problem
stringlengths
1
13.6k
solution
stringlengths
0
18.5k
answer
stringlengths
0
575
problem_type
stringclasses
8 values
question_type
stringclasses
4 values
problem_is_valid
stringclasses
1 value
solution_is_valid
stringclasses
1 value
source
stringclasses
8 values
synthetic
bool
1 class
__index_level_0__
int64
0
742k
Example 13. Compute the integral $$ \int_{-\infty}^{+\infty} \frac{e^{a x}}{1+e^{x}} d x \quad(0<a<1) $$
Solution. Let us choose the auxiliary function $$ f(z)=\frac{e^{a z}}{1+e^{z}} $$ and the contour shown in Fig. 11 (a rectangle with sides $2 R$ and $2 \pi$). Inside this contour, $f(z)$ is analytic except for the point $Z=\pi i$, which is a simple pole for it. $$ \text { res } f(\pi i)=\left.\frac{e^{a z}}{\left(1+...
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,091
Example 14. Calculate the integral $$ I=\int_{0}^{2 \pi} \frac{d x}{(a+b \cos x)^{2}} \quad(a>b>0) $$
Solution. Applying the substitution $e^{i z}=z$, we obtain after simple transformations $$ I=\frac{4}{i} \int_{C} \frac{z d z}{\left(b z^{2}+2 a z+b\right)^{2}}=\frac{4}{i} 2 \pi i \sum_{k=1}^{n} \operatorname{res} F\left(z_{k}\right) $$ Inside the unit circle, under the condition that $a>b>0$, there is only one zero...
\frac{2\pi}{(^{2}-b^{2})^{3/2}}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,092
Example 1. Find the residues of the logarithmic derivative of the function $$ f(z)=\frac{\sin z}{z+1} $$ with respect to its zeros and poles.
Solution. The given function has an infinite set of simple zeros $z=k \pi (k=0, \pm 1, \pm 2, \ldots)$ and one simple pole $z=-1$. Hence, ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_f7d63c3a5e94c3f2f1bbg-108.jpg?height=102&width=754&top_left_y=1856&top_left_x=273) ## Problems for Independent Solution Find the res...
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,094
Example 2. Find the logarithmic residue of the function $$ f(z)=\frac{\operatorname{ch} z}{e^{i z}-1} $$ with respect to the contour $C:|z|=8$.
Solution. We find the zeros $z_{k}$ of the function $f(z)$. For this, we solve the equation $\cosh z=0$ or $e^{z}+e^{-z}=0$. Writing the last equation as $e^{2 z}=-1$, we find $2 z=\operatorname{Ln}(-1)=(2 k+1) \pi i$, so $z_{k}=\frac{2 k+1}{2} \pi i(k=0, \pm 1, \pm 2, \ldots)$ (all zeros are simple). To find the poles...
3
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,095
Example 3. Find the logarithmic residue of the function $$ f(z)=\frac{1+z^{2}}{1-\cos 2 \pi z} $$ with respect to the circle $|z|=\pi$.
Solution. Setting $1+z^{2}=0$, we find two simple zeros of the function $f(z): a_{1}=-i, a_{2}=i$. Setting $1-\cos 2 \pi z=0$, we find the poles of the function $f(z): z_{n}=n, n=0, \pm 1, \pm 2, \ldots$. The multiplicity of the poles is $k=2$. In the circle $|z|<\pi$, the function has two simple zeros $a_{1}=-i, a_{2...
-12
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,096
Example 4. Find the number of roots in the right half-plane $\operatorname{Re} z>0$ of the equation $$ Q_{5}(z) \equiv z^{5}+z^{4}+2 z^{3}-8 z-1=0 $$
Solution. By the argument principle, the number of zeros inside the contour $C$ is $$ N=\frac{1}{2 \pi} \Delta_{C} \operatorname{Arg} Q_{5}(z) $$ where the contour $C$ consists of the semicircle $C_{R}:|z|=R, \operatorname{Re} z>0$, and its diameter on the imaginary axis; the radius $R$ is taken to be so large that a...
1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,097
Example 5. Find the number of roots of the equation $$ Q_{7}(z) \equiv z^{7}-2 z-5=0 $$ in the right half-plane.
Solution. We choose the contour $C$ as indicated in Example 4. Then $\Delta_{C_{R}} \operatorname{Arg} Q_{7}(z)=\Delta_{C_{R}} \operatorname{Arg}\left(z^{7}-2 z-5\right)=$ $$ \begin{aligned} & =\Delta_{C_{R}} \operatorname{Arg}\left[z^{7}\left(1-\frac{2}{z^{6}}-\frac{5}{z^{7}}\right)\right]=7 \Delta_{C_{R}} \operatorn...
3
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,098
Example 6. Find the number of zeros of the function $$ F(z)=z^{8}-4 z^{5}+z^{2}-1 $$ inside the unit circle $|z|<1$.
