(2k+1)\frac{\pi}{2}+\frac{i}{2}\ln\sqrt{5}\quad(k=0,\1,\2,\ldots)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,023
Example 7. Solve the equation $\sin z=3$.
Solution. The problem reduces to finding the value of $$ z=\operatorname{Arcsin} 3 $$ We will use formula (7): $$ \operatorname{Arcsin} t=-i \operatorname{Ln}\left(t+\sqrt{1-t^{2}}\right) $$ We will have $$ z=\operatorname{Arcsin} 3=-i \operatorname{Ln}(3 i+\sqrt{-8}) $$ or, considering that $$ \sqrt{-8}= \pm \s...
\frac{\pi}{2}+2k\pi-i\ln(3\\sqrt{8})\quad(k=0,\1,\2,\ldots)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,024
Example 1. Prove that the sequence $$ z_{n}=\frac{n-i}{n+1}, \quad n=1,2 ; \ldots $$ has the limit $a=1$.
Solution. Let an arbitrary number $\varepsilon>0$ be given. We will show that there exists a number $N$ such that $\left|z_{n}-\right| \mid\frac{\sqrt{2}}{\varepsilon}-1$. Therefore, we can take $$ N=N(\varepsilon)=\left[\frac{\sqrt{2}}{\varepsilon}-1\right]+1 $$ Here the symbol $[x]$ denotes the integer part of the ...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,025
Example 2. Let the sequence $\left\{z_{n}\right\}$ have a limit a. Prove that the sequence $\left\{\left|z_{n}\right|\right\}$ has a limit equal to $|a|$.
Solution. Indeed, since $\lim _{n \rightarrow \infty} z_{n}=a$, then $$ \lim _{n \rightarrow \infty}\left|z_{n}-a\right|=0 $$ On the other hand, for any two complex numbers $z_{n}$ and $a$, the inequality holds (see p. 8) $$ || z_{n}|-| a|| \leqslant\left|z_{n}-a\right| . $$ From (1) and (2), we obtain that $\lim _...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,026
Example 5. Let $$ x_{n}=1+\rho \cos \alpha+\rho^{2} \cos 2 \alpha+\ldots+\rho^{n} \cos n \alpha $$ where $0<\rho<1, n=1,2, \ldots$. Find $\lim _{n \rightarrow \infty} x_{n}$.
Solution. Let $$ y_{n}=\rho \sin \alpha+\rho^{2} \sin 2 \alpha+\ldots+\rho^{n} \sin n \alpha $$ and consider the limit of the sequence of complex numbers $$ \begin{gathered} z_{n}=x_{n}+i y_{n}=1+\rho(\cos \alpha+i \sin \alpha)+\rho^{2}(\cos 2 \alpha+i \sin 2 \alpha)+\ldots \\ \ldots+\rho^{n}(\cos n \alpha+i \sin n ...
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,027
Example 7. Show that the function $w=z^{2}$ is continuous for any value of $z$.
Solution. Let us take an arbitrary point $z_{0}$ and an arbitrary number $\varepsilon>0$. Since the value of the function $f(z)=z^{2}$ at the point $z_{0}$ is $f\left(z_{0}\right)=z_{0}^{2}$, we will show that there exists a number $\delta(\varepsilon)>0$ such that $\left|z^{2}-z_{0}^{2}\right|<\varepsilon$ whenever $|...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,028
Example 1. Show that the function $w=e^{z}$ is analytic throughout the entire complex plane.
Solution. We have $e^{z}=e^{z}(\cos y+i \sin y)$, so $$ u(x, y)=e^{z} \cos y, \quad v(x, y)=e^{x} \sin y $$ The functions $u(x, y)$ and $v(x, y)$, as functions of real variables $x$ and $y$, are differentiable at any point $(x, y)$ (they have continuous partial derivatives of any order) and satisfy conditions (2). T...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,029
Example 2. Is the function $w=z \bar{z}$ analytic at least at one point
Solution. We have $z \bar{z}=x^{2}+y^{2}$, so $$ u(x, y)=x^{2}+y^{2}, \quad v(x, y) \equiv 0 $$ The Cauchy-Riemann conditions in this case are $$ \left\{\begin{array}{l} 2 x=0 \\ 2 y=0 \end{array}\right. $$ and are satisfied only at the point $(0,0)$. Therefore, the function $w=z \bar{z}$ is differentiable only at...
proof
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,030
Example 3. Is the function $w=\bar{z}=x-i y$ analytic?
Solution. Here $u=(x, y)=x, v(x, y)=-y$ - are differentiable functions of variables $x$ and $y$. Further, $$ \frac{\partial u}{\partial x}=1, \quad \frac{\partial u}{\partial y}=0, \quad \frac{\partial v}{\partial x}=0, \quad \frac{\partial v}{\partial y}=-1 $$ So $\frac{\partial u}{\partial x} \neq \frac{\partial v}...
proof
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,031
Example 4. Find the analytic function $w=f(z)$, given its real part $u(x, y)=2 e^{x} \cos y$ and the additional condition $f(0)=2$.