Solution. Let us represent the function $F(z)$ as the sum of two functions $f(z)$ and $\varphi(z)$, which we choose, for example, as follows: $$ f(z)=-4 z^{5}, \quad \varphi(z)=z^{8}+z^{2}-1 $$ Then on the circle $|z|=1$ we will have $$ \begin{aligned} & |f(z)|=\left|-4 z^{5}\right|=4 \\ & |\varphi(z)|=\left|z^{8}+z...
5
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,099
Example 7. Determine the number of roots of the equation $$ z^{6}-6 z+10=0 $$ inside the circle $|z|<1$.
Solution. Let, for example, $f(z)=10$ and $\varphi(z)=z^{6}-6 z$. On the circle $|z|=1$ we have $$ |f(z)|=10, \quad|\varphi(z)|=\left|z^{6}-6 z\right| \leqslant\left|z^{6}\right|+6|z|=7 $$ Thus, in all points of the circle $|z|=1$, the inequality $|f(z)|>|\varphi(z)|$ holds. The function $f(z)=10$ has no zeros inside...
0
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,100
Example 8. How many roots of the equation $$ z^{4}-5 z+1=0 $$ lie in the annulus $1<|z|<2 ?$
Solution. Let $N$ be the number of roots of equation (4) in the ring $1<|\varphi(z)|$, since $|f(z)|=|-5 z|=5,|\varphi(z)|=\left|z^{4}+1\right| \leqslant$ $\left|z^{4}\right|+1=2$. The function $f(z)=-5 z$ has one root in the circle $|z|<1$, and thus $N_{1}=1$. In the circle $|z|<2$, $|f(z)|>\left|\varphi(z)\right|$, ...
3
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,101
Example 9. Find the number of roots of the equation $$ z^{2}-a e^{z}=0, \quad \text { where } \quad 0<a<e^{-1} $$ in the unit circle $|z|<1$.
Solution. Let $f(z)=z^{2}$ and $\varphi(z)=-a e^{z}$. On the circle $|z|=1$ we have $$ \begin{aligned} & |f(z)|=\left|z^{2}\right|=1 \\ & |\varphi(z)|=\left|-a e^{z}\right|=a\left|e^{z}\right|=a\left|e^{x+i y}\right|=a e^{x} \leqslant a e|\varphi(z)|$, if $|z|=1$. The function $f(z)=z^{2}$ in the circle $|z|0, \quad \...
2
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,102
Example 10. Find the number of roots of the equation $$ \lambda-\boldsymbol{z}-e^{-z}=0, \quad \lambda>1 $$ in the right half-plane $\operatorname{Re} z>0$.
Solution. Consider the contour composed of the segment $[-i R, i R]$ and the right semicircle $|z|=R$. Let $f(z)=z-\lambda$ and $\varphi(z)=e^{-z}$. On the segment $[-i R, i R]$, where $z=i y$, we have $$ \begin{aligned} & |f(z)|=|i y-\lambda|=\sqrt{\lambda^{2}+y^{2}} \geqslant \sqrt{\lambda^{2}}=\lambda>1 \\ & |\varp...
1
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,103
Example 1. In which domains $D$ are the mappings a) $w=2z$, b) $w=(z-2)^{2}$ conformal
Solution. a) Since the function $f(z)=2z$ is analytic and univalent in the entire complex plane $z$, and its derivative $f'(z)=2 \neq 0$, the given mapping is conformal in the entire complex plane. b) The mapping $w=(z-2)^2$ is conformal everywhere except at the point $z=2$, where the derivative $f'(z)=2(z-2)$ is zero...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,104
Example 3. Given points $z_{1}=2+3 i$ and $z_{2}=3+2 i$, symmetric with respect to the line $y=x$. Show that the function $w=e^{-i \pi / 2} z$ maps $z_{1}$ and $z_{2}$ to points $w_{1}=3-2 i$ and $w_{2}=2-3 i$, symmetric with respect to the line $v=-u$.
Solution. It is not difficult to verify that the function $w=e^{-i \pi / 2} z$ maps the line $y=x$ to the line $v=-u$. The function $w=e^{-i \pi / 2} z$ is analytic everywhere. By the principle of symmetry, the points $z_{1}=3+2 i$ and $z_{2}=2+3 i$, symmetric with respect to the line $y=x$, will be transformed into th...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,106
Example 4. Show that the function $w=e^{\pi z / n}$ maps the strip $0 < \operatorname{Im} z < n$ onto the upper half-plane $\operatorname{Im} w > 0$.
Solution. We will traverse the boundary of the region $D$ in such a way that the region $D$ remains to the left. Since $$ w=u+i v=e^{\pi(x+i y) / h}=e^{\pi x / h} e^{i \pi y / h} $$ then, when the point $z$ traverses the real axis $O x$ from $x=-\infty$ to $x=+\infty$ (with $y=0$), the corresponding point $w=e^{\pi /...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,107
Example 5. Show that the linear mapping $w=a z+b$ is completely determined if we require that two distinct points $z_{1}$ and $z_{2}$ are mapped respectively to arbitrarily given, but distinct points $w_{1}$ and $w_{2}$.
Solution. Indeed, the mapping $w=a z+b$ will be realized if the values of the parameters $a$ and $b$ are known. Let us show that our conditions allow us to uniquely determine these parameters. Suppose that for $z=z_{1}$ we get $w=w_{1}$, i.e., $w_{1}=a z_{1}+b$, and for $z=z_{2}$ we get $w_{2}=a z_{2}+b$. From these e...
proof
Algebra
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,108
Example 7. Find the linear function that maps the triangle with vertices at points $0,1, i$ in the $z$-plane to a similar triangle with vertices $1+i, 0,2$ in the $w$-plane.
Solution. First method. From Fig. 16, we see that $\triangle ABC$ transforms into a similar $\triangle A_{1} B_{1} C_{1}$ through the following operations: 1) rotation around the origin by an angle $\frac{5}{4} \pi$, which corresponds to the transformation $$ w_{1}=e^{\frac{5}{4} \pi} z $$ 2) similarity transformati...
(1+i)(1-z)
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,110
Example 8. Find the image of the circle $|z|=3$ under the mapping $w=\frac{25}{z}$.
Solution. First method. Let $z=x+i y, w=u+i v$. Then the relation $w=\frac{25}{z}$ can be rewritten as $$ u+i \dot{v}=\frac{25}{x+i y}=\frac{25 x}{x^{2}+y^{2}}-i \frac{25 y}{x^{2}+y^{2}} $$ from which $$ u=\frac{25 x}{x^{2}+y^{2}}, \quad v=-\frac{25 y}{x^{2}+y^{2}} $$ The equation of the circle $|z|=3$ in Cartesian...
u^{2}+v^{2}=(\frac{25}{3})^{2}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,111
Example 9. Find the conditions under which the fractional-linear function (6) $$ w=\frac{a z+b}{c z+d} $$ maps the upper half-plane $\operatorname{Im} z>0$ onto the upper half-plane $\operatorname{Im} w>0$.
Solution. Under this mapping, it is required that the boundary of the region $\operatorname{Im} z>0$ - the $0 x$ axis, traversed from left to right, is mapped to the boundary of the region $\operatorname{Im} w>0$, i.e., to the $O u$ axis, also traversed from left to right. Thus, for any real values of $z$, the values o...
->0
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,112
Example 10. Find the fractional-linear function that maps the points $z_{1}=1, z_{2}=i, z_{3}=-1$ to the points $w_{1}=-1, w_{2}=0, w_{3}=1$.
Solution. Using formula (7), we have $$ \frac{w+1}{w-0} \cdot \frac{1-0}{1-(-1)}=\frac{z-1}{z-i} \cdot \frac{-1-i}{-1-1} $$ from which $w=i \frac{i-z}{i+z}$; Remark. If one of the points $z_{k}$ or $w_{k}(k=1,2,3)$ is infinitely distant, then in formula (7) all differences containing this point should be replaced by...
i\frac{i-z}{i+z}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,113
Example 11. Find a fractional-linear function that maps the point $z_{1}$ to the point $w_{1}=0$, and the point $z_{2}$ to the point $w_{2}=\infty$.
Solution. Let us take an arbitrary point $z_{3}$, different from points $z_{1}$ and $z_{2}$, and assume that it maps to a point $w_{3}$, different from points $w_{1}$ and $w_{2}$. Then, by formula (7) and with the remark in mind, we have $$ \frac{w-0}{1} \cdot \frac{1}{w_{3}-0}=\frac{z-z_{1}}{z-z_{2}} \cdot \frac{z_{3...
K\frac{z-z_{1}}{z-z_{2}}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,114
Example 12. Map the upper half-plane $\operatorname{Im} z>0$ onto the unit disk $|w|<1$ so that the point $z=i$ (where $\operatorname{Im} z>0$) is mapped to the center $\boldsymbol{w}=0$ of the disk.
Solution. Since the point $z_{0}$ is mapped by the sought fractional-linear function $w=w(z)$ to the center of the circle, i.e., $w\left(z_{0}\right)=0$, then the conjugate point $\bar{z}_{0}$ must be mapped to the point $w:=\infty$ (by the property of symmetry). Next, we use formula (8) and obtain $$ w=K \frac{z-z_{0...
e^{i\alpha}\frac{z-z_{0}}{z-\bar{z}_{0}}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,115
Example 13. Map the unit circle $|z|<1$ onto the unit circle $|\boldsymbol{w}|<1$.
Solution. Let the desired linear fractional transformation $w=w(z)$ map the point $z_{0}$, located inside the circle $|z|<1$, to the center of the circle $|w|<1$, so that $w\left(z_{0}\right)=0$. Then the point $z_{0}^{*}=\frac{1}{\bar{z}_{0}}$, symmetric to the unit circle $|z|=1$, will map to the point $\infty$, i.e....
e^{i\alpha}\frac{z-z_{0}}{1-z\bar{z}_{0}}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,116
Example 15. Map the sector $0<\arg z<\frac{\pi}{4}$ onto the unit disk $|w|<1$ such that the point $z_{1}=e^{i \pi / 8}$ is mapped to the center $w_{1}=0$, and the point $z_{2}=0$ is mapped to the point $w_{2}=1$.