Solution. First method. We have $\frac{\partial u}{\partial x}=2 e^{x} \cos y$. According to the first of the Cauchy-Riemann conditions, it should be $\frac{\partial u}{\partial x}=\frac{\partial v}{\partial y}$, so $\frac{\partial v}{\partial y}=2 e^{x} \cos y$. From this, $$ v(x, y)=\int 2 e^{x} \cos y d y=2 e^{x} \...
f(z)=2e^{z}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,032
Example 5. Find the analytic function $w=f(z)$ given its imaginary part $v(x, y)=3 x+2 x y$ under the condition that $f(-i)=2$.
Solution. We will use formula (6). In our example, $v(x, y)=3 x+2 x y, z_{0}=-i, C_{0}=2$, so $$ f(z)=2 i\left(3 \frac{z+i}{2}+2 \frac{z+i}{2} \cdot \frac{z-i}{2 i}\right)+2=3 i z+z^{2} $$ ## Problems for Independent Solution Reconstruct the function $f(z)$, analytic in a neighborhood of the point $z_{0}$, given the...
3iz+z^2
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,033
Example 7. Find the coefficient of stretching and the angle of rotation for the mapping $w=z^{2}$ at the point $z_{0}=\sqrt{2}+i \sqrt{2}$.
Solution. We have $w^{\prime}(z)=2 z$, so $\left.w^{\prime}\right|_{z=\sqrt{2}+i \sqrt{2}}=2 \sqrt{2}+i 2 \sqrt{2}$. Transitioning from the algebraic form of the complex number $2 \sqrt{2}+i 2 \sqrt{2}$ to the trigonometric form, we get $$ 2 \sqrt{2}+i 2 \sqrt{2}=4\left(\frac{\sqrt{2}}{2}+i \frac{\sqrt{2}}{2}\right)=...
r=4,\varphi=\frac{\pi}{4}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,034
Example 8. The point $z=x+i y$ describes the segment $$ x=1, \quad-1 \leqslant y \leqslant 1 $$ What is the length of the line obtained by mapping this segment using the function $w=z^{2}$?
Solution. First method. We have $w=z^{2}$, or $$ u+i v=x^{2}-y^{2}+i 2 x y $$ i.e. $$ \left\{\begin{array}{l} u=x^{2}-y^{2} \\ v=2 x y \end{array}\right. $$ Obviously, on the line (10) we will have $$ \left\{\begin{array}{l} u=1-y^{2} \\ v=2 y \end{array}\right. $$ where, as $y$ changes from -1 to +1, $v$ will ch...
2\sqrt{2}+\ln(3+2\sqrt{2})
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,035
Example 1. Compute the integral $$ \int_{C}(1+i-2 \bar{z}) d z $$ along the lines connecting the points $z_{1}=0$ and $z_{2}=1+i$, 1) along a straight line; 2) along the parabola $y=x^{2}$; 3) along the broken line $z_{\mathrm{j}} z_{3} z_{2}$, where $z_{3}=1$.
Solution. Rewrite the integrand function as $$ 1+i-2 \bar{z}=(1-2 x)+i(1+2 y) $$ Here $u=1-2 x, v=1+2 y$. Applying formula (1), we get $$ \int_{C}(1+i-2 \bar{z}) d z=\int_{C}(1-2 x) d x-(1+2 y) d y+i \int_{C}(1+2 y) d x+(1-2 x) d y . $$ 1) The equation of the line passing through the points $z=0$ and $z_{2}=1+i$ i...
2(i-1),-2+\frac{4}{3}i,-2
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,036
Example 2. Compute the integral $$ \int_{C}\left(z^{2}+z \bar{z}\right) d z $$ where $C-$ is the arc of the circle $\{z \mid=1(0 \leqslant \arg z \leqslant \pi)$.
Solution. Let $z=e^{i \varphi}$, then $d z=i e^{i \varphi} d \varphi$ and $$ \begin{aligned} \int_{C}\left(z^{2}+z \bar{z}\right) d z & =\int_{0}^{\pi} i e^{i \varphi}\left(e^{i 2 \varphi}+1\right) d \varphi= \\ & =i \int_{0}^{\pi}\left(e^{i 3 \varphi}+e^{i \varphi}\right) d \varphi=\left.\left(\frac{1}{3} e^{i 3 \var...
-\frac{8}{3}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,037
Example 3. Compute the integral $\int_{C} e^{\bar{z}} d z$, where $C$ is the line segment $y=-x$, connecting the points $z_{1}=0$ and $z_{2}=\pi-i \pi$.
Solution. The parametric equations of the curve $C$ are $$ x=t, \quad y=-t $$ or in complex form $$ z=t-i t $$ where the real variable $t$ varies from 0 to $\pi$. Applying formula (2), we get $$ \int_{C} \mathrm{e}^{\bar{z}} d z=\int_{0}^{\pi} e^{t+i t}(1-i) d t=(1-i) \int_{0}^{\pi} e^{(1+i) t} d t=\left.\frac{1-...
(e^{\pi}+1)i
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,038
Example 4. Calculate the integral $$ \int_{1-i}^{2+i}\left(3 z^{2}+2 z\right) d z $$
Solution. Since the integrand $f(z)=3 z^{2}+2 z$ is analytic everywhere, we can apply the Newton-Leibniz formula to find $$ \int_{1-i}^{2+i}\left(3 z^{2}+2 z\right) d z=\left.\left(z^{3}+z^{2}\right)\right|_{1-i} ^{2+i}=(2+i)^{3}+(2+i)^{2}-(1-i)^{3}-(1-i)^{2}=7+19 i $$
7+19i
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,039
Example 5. Calculate the integral $$ \int_{0}^{i} z \cos z d z $$
Solution. The functions $f(z)=z$ and $\varphi(z)=\cos z$ are analytic everywhere. Applying the formula for integration by parts, we get $$ \begin{aligned} \int_{0}^{i} z \cos z d z & =\int_{0}^{i} z(\sin z)^{\prime} d z=\left.(z \sin z)\right|_{0} ^{i}-\int_{0}^{i} \sin z d z= \\ & =i \sin i+\left.\cos z\right|_{0} ^{...
\frac{1-e}{e}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,040
Example 7. Calculate the integral $$ I=\int_{1}^{i} \frac{\ln ^{3} z}{z} d z $$ along the arc of the circle $|z|=1$ (where $\ln z$ is the principal value of the logarithm, $\ln 1=0$).
Solution. First method. Applying the Newton-Leibniz formula, we get $$ I=\int_{1}^{i} \frac{\ln ^{3} z}{z} d z=\int_{1}^{i} \ln ^{3} z d(\ln z)=\left.\frac{\ln ^{4} z}{4}\right|_{1} ^{1}=\frac{\ln ^{4} i-\ln ^{4} 1}{4}=\frac{\ln ^{4} i}{4}=\frac{1}{4}\left(\frac{\pi i}{2}\right)^{4}=\frac{\pi^{4}}{64} $$ Second metho...
\frac{\pi^{4}}{64}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,041
Example 1. Compute the integral $$ \int_{|z|=2} \frac{\operatorname{ch} i z}{z^{2}+4 z+3} d z $$
Solution. Inside the circle $|z|=2$, the denominator of the fraction becomes zero at the point $z_{0}=-1$. To apply formula (1), we rewrite the integral as follows: $$ \int_{|z|=2} \frac{\operatorname{ch} i z}{z^{2}+4 z+3} d z=\int_{|z|=2} \frac{\operatorname{ch} i z}{(z+1)(z+3)} d z=\int_{|z|=2} \frac{\frac{\operator...
\pii\cos1
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,042
Example 1. Investigate the convergence of the series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^{i n}}{n^{2}} $$
Solution. We have $e^{i n}=\cos n+i \sin n$. Thus, the question of the convergence of the given series reduces to the question of the convergence of the series with real terms: $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\cos n}{n^{2}} \text { and } \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sin n}{n^{2}} . $$ Each of these series converges absolu...
proof
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,044
Example 2. Investigate the convergence of the series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^{i \pi / n}}{n} $$
Solution. We have $$ e^{i \pi / n}=\cos \frac{\pi}{n}+i \sin \frac{\pi}{n} $$ The series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{\cos \frac{\pi}{n}}{n}$ diverges, while the series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sin \frac{\pi}{n}}{n}$ converges. Therefore, the given series diverges. ## Problems for Independent Solution Investigate ...
proof
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,045
Example 3. Determine the radius of convergence of the power series $$ \sum_{n=0}^{\infty} \cos i n \cdot z^{n} $$
Solution. We have $$ c_{n}=\cos i n=\frac{e^{-n}+e^{n}}{2}=\operatorname{ch} n $$ To find the radius of convergence $R$, we apply formula (6): $$ \begin{aligned} R=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{|\operatorname{ch} n|}{|\operatorname{ch}(n+1)|} & =\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{\operatorname{ch} n}{\operatorn...
e^{-1}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,046
Example 4. Find the radius of convergence of the power series $$ \sum_{n=0}^{\infty}(1+i)^{n} z^{n} $$
Solution. We find the modulus of the coefficient $c_{n}=(1+i)^{n}$: $$ \left|c_{n}\right|=\left|(1+i)^{n}\right|=|1+i|^{n}=(\sqrt{2})^{n}=2^{n / 2} $$ Applying formula (7), we find the radius of convergence of the given power series: $$ R=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{\sqrt[n]{2^{n / 2}}}=\frac{1}{\sqrt{2}} ...
\frac{1}{\sqrt{2}}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,047
Example 5. Expand the function $$ f(z)=\frac{z}{z^{2}-2 z-3} $$ into a Taylor series in the neighborhood of the point $z_{0}=0$ using expansion (12), and find the radius of convergence of the series.
Solution. Let's decompose the given function into partial fractions: $$ \frac{z}{z^{2}-2 z-3}=\frac{1}{4} \frac{1}{z+1}-\frac{3}{4} \frac{1}{z-3} $$ Transform the right-hand side as follows: $$ f(z)=\frac{1}{4} \frac{1}{1+z}-\frac{1}{4} \frac{1}{1-\frac{2}{3}} $$ Using the expansion (12) of the function $\frac{1}{1...
1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,048
Example 6. Expand the function in powers of the difference $z-3$ $$ f(z)=\frac{1}{3-2 z} $$
Solution. Let's transform the given function as follows: $$ \frac{1}{3-2 z}=\frac{1}{3-2(z-3+3)}=\frac{1}{-3-2(z-3)}=-\frac{1}{3} \frac{1}{1+\frac{2}{3}(z-3)} $$ By substituting $z$ with $\frac{2}{3}(z-3)$ in the expansion (12), we get $$ \begin{aligned} \frac{1}{3-2 z} & =-\frac{1}{3}\left[1-\frac{2}{3}(z-3)+\frac{...