Solution. Sector $00$ (Fig. 19, b). The point $z_{1}=e^{i \pi / 8}$ will map to the point $t_{1}=z_{1}^{4}=i$, and $z_{2}=0$ will map to the point $t_{2}=0$. Then we map the upper half-plane $\operatorname{Im} t>0$ to the unit disk $|w|<1$ such that the point $t_{1}=i$ maps to the center of the disk (Fig. 19, c). Usin...
-\frac{z^{4}-i}{z^{4}+i}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,118
Example 16. Find the function that maps the upper half of the circle $|z|<1$, $\text{Im } z>0$, onto the upper half-plane $\text{Im } w>0$.
Solution. The given region represents a biangle with vertices at points $z_{1}=-1$ and $z_{2}=1$ and an angle at the vertex $\alpha=\frac{\pi}{2}$ (Fig. 20,a). The auxiliary function $t=\frac{1+z}{1-z}$ performs a conformal mapping of this biangle onto the first quadrant of the $t$-plane (Fig. 20,b). The function $w=t...
(\frac{1+z}{1-z})^2
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,119
Example 21. Using the Joukowsky function, find the image of the region $$ 0<|z|<1, \quad 0<\arg z<\frac{\pi}{4} $$
Solution. Substitute $z=r e^{i \varphi}$ into the Joukowski function $$ w=\frac{1}{2}\left(z+\frac{1}{z}\right) $$ and separate the real and imaginary parts; we get $$ \left\{\begin{array}{l} u=\frac{1}{2}\left(r+\frac{1}{r}\right) \cos \varphi \\ v=\frac{1}{2}\left(r-\frac{1}{r}\right) \sin \varphi \end{array}\righ...
u^{2}-v^{2}>\frac{1}{2},\quadu>\frac{\sqrt{2}}{2},\quadv<0
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,121
Example 22. Map the unit disk with a cut along the real axis from the center to the upper half-plane.
Solution. 1) Using the function $w_{1}=\sqrt{z}$, map the unit circle to the upper half-circle. In this process, the upper bank of the cut O remains in place, while the lower bank $O A^{\prime}$ will be mapped to the segment $[-1,0]$ on the $W_{1}$ plane. 2) Using the function $$ w_{2}=\frac{w_{1}+1}{w_{1}-1} $$ map...
(\frac{\sqrt{z}+1}{\sqrt{z}-1})^{2}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,122
Example 1. Find the function $w=f(z)$ that conformally maps the upper half-plane $\operatorname{Im} z>0$ onto the region $$ 0<\arg w<\alpha \pi, \quad \text { where } \quad 0<\alpha<2 $$ of the $w$-plane.
Solution. Since the given region is a polygon with vertices $\overline{A_{1}(w=0)}$ and $A_{2}(w=\infty)$, the solution can use the Christoffel-Schwarz integral, which defines the desired function as $$ w=f(z)=C_{1} \int_{0}^{z}\left(\tau-a_{1}\right)^{\alpha-1} d \tau+C_{2} $$ Assume that on the $O x$ axis of the $z...
z^{\alpha}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,125
Example 3. Conformally map the upper half-plane $\operatorname{Im} z>0$ onto a polygon in the $w$-plane (Fig. 36) such that $$ w\left(A_{1}=0, A_{2}=1, A_{3}=\infty\right) $$ corresponds to $$ z\left(a_{1}=0, a_{2}=1, a_{3}=\infty\right) $$
Solution. Consider the given region of the plane $\boldsymbol{w}$ as the interior of a "triangle" with vertices $A_{1}=0, A_{2}=1, A_{3}=\infty$ and angles at these vertices $$ \alpha_{1} \pi=\frac{3}{2} \pi, \quad \alpha_{2} \pi=\frac{\pi}{2}, \quad \alpha_{3} \pi=-\pi $$ From this, we have $$ \alpha_{1}=\frac{3}{2...
\frac{2}{\pi}(\arcsin\sqrt{z}-\sqrt{z-z^{2}})
Other
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,126
Example 1. The motion of a fluid is described by the complex potential $f(z)=z^{2}$. Find the velocity potential, the stream function, the level lines, the streamlines, the magnitude and direction of the velocity vector $\mathbf{V}$, and the projections of the velocity vector $V_{O x}$ and $V_{o y}$ on the coordinate a...
Solution. Assuming $z=x+i y$, we have $$ f(z)=\left(x^{2}-y^{2}\right)+i 2 x y, $$ from which the velocity potential $u(x, y)=x^{2}-y^{2}$ and the stream function $v(x, y)=2 x y$. The level lines $u(x, y)=$ const are hyperbolas $x^{2}-y^{2}=$ const. The streamlines $v(x, y)=$ const are hyperbolas $x y=$ const. The ma...