-\frac{1}{3}+\frac{2}{3^{2}}(z-3)-\frac{2^{2}}{3^{3}}(z-3)^{2}+\frac{2^{3}}{3^{4}}(z-3)^{3}-\cdots
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,049
Example 7. Find the first few terms of the expansion in a power series of the function $f(z)=\operatorname{tg} z$ and find the radius of convergence of the series.
Solution. Let the desired series have the form $$ f(z)=c_{0}+c_{1} z+c_{2} z^{2}+c_{3} z^{3}+\ldots $$ where $$ c_{n}=\frac{f^{(n)}(0)}{n!} \quad(n=0,1,2, \ldots), \quad f^{(0)}(0)=f(0)=0 $$ To find the values of the derivatives $f^{(n)}(z)$ at the point $z=0$, we differentiate the given function. We have $$ \begi...
\operatorname{tg}z+\frac{2}{3!}z^{3}+\frac{16}{5!}z^{5}+\ldots
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,050
Example 8. Find the region of convergence of the series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(1+i)^{n+1}}{z^{n}} $$
Solution. Here $c_{-n}=(1+i)^{n+1}, c_{-n-1}=(1+i)^{n+2}, z_{0}=0$. Therefore, $$ r=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{\left|(1+i)^{n+2}\right|}{\left|(1+i)^{n+1}\right|}=\lim _{n \rightarrow \infty}|1+i|=\sqrt{2} $$ The series converges in the region $|z|>\sqrt{2}$.
|z|>\sqrt{2}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,051
Example 9. Find the region of convergence of the series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sin i n}{(z+i)^{n}} $$
Solution. We have $$ c_{-n}=\sin i n=i \operatorname{sh} n, \quad c_{-n-1}=i \operatorname{sh}(n+1). $$ Therefore, $$ r=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{|i \operatorname{sh}(n+1)|}{|i \operatorname{sh} n|}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{\operatorname{sh}(n+1)}{\operatorname{sh} n}=\lim _{n \rightarrow \infty} ...
|z+i|>e
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,052
Example 10. Determine the region of convergence of the series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^{i n}}{(z+1)^{n}}+\sum_{n=0}^{\infty} \frac{(z+1)^{n}}{e^{i n+1 / 2}} $$
Solution. For the series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^{\text {in }}}{(z+1)^{n}}$ we have $$ c_{-n}=e^{i n}, \quad c_{-n-1}=e^{i(n+1)} $$ Therefore, $$ r=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{\left|e^{i(n+1)}\right|}{\left|e^{i n}\right|}=1 $$ so the first series converges in the region $\{z+1 \mid>1\}$. $$ \begin{ali...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,053
Example 11. Determine the region of convergence of the series $$ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(3+4 i)^{n}}{(z+2 i)^{n}}+\sum_{n=0}^{\infty}\left(\frac{z+2 i}{6}\right)^{n} $$
Solution. For the series $\sum_{n=1}^{\infty} \frac{(3+4 i)^{n}}{(z+2 i)^{n}}$ we have $$ c_{-n}=(3+4 i)^{n}, \quad c_{-n-1}=(3+4 i)^{n+1} $$ Therefore, $$ r=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{\left|(3+4 i)^{n+1}\right|}{\left|(3+4 i)^{n}\right|}=\lim _{n \rightarrow \infty}|3+4 i|=5 $$ The first series converges i...
5<|z+2i|<6
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,054
Example 12. Expand into a Laurent series in the annulus $0<|z-1|<2$ the function $$ f(z)=\frac{1}{\left(z^{2}-1\right)^{2}} $$
Solution: The first method. The function $f(z)=\frac{1}{\left(z^{2}-1\right)^{2}}$ is analytic in the annulus $0<|z-1|<2$, i.e., $n>-3$. Applying formula (2) from § 6 for the derivative of any order of an analytic function, we get $$ \begin{aligned} & c_{n}=\frac{1}{2 \pi i} \int_{\Gamma} \frac{\frac{1}{(z+1)^{2}}}{(z...
\frac{1}{(z^{2}-1)^{2}}=\frac{1}{4}\frac{1}{(z-1)^{2}}-\frac{1}{4}\frac{1}{z-1}+\frac{3}{16}-\frac{1}{8}(z-1)+\frac{5}{64}(z-1)^{2}-\frac{3}{64}(z
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,055
Example 13. Expand the function $$ f(z)=z^{2} \cos \frac{1}{z} $$ into a Laurent series in the neighborhood of the point $z_{0}=0$.
Solution. For any complex $\zeta$ we have $$ \cos \zeta=-\frac{\zeta^{2}}{2!}+\frac{\zeta^{4}}{4!}-\frac{\zeta^{6}}{6!}+\cdots $$ Setting $\zeta=\frac{1}{z}$, we get $$ z^{2} \cos \frac{1}{z}=z^{2}\left(1-\frac{1}{2!z^{2}}+\frac{1}{4 \cdot z^{4}} \frac{1}{6!z^{6}}+\ldots\right)=z^{2}-\frac{1}{2!}+\frac{1}{4 \cdot z^...
z^{2}\cos\frac{1}{z}=-\frac{1}{2}+z^{2}+\frac{1}{4!z^{2}}-\frac{1}{6!z^{4}}+\ldots
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,056
Example 14. Consider various Laurent series expansions of the function $$ f(z)=\frac{2 z+1}{z^{2}+z-2} $$ taking $z_{0}=0$.