V_{x}=2x,\quadV_{y}=-2y
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,128
Example 2. The motion of a fluid is described by the complex potential $f(z)=\ln \operatorname{sh} \pi z$. Find the magnitude of the flow $N_{L}$ through the circle $2|z|=3$ and the circulation $\Gamma_{L}$ around it.
Solution. We find the derivative of the complex potential $$ f^{\prime}(z)=\pi \operatorname{cth} \pi z $$ Applying formula (2), we get $$ \Gamma_{L}+i N_{L}=\pi \int_{|z|=3 / 2} \operatorname{cth} \pi z d z=\pi \int_{|z|=3 / 2} \frac{\operatorname{ch} \pi z}{\operatorname{sh} \pi z} d z $$ The integrand has three ...
\Gamma_{L}=0,\quadN_{L}=6\pi^{2}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,129
Example 3. Find the complex potential $f(z)$ of the fluid flow, given the equation of equipotential lines $$ \operatorname{ch} x \sin y + 2 x y = c $$ where $c=$ const and $f(0)=0$.
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,130
Example 1. Show that the function $\varphi(x)=\frac{1}{\left(1+x^{2}\right)^{3 / 2}}$ is a solution to the Volterra integral equation $$ \varphi(x)=\frac{1}{1+x^{2}}-\int_{0}^{x} \frac{t}{1+x^{2}} \varphi(t) d t $$
Solution. Substituting the function $\frac{1}{\left(1+x^{2}\right)^{3 / 2}}$ for $\varphi(x)$ in the right-hand side of (4), we get $$ \frac{1}{1+x^{2}}-\int_{0}^{x} \frac{t}{1+x^{2}} \frac{1}{\left(1+t^{2}\right)^{3 / 2}} d t=\frac{1}{1+x^{2}}-\left.\frac{1}{1+x^{2}}\left(-\frac{1}{\left(1+t^{2}\right)^{1 / 2}}\right...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,131
Example 1. Formulate the integral equation corresponding to the differential equation $$ y^{\prime \prime}+x y^{\prime}+y=0 $$ and the initial conditions $$ y(0)=1, \quad y^{\prime}(0)=0 $$
Solution. Suppose $$ \frac{d^{2} y}{d x^{2}}=\varphi(x) $$ Then $$ \frac{d y}{d x}=\int_{0}^{x} \varphi(t) d t+y^{\prime}(0)=\int_{0}^{x} \varphi(t) d t, \quad y=\int_{0}^{x}(x-t) \varphi(t) d t+1 $$ Substituting (9) and (10) into the given differential equation, we find $$ \varphi(x)+\int_{0}^{x} x \varphi(t) d t...
\varphi(x)=-1-\int_{0}^{x}(2x-)\varphi()
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,132
Example 2. Solve the integral equation $$ \varphi(x)=x+\int_{0}^{x} x t \varphi(t) d t $$
Solution. Rewrite equation (11) in the following form: $$ \varphi(x)=x\left(1+\int_{0}^{x} t \varphi(t) d t\right) $$ and set $$ y(x)=1+\int_{0}^{x} t \varphi(t) d t $$ Differentiate the last equality: $$ y^{\prime}(x)=x \varphi(x) $$ But since according to (12) and (13) $$ \varphi(x)=x y(x), $$ we obtain a dif...
\varphi(x)=xe^{x^{3}/3}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,133
Example 1. Find the resolvent of the Volterra integral equation with the kernel $K(x, t) \equiv 1$.
Solution. We have $K_{1}(x, t)=K(x, t)=1$. Further, according to formulas (5) \[ \begin{aligned} & K_{2}(x, t)=\int_{t}^{x} K(x, z) K_{1}(z, t) d z=\int_{t}^{x} d z=x-t \\ & K_{3}(x, t)=\int_{t}^{x} 1 \cdot(z-t) d z=\frac{(x-t)^{2}}{2} \\ & K_{4}(x, t)=\int_{t}^{x} 1 \cdot \frac{(z-t)^{2}}{2} d z=\frac{(x-t)^{3}}{3!} ...
R(x,;\lambda)=e^{\lambda(x-)}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,134
Example 2. Find the resolvent of the integral equation $$ \varphi(x)=f(x)+\int_{0}^{x}(x-t) \varphi(t) d t $$
Solution. In this case, $K(x, t)=x - t, \lambda=1$, hence, according to (8), $a_{1}(x)=1$, and all other $a_{k}(x)=0$. Equation (9) in this case has the form $$ \frac{d^{2} g(x, t ; 1)}{d x^{2}}-g(x, t ; 1)=0 $$ from which $$ g(x, t ; 1)=g(x, t)=C_{1}(t) e^{x}+C_{2}(t) e^{-x} $$ Conditions (10) give $$ \left\{\be...