Solution. The function $f(z)$ has two singular points: $z_{1}=-2$ and $z_{2}=1$. Therefore, there are three "rings" centered at the point $z_{0}=0$, in each of which $f(z)$ is analytic: a) $\mathrm{kpyr}|z|1$. Therefore, we transform $f(z)$ as follows: $$ f(z)=\frac{1}{2} \frac{1}{1+\frac{z}{2}}+\frac{1}{z} \frac{1}{1...
\frac{2z+1}{z^{2}+z-2}=\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{z^{n}}+\frac{1}{2}\sum_{n=0}^{\infty}\frac{z^{n}}{2^{n}}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,057
Example 15. Expand the function $$ f(z)=\frac{2 z-3}{z^{2}-3 z+2} $$ into a Laurent series in the neighborhood of its singular points.
Solution. The special points of the function $f(z): z_{1}=1, z_{2}=2$. 1) Expansion of $f(z)$ in the neighborhood of the point $z_{1}=1$, i.e., in the annulus $0<|z-1|<1$. Represent the function $f(z)$ as a sum of elementary fractions $$ \frac{2 z-3}{z^{2}-3 z+2}=\frac{1}{z-1}+\frac{1}{z-2} $$ Transform the right-ha...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,058
Example 2. Show that the infinite product $$ \prod_{k=1}^{\infty}\left(1+\frac{1-k}{k}\right) $$ diverges.
Solution. Indeed, since $1+\frac{1-k}{k}=\frac{1}{k}$, then $$ p_{n}=\prod_{k=1}^{n}\left(1+\frac{1-k}{k}\right)=1 \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{3} \cdot \ldots \cdot \frac{1}{n}=\frac{1}{n!}, \quad p=\lim _{n \rightarrow \infty} p_{n}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n!}=0 $$ Since $p$ is zero, by definition...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,059
Example 3. Show that the infinite product $$ \prod_{k=1}^{\infty}\left[1+(-1)^{k+1} \frac{1}{k}\right]=(1+1)\left(1-\frac{1}{2}\right)\left(1+\frac{1}{3}\right)\left(1-\frac{1}{4}\right) \ldots $$ converges conditionally.
Solution. It is not difficult to verify that $$ p_{n}=\left\{\begin{array}{cl} \frac{n+1}{n}, & \text { if } n \text { is odd, } \\ 1, & \text { if } n \text { is even } \end{array}\right. $$ from which it follows that $\lim _{n \rightarrow \infty} p_{n}=1$, i.e., the product (10) converges. On the other hand, the s...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,060
Example 5. Investigate the convergence of the infinite product $$ \prod_{k=1}^{\infty}\left(1-\frac{1}{k+1}\right)=\left(1-\frac{1}{2}\right)\left(1-\frac{1}{3}\right) \ldots\left(1-\frac{1}{k+1}\right) \ldots $$
Solution. Here all $u_{k}=-\frac{1}{k+1}$ are negative and the series (14) $$ \sum_{k=1}^{\infty} u_{k}=-\sum_{k=1}^{\infty} \frac{1}{k+1}=-\left(\frac{1}{2}+\frac{1}{3}+\frac{1}{4}+\ldots\right) $$ obviously diverges. Then, by Theorem 4, the infinite product (15) diverges. Remark. Calculating the $n$-th partial pr...
0
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,061
Example 6. Determine the convergence of the infinite product $$ \prod_{k=1}^{\infty}\left(1+\frac{1}{k^{\alpha}}\right)=(1+1)\left(1+\frac{1}{2^{\alpha}}\right)\left(1+\frac{1}{3^{\alpha}}\right) \ldots\left(1+\frac{1}{k^{\alpha}}\right) \ldots $$ for $\alpha>1$.
Solution. Series $$ \sum_{k=1}^{\infty} u_{k}=\sum_{k=1}^{\infty} \frac{1}{k^{\alpha}} $$ converges when $\alpha>1$. Then, according to Theorem 4, the infinite product (16) also converges. ## Problems for Independent Solution Prove the convergence and find the values of the following infinite products: 276. $\prod...
proof
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,062
Example 1. Find the zeros of the function $f(z)=1+\cos z$ and determine their orders.
Solution. Setting $f(z)$ to zero, we get $\cos z=-1$, from which $z_{n}=$ $(2 n+1) \pi(n=0, \pm 1, \pm 2, \ldots)$ - these are the zeros of the given function. Next, $$ \begin{aligned} & f^{\prime}[(2 n+1) \pi]=-\sin (2 n+1) \pi=0 \\ & f^{\prime \prime}[(2 n+1) \pi]=-\cos (2 n+1) \pi=1 \neq 0 \end{aligned} $$ Therefo...
z_{n}=(2n+1)\pi
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,063
Example 2. Find the zeros of the function $f(z)=1-e^{z}$ and determine their orders.
Solution. By setting $f(z)$ to zero, we find the zeros $z_{n}=2 n \pi i (n=0, \pm 1, \ldots)$ of the function $f(z)$. Next, $$ f^{\prime}(2 n \pi i)=-e^{2 n \pi i}=-1 \neq 0 . $$ Thus, $f(2 n \pi i)=0, f^{\prime}(2 n \pi i) \neq 0$, therefore, the points $z_{n}=2 n \pi i (n=0, \pm 1, \pm 2, \ldots)$ are simple zeros ...
z_{n}=2n\pii(n=0,\1,\2,\ldots)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,064
Example 3. Find the order of the zero $z_{0}=0$ for the function $$ f(z)=\frac{z^{8}}{z-\sin z} $$
Solution. Using the Taylor series expansion of the function $\sin z$ in the neighborhood of the point $z_{0}=0$, we obtain $$ \begin{aligned} f(z) & =\frac{z^{8}}{z-\sin z}=\frac{z^{8}}{z-\left(z-\frac{z^{3}}{3!}+\frac{z^{5}}{5!}-\ldots\right)}= \\ & =\frac{z^{8}}{\frac{z^{3}}{3!}-\frac{z^{5}}{5!}+\ldots}=\frac{z^{5}}...
5
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,065
Example 4. Find the zeros of the function $f(z)=\left(z^{2}+1\right)^{3} \sin z$ and determine their orders.
Solution. Assuming $f(z)=0$; we get $\left(z^{2}+1\right)^{3} \operatorname{sh} z=0$, from which $z^{2}+1=0$ or $\operatorname{sh} z=0$. Solving these equations, we find the zeros of the function $f(z)$: $$ z=-i, \quad z=i, \quad z=k \pi i \quad(k=0, \pm 1, \pm 2, \ldots) $$ Let $z=-i$, then $f(z)$ can be represented...
notfound
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,066
Example 8. Determine the nature of the singular point $z=0$ of the function $$ f(z)=e^{1 / z^{2}} $$
Solution. Consider the behavior of this function on the real and imaginary axes. On the real axis $z=x$ and $f(x)=e^{1 / z^{2}} \rightarrow \infty$ as $x \rightarrow 0$. On the imaginary axis $z=i y$ and $f(i y)=e^{-1 / y^{2}} \rightarrow 0$ as $y \rightarrow 0$. Therefore, the limit of $f(z)$ at the point $z=0$ does n...
proof
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,067
Example 9. Determine the nature of the singular point $z=0$ of the function $$ f(z)=\frac{1}{2+z^{2}-2 \operatorname{ch} z} $$
Solution. The point $z=0$ is a pole of the function $f(z)$, since it is a zero of the denominator. Consider the function $\varphi(z)=\frac{1}{f(z)}=2+z^{2}-2 \operatorname{ch} z$. For this function, $\varphi(0)=0$. Let's find the order of the zero $z=0$ of this function. We have $$ \begin{array}{ll} \varphi^{\prime}(z...
0ispoleofthefourthorderforf(z)
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,068
Example 10. Determine the nature of the singular point $z=1$ of the function $$ f(z)=\frac{\sin \pi z}{2 e^{z-1}-z^{2}-1} $$
Solution. Consider the function $$ \varphi(z)=\frac{1}{f(z)}=\frac{2 e^{z-1}-z^{2}-1}{\sin \pi z} $$ The point $z=1$ is a zero of the third order for the numerator $$ \psi(z)=2 e^{z-1}-z^{2}-1 $$ since $$ \begin{gathered} \psi(1)=0 ; \quad \psi^{\prime}(1)=\left.\left(2 e^{z-1}-2 z\right)\right|_{z=1}=0 ; \\ \psi^...
1
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,069
Example 11. Determine the nature of the singular point $z_{0}$ of the function $$ f(z)=\frac{1-e^{-z}}{z} $$
Solution. Using the Taylor series expansion for the function $e^{-z}$ in the neighborhood of the point $z_{0}=0$, we obtain the Laurent series expansion of the function $f(z)$ in the neighborhood of zero $$ \begin{aligned} f(z)=\frac{1}{z}\left(1-e^{-z}\right) & =\frac{1}{z}\left[1-\left(1-z+\frac{z^{2}}{2!}-\frac{z^{...
z_{0}=0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,070
Example 12. Determine the nature of the singular point $z_{0}=0$ of the function $$ f(z)=\frac{1-\cos z}{z^{7}} $$
Solution. Expanding the function $\cos z$ into a Taylor series in powers of $z$, we obtain the Laurent series expansion of the function $f(z)$ in the neighborhood of zero: $$ \begin{aligned} f(z) & =\frac{1}{z^{7}}\left(\frac{z^{2}}{2!}-\frac{z^{4}}{4!}+\frac{z^{6}}{6!}-\frac{z^{8}}{8!}+\frac{z^{10}}{10!}-\cdots\right...
z_{0}=0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,071
Example 13. Determine the nature of the singular point $z=1$ of the function $$ f(z)=(z-1) e^{1 /(z-1)} $$
Solution. Using the expansion $$ e^{u}=1+u+\frac{u^{2}}{2!}+\frac{u^{3}}{3!}+\ldots $$ and setting $u=\frac{1}{z-1}$, we obtain the Laurent series expansion of the function $f(z)$ in the neighborhood of the point $z_{0}=1$: $$ \begin{aligned} f(z) & =(z-1)\left[1+\frac{1}{z-1}+\frac{1}{2!(z-1)^{2}}+\frac{1}{3!(z-1)^...
z_{0}=1isanessentialsingularityofthefunctionf(z)
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,072
Example 3. Find the residues of the function $f(z)=\frac{1}{z^{4}+1}$ at its singular points.