\operatorname{sh}(x-)
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,135
Example 3. Using the resolvent, find the solution to the integral equation $$ \varphi(x)=e^{x^{2}}+\int_{0}^{x} e^{x^{2}-t^{2}} \varphi(t) d t $$
Solution. The resolvent of the kernel $K(x, t)=\mathrm{e}^{x^{2}-t^{2}}$ for $\lambda=1$ is $R(x, t ; 1)=$ $e^{x-t} e^{\frac{x^{2}-t^{2}}{}}$ (see problem 26). According to formula (7), the solution of the given integral equation is the function $$ \varphi(x)=e^{x^{2}}+\int_{0}^{x} e^{x-t} e^{x^{2}-t^{2}} e^{t^{2}} d ...
\varphi(x)=e^{x+x^{2}}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,136
Example. Solve the integral equation $$ \int_{0}^{x}(x-t) \varphi(t) d t=x^{2} $$
Solution. In this case, $\beta=1, \lambda=2$. Since $\lambda-\beta+k \neq 0$ ( $k=$ $0,1,2, \ldots, n)$, then by formula (13) $$ \varphi(x)=\frac{\Gamma(3)}{\Gamma(2) \Gamma(1)} x^{2-1-1}=2 $$ $\Delta$ ## Problems for Independent Solution Solve the integral equations: 59. $\int_{0}^{x}(x-t)^{1 / 3} \varphi(t) d t=...
\varphi(x)=2
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,137
Example 2. Show that the function $\varphi(x)=\sin \frac{\pi x}{2}$ is a solution to the Fredholm integral equation $$ \varphi(x)-\frac{\pi^{2}}{4} \int_{0}^{1} K(x, t) \varphi(t) d t=\frac{x}{2} $$ where the kernel is given by $$ K(x, t)= \begin{cases}\frac{x(2-t)}{2}, & 0 \leqslant x \leqslant t \\ \frac{t(2-x)}{2...
Solution. The left-hand side of the equation can be written as $$ \varphi(x)-\frac{\pi^{2}}{4} \int_{0}^{1} K(x, t) \varphi(t) d t=\varphi(x)-\frac{\pi^{2}}{4}\left\{\int_{0}^{x} K(x, t) \varphi(t) d t+\int_{x}^{1} K(x, t) \varphi(t) d t\right\}= $$ $$ \begin{aligned} & =\varphi(x)-\frac{\pi^{2}}{4}\left\{\int_{0}^{x...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,138
Example 1. Using Fredholm determinants, find the resolvent of the kernel $K(x, t)=x e^{t} ; a=0, b=1$.
Solution. We have $B_{0}(x, t)=x e^{t}$. Further, $$ \begin{aligned} & B_{1}(x, t)=\int_{0}^{1}\left|\begin{array}{ll} x e^{t} & x e^{t_{1}} \\ t_{1} e^{t} & t_{1} e^{t_{1}} \end{array}\right| d t_{1}=0 \\ & B_{2}(x, t)=\int_{0}^{1} \int_{0}^{1}\left|\begin{array}{lll} x e^{t} & x e^{t_{1}} & x e^{t_{2}} \\ t_{1} e^{t...
R(x,;\lambda)=\frac{xe^{}}{1-\lambda}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,139
Example 2. Using formulas (8) and (9), find the resolvent of the kernel $K(x, t)=x-2 t$, where $0 \leqslant x \leqslant 1,0 \leqslant t \leqslant 1$.
Solution. We have $C_{0}=1, B_{0}(x, t)=x-2 t$. Using formula (9), we find $$ C_{1}=\int_{0}^{1}(-s) d s=-\frac{1}{2} $$ By formula (8), we get $$ B_{1}(x, t)=-\frac{x-2 t}{2}-\int_{0}^{1}(x-2 s)(s-2 t) d s=-x-t+2 x t+\frac{2}{3} $$ Further, we will have $$ \begin{gathered} C_{2}=\int_{0}^{1}\left(-2 s+2 s^{2}+\fr...
R(x,;\lambda)=\frac{x-2+(x+-2x-\frac{2}{3})\lambda}{1+\frac{\lambda}{2}+\frac{\lambda^{2}}{6}}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,140
Example 1. Find the iterated kernels for the kernel $K(x, t)=x-t$, if $a=0, b=1$.
Solution. Using formulas (3), we find sequentially: $$ \begin{aligned} & K_{1}(x, t)=x-t, \\ & K_{2}(x, t)=\int_{0}^{1}(x-s)(s-t) d s=\frac{x+t}{2}-x t-\frac{1}{3} \\ & K_{3}(x, t)=\int_{0}^{1}(x-s)\left(\frac{s+t}{2}-s t-\frac{1}{3}\right) d s=-\frac{x-t}{12} \\ & K_{4}(x, t)=-\frac{1}{12} \int_{0}^{1}(x-s)(s-t) d s=...
\begin{aligned}&
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,141
Example 2. Find the iterated kernels $K_{1}(x, t)$ and $K_{2}(x, t)$, if $K(x, t)=e^{\min (x, t)}, a=0, b=1$.
Solution. By definition, we have $$ \min \{x, t\}= \begin{cases}x, & \text { if } \quad 0 \leqslant x \leqslant t \\ t, & \text { if } t \leqslant x \leqslant 1\end{cases} $$ therefore, the given kernel can be written as ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_d528bb4cd8a42024c50cg-044.jpg?height=100&width=48...
K_{2}(x,)={\begin{pmatrix}(2-)e^{x+}-\frac{1+e^{2x}}{2},&\text{if}0\leqslantx\leqslant\\(2-x)e^{x+}-\frac{1+e^{2}}{2},&\text{if}\leqslantx}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,142
Example 3. Find the iterated kernels $K_{1}(x, t)$ and $K_{2}(x, t)$, if $a=0$, $b=1$ n $$ K(x, t)= \begin{cases}x+t, & \text { if } \quad 0 \leqslant x<t \\ x-t, & \text { if } t<x \leqslant 1\end{cases} $$
Solution. We have $K_{1}(x, t)=K(x, t)$, $$ K_{2}(x, t)=\int_{0}^{1} K(x, s) K(s, t) d s $$ where $$ \begin{aligned} & K(x, s)=\left\{\begin{array}{lll} x+s, & \text { if } & 0 \leqslant x \leqslant s \\ x-s, & \text { if } & x > s \end{aligned}\right. \end{aligned} $$ 1) Let $x \leqslant s$. Then (see Fig. 2) $$ ...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,143
Example 4. Find the resolvent for the kernel $$ K(x, t)=x t+x^{2} t^{2}, \quad a=-1, \quad b=1 $$
Solution. As shown above, the kernels $M(x, t)=x t$ and $N(x, t)=x^{2} t^{2}$ are orthogonal on $[-1,1]$ (see p. 41). Therefore, the resolvent of the kernel $K(x, t)$ is equal to the sum of the resolvents of the kernels $M(x, t)$ and $N(x, t)$. Using the results of problems 104 and 105, we find $$ R_{K}(x, t ; \lambda...
R_{K}(x,;\lambda)=\frac{3x}{3-2\lambda}+\frac{5x^{2}^{2}}{5-2\lambda}
Algebra
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,144
Example 1. Solve the integral equation $$ \varphi(x)-\lambda \int_{-\pi}^{\pi}\left(x \cos t+t^{2} \sin x+\cos x \sin t\right) \varphi(t) d t=x $$
Solution. Let's write the equation in the following form: $$ \varphi(x)=\lambda x \int_{-\pi}^{\pi} \varphi(t) \cos t d t+\lambda \sin x \int_{-\pi}^{\pi} t^{2} \varphi(t) d t+\lambda \cos x \int_{-\pi}^{\pi} \varphi(t) \sin t d t+x $$ Introduce the notations: $$ C_{1}=\int_{-\pi}^{\pi} \varphi(t) \cos t d t ; \quad...
\varphi(x)=\frac{2\lambda\pi}{1+2\lambda^{2}\pi^{2}}(\lambda\pix-4\lambda\pi\sinx+\cosx)+x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,145
Example 1. Find the characteristic numbers and eigenfunctions of the integral equation $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{\pi}\left(\cos ^{2} x \cos 2 t+\cos 3 x \cos ^{3} t\right) \varphi(t) d t=0 $$
Solution. Imesm $$ \varphi(x)=\lambda \cos ^{2} x \int_{0}^{\pi} \varphi(t) \cos 2 t d t+\lambda \cos 3 x \int_{0}^{\pi} \varphi(t) \cos ^{3} t d t $$ Introducing the notations $$ C_{1}=\int_{0}^{\pi} \varphi(t) \cos 2 t d t, \quad C_{2}=\int_{0}^{\pi} \varphi(t) \cos ^{3} t d t $$ we will have $$ \varphi(x)=C_{1}...
\lambda_{1}=\frac{4}{\pi},\quad\lambda_{2}=\frac{8}{\pi}\\\varphi_{1}(x)=\cos^{2}x,\quad\varphi_{2}(x)=\cos3x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,146
Example 4. Find the characteristic numbers and eigenfunctions of the homogeneous equation $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{\pi} K(x, t) \varphi(t) d t=0 $$ where $$ K(x, t)= \begin{cases}\cos x \sin t, & 0 \leqslant x \leqslant t, \\ \cos t \sin x, & t \leqslant x \leqslant \pi\end{cases} $$
Solution. The given equation can be represented as $$ \varphi(x)=\lambda \int_{0}^{x} K(x, t) \varphi(t) d t+\lambda \int_{z}^{\pi} K(x, t) \varphi(t) d t $$ or $$ \varphi(x)=\lambda \sin x \int_{0}^{x} \varphi(t) \cos t d t+\lambda \cos x \int_{x}^{\pi} \varphi(t) \sin t d t $$ Differentiating both sides (15), we ...