Solution. The singular points of $f(z)$ are the zeros of the denominator, i.e., the roots of the equation $z^{4}+1=0$. We have $$ z_{1}=e^{i \pi / 4}, \quad z_{2}=e^{i 3 \pi / 4}, \quad z_{3}=e^{-i 3 \pi / 4}, \quad z_{4}=e^{-i \pi / 4} $$ Using formula (5), we get $$ \begin{aligned} & \operatorname{res} f\left(z_{1...
\begin{aligned}&\operatorname{res}f(z_{1})=\frac{1}{4}e^{-i3\pi/4}\\&\operatorname{res}f(z_{2})=\frac{1}{4}e^{-i9\pi/4}\\&\operatorname{res}f(z_{3})=\frac{1}{4}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,073
Example 4. Find the residue of the function $$ f(z)=z^{3} \cdot \sin \frac{1}{z^{2}} $$ at its singular point.
Solution. A singular point of the function $f(z)$ is the point $z=0$. It is an essential singular point of the function $f(z)$. Indeed, the Laurent series expansion of the function in the neighborhood of the point $z=0$ is $$ f(z)=z^{3}\left(\frac{1}{z^{2}}-\frac{1}{3!z^{6}}+\frac{1}{5!z^{10}}-\cdots\right)=z-\frac{1}...
0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,074
Example 5. Find the residue at the point $z=0$ of the function $$ f(z)=\frac{\sin 3z - 3 \sin z}{(\sin z - z) \sin z} $$
Solution. The point $z=0$ is a zero of both the numerator $\varphi(z)=\sin 3 z-3 \sin z$ and the denominator $\psi(z)=(\sin z-z) \sin z$. Let's determine the orders of these zeros using the Taylor series expansion of $\sin z$ around the point $z=0$: $$ \sin z=z-\frac{z^{3}}{3!}+\frac{z^{5}}{5!}-\ldots $$ We have $$ ...
24
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,075
Example 6. Find the residues of the function $$ f(z)=\frac{e^{1 / z}}{1-z} $$ at its singular points.
Solution. The singular points of the given function are $z=1$ and $z=0$. The point $z=1-$ is a simple pole, therefore $$ \operatorname{res}_{z=1} f(z)=\left.\frac{e^{1 / z}}{-1}\right|_{z=1}=-e $$ To determine the nature of the singular point $z=0$, we expand the function into a Laurent series in the neighborhood of ...
-ee-1
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,076
Example 7. Find the residue of the function $$ f(z)=\cos z \sin \frac{1}{z} $$ at its singular point $z=0$.
Solution. To determine the nature of the singular point, we expand the given function into a Laurent series in the neighborhood of the point $z=0$. We have $$ \begin{aligned} & \cos z=1-\frac{z^{2}}{2!}+\frac{z^{4}}{4!}-\ldots \\ & \sin \frac{1}{z}=\frac{1}{z}-\frac{1}{3!z^{3}}+\frac{1}{5!z^{5}}-\ldots \end{aligned} $...
\sum_{n=0}^{\infty}\frac{1}{(2n)!(2n+1)!}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,077
Example 8. Find the residue of the function $$ w=z^{2} \sin \frac{1}{z+1} $$ at its singular point.
Solution. A singular point of the given function is the point $z=-1$. To determine the nature of this point, we expand the function into a Laurent series in the neighborhood of the point $z=-1$. For this, we express $z^{2}$ in terms of powers of the difference $z-(-1)=z+1$. We have $$ z^{2}=[(z+1)-1]^{2}=(z+1)^{2}-2(z...
\frac{5}{6}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,078
Example 9. Find the residue of the function $$ f(z)=e^{1 / z^{2}} \cos z $$ at the point $z=0$.
Solution. Since the residue at the point $z=0$ is equal to the coefficient of $z^{-1}$, we immediately obtain that in this case the residue is zero, since the function $f(z)$ is even and its expansion in the neighborhood of the point $z=0$ cannot contain odd powers of $z$. ## Problems for Independent Solution Find th...
0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,079
Example 1. Compute the integral $$ \int_{|z|=4} \frac{e^{z}-1}{z^{2}+z} d z $$
Solution. In the region $|z|<4$, the function $f(z)=\frac{e^{z}-1}{z^{2}+z}$ is analytic everywhere except at $z=0$ and $z=-1$. By the residue theorem of Cauchy, $$ \int_{|z|=4} \frac{e^{z}-1}{z^{2}+z} \mathrm{~d} z=2 \pi i(\operatorname{res} f(0)+\operatorname{res} f(-1)) $$ The point $z=0$ is a removable singulari...
2\pii(1-e^{-1})
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,080
Example 2. Compute the integral $$ \int_{|z|=2} \tan z \, dz $$
Solution. In the region $D:|z|<2$, the function $f(z)=\operatorname{tg} z$ is analytic everywhere except at the points $z=\frac{\pi}{2}$ and $z=-\frac{\pi}{2}$, which are simple poles. All other singular points $z_{k}=\frac{\pi}{2}+k \pi$ of the function $f(z)=\operatorname{tg} z$ lie outside the region $D$ and are the...
-4\pii
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,081
Example 4. Compute the integral $$ \int_{|x|=2} \frac{1}{z-1} \sin \frac{1}{z} d z $$
Solution. In the circle $|z| \leqslant 2$, the integrand has two singular points $z=1$ and $z=0$. It is easy to establish that $z=1$ is a simple pole, therefore $$ \operatorname{res}\left(\frac{1}{z-1} \sin \frac{1}{z}\right)=\left.\frac{\sin \frac{1}{z}}{(z-1)^{\prime}}\right|_{z=1}=\sin 1 $$ To determine the nature...
0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,083
Example 6. Compute the integral $$ I=\int_{|z|=2} \frac{d z}{1+z^{4}} $$
The poles (finite) of the integrand $$ f(z)=\frac{1}{1+z^{4}} $$ are the roots $z_{1}, z_{2}, z_{3}, z_{4}$ of the equation $z^{4}=-1$, which all lie inside the circle $|z|=2$. The function $f(z)=\frac{1}{1+z^{4}}$ has an expansion in the neighborhood of the infinitely distant point $$ f(z)=\frac{1}{1+z^{4}}=\frac{1...
0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,084
Example 7. Compute the integral $$ I=\int_{|z|=3} \frac{z^{17}}{\left(z^{2}+2\right)^{3}\left(z^{3}+3\right)^{4}} d z $$
Solution. The integrand function $$ f(z)=\frac{z^{17}}{\left(z^{2}+2\right)^{3}\left(z^{3}+3\right)^{4}} $$ inside the contour $|z|=3$ has five singular points, which are multiple poles. Using the main theorem of residues leads to extensive calculations. For the calculation of this integral, it is more convenient to ...
2\pii
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,085
Example 8. Calculate the integral $$ I=\int_{0}^{\infty} \frac{x^{2} d x}{\left(x^{2}+a^{2}\right)^{2}} \quad(a>0) $$
Solution. Since the integrand $f(x)=\frac{x^{2}}{\left(x^{2}+a^{2}\right)^{2}}$ is an even function, $$ I=\frac{1}{2} \int_{-\infty}^{+\infty} \frac{x^{2} d x}{\left(x^{2}+a^{2}\right)^{2}} $$ Introduce the function $f(z)=\frac{z^{2}}{\left(z^{2}+a^{2}\right)^{2}}$; which on the real axis, i.e., when $z=x$, coincides...
\frac{\pi}{4a}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,086
Example 9. Calculate the integral $$ I=\int_{0}^{\infty} \frac{x \sin a x}{x^{2}+k^{2}} d x \quad(a>0, k>0) $$
Solution. Introduce the auxiliary function $$ f(z)=\frac{z e^{i a z}}{z^{2}+k^{2}} $$ It is easy to see that if $z=x$, then $\operatorname{Im} f(x)$ coincides with the integrand $\varphi(x)=\frac{x \sin a x}{x^{2}+k^{2}}$. Consider the contour shown in Fig. 7. For sufficiently large $R$, on the contour $C_{R}$, the f...
\frac{\pi}{2}e^{-}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,087
Example 10. Find the integral representation of the unit function (Heaviside function) $$ f(t)=\left\{\begin{array}{lll} 0 & \text { for } \quad t<0 \\ 1 & \text { for } \quad t>0 \end{array}\right. $$
Solution. Consider the function $$ f(t)=\frac{1}{2 \pi i} \int_{C} \frac{e^{-i z t}}{z} d z $$ where the contour $C$ is shown in Fig. 8. By closing the contour with a semicircle $C_{R}$ in the upper half-plane, we notice that for $t > 0$, by Jordan's lemma, the integrals $$ \int_{c_{:}^{\prime}} \frac{e^{-i z t}}{z...
f()=\frac{1}{2\pii}\int_{C}\frac{e^{-iz}}{z}=\begin{cases}0&\text{for}<0\\1&\text{for}>0\end{cases}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,088
Example 11. Calculate the integral \[ \begin{gathered} I=\int_{0}^{\infty} \frac{\sin a x}{x\left(x^{2}+b^{2}\right)} d x \\ (a>0, b>0) \end{gathered} \]
Solution. Let us introduce the function ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_f7d63c3a5e94c3f2f1bbg-098.jpg?height=328&width=580&top_left_y=216&top_left_x=641) Fig. 9 $$ f(z)=\frac{e^{i a z}}{z\left(z^{2}+b^{2}\right)} $$ such that for $z=x$, $\operatorname{Im} f(z)$ coincides with the integrand in (6). Th...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,089
Example 12. Calculate the Fresnel integrals $$ \begin{aligned} & I_{1}=\int_{0}^{\infty} \cos x^{2} d x \\ & I_{2}=\int_{0}^{\infty} \sin x^{2} d x \end{aligned} $$ ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_f7d63c3a5e94c3f2f1bbg-100.jpg?height=349&width=552&top_left_y=293&top_left_x=655) Fig. 10 $$ \int_{0}^{\...
Solution. Consider the auxiliary function $f(z)=e^{i z^{2}}$ and the contour shown in Fig. 10 (a circular sector $O B A O$, where $O A=O B=R$ and $\angle B O A=\frac{\pi}{4}$). Inside this contour, $f(z)$ is analytic, and by Cauchy's theorem, $$ \int_{O B A O} e^{i z^{2}} d z=\int_{0}^{R} e^{i z^{2}} d x+\int_{C_{R}} ...
\int_{0}^{\infty}\cosx^{2}=\frac{1}{2}\sqrt{\frac{\pi}{2}},\quad\int_{0}^{\infty}\sinx^{2}=\frac{1}{2}\sqrt{\frac{\pi}{2}}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,090