\lambda_{n}=1-(n+\frac{1}{2})^{2},\quad\varphi_{n}(x)=\cos(n+\frac{1}{2})x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,147
Example 5. Show that the integral equation with a non-symmetric kernel $$ K(x, t)=\sin \pi x \cos \pi t, \quad 0 \leqslant x, \quad t \leqslant 1, $$ has no characteristic numbers.
Solution. We will show that the equation $$ \varphi(x)=\lambda \int_{0}^{1} K(x, t) \varphi(t) d t $$ where the kernel is given by formula (21), has only the trivial solution $\varphi(x) \equiv 0$ $(\lambda \neq 0)$. Indeed, rewrite equation (22) as $$ \varphi(x)=\lambda \sin \pi x \int_{0}^{1} \cos \pi t \varphi(t...
proof
Calculus
proof
Yes
Yes
olympiads
false
31,148
Example 6. Find the maximum $$ |(K \varphi, \varphi)|=\left|\int_{0}^{\pi} \int_{0}^{\pi} K(x, t) \varphi(x) \varphi(t) d x d t\right| $$ under the condition $$ (\varphi, \varphi)=\int_{0}^{\pi} \varphi^{2}(x) d x=1 $$ if $$ K(x, t)=\cos x \cos 2 t+\cos t \cos 2 x+1 . $$
Solution. Solving the homogeneous integral equation $$ \varphi(x)=\lambda \int_{0}^{\pi}(\cos x \cos 2 t+\cos t \cos 2 x+1) \varphi(t) d t $$ as an equation with a degenerate kernel, we find the characteristic numbers $\lambda_{1}=\frac{1}{\pi}$ and $\lambda_{2,3}= \pm \frac{2}{\pi}$ and the corresponding eigenfuncti...
2\pi
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,149
Example. Solve the equation $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{\pi}\left(\cos ^{2} x \cos 2 t+\cos ^{3} t \cos 3 x\right) \varphi(t) d t=0 $$
Solution. The characteristic numbers of the given equation are $\lambda_{1}=\frac{4}{\pi}$, $\lambda_{2}=\frac{8}{\pi}$, and the corresponding eigenfunctions are $$ \varphi_{1}(x)=\cos ^{2} x, \quad \varphi_{2}(x)=\cos 3 x $$ The general solution of the equation is $$ \begin{array}{ll} \varphi(x)=C \cos ^{2} x, & \t...
\begin{pmatrix}\varphi(x)=C\cos^{2}x,&\text{if}\lambda=\frac{4}{\pi}\\\varphi(x)=C\cos3x,&\text{if}\lambda=\frac{8}{\pi}\\\varphi(x)=0,&\text{if}\lambda\neq\frac{4}{\pi},\lambda\ne
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,150
Example 1. Solve the equation $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{1} K(x, t) \varphi(t) d t=x $$ where $$ K(x, t)= \begin{cases}x(t-1), & \text { if } 0 \leqslant x \leqslant t \\ t(x-1), & \text { if } t \leqslant x \leqslant 1\end{cases} $$
Solution. The eigenvalues and the corresponding eigenfunctions are given by $$ \lambda_{n}=-\pi^{2} n^{2} ; \quad \varphi_{n}(x)=\sin \pi n x, \quad n=1,2, \ldots . $$ If $\lambda \neq \lambda_{n}$, then the solution to equation (7) is $$ \varphi(x)=x-\lambda \sum_{n=1}^{\infty} \frac{a_{n}}{\lambda+n^{2} \pi^{2}} \...
\varphi(x)=x-\frac{\lambda}{\pi}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^{n+1}}{n(\lambda+n^{2}\pi^{2})}\sinn\pix
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,151
## Example 2. Solve the equation $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{1} K(x, t) \varphi(t) d t=\cos \pi x $$ where $$ K(x, t)= \begin{cases}(x+1) t, & \text { if } \quad 0 \leqslant x \leqslant t \\ (t+1) x, & \text { if } t \leqslant x \leqslant 1\end{cases} $$
Solution. Characteristic numbers: $$ \lambda_{0}=1, \quad \lambda_{n}=-n^{2} \pi^{2} \quad(n=1,2, \ldots) $$ The corresponding eigenfunctions: $$ \varphi_{0}(x)=e^{x}, \quad \varphi_{n}(x)=\sin n \pi x+n \pi \cos n \pi x \quad(n=1,2, \ldots) $$ If $\lambda \neq 1$ and $\lambda \neq-n^{2} \pi^{2}$, then the solution...
\varphi(x)=\cos\pix+\lambda[\frac{1+e}{1+\pi^{2}}\frac{e^{x}}{\lambda-1}-\frac{\pi}{2(\lambda+\pi^{2})}(\sin\pix+\pi\cos\pix)]
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,152
## Example 1. $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{1}\left(5 x^{2}-3\right) t^{2} \varphi(t) d t=e^{x} $$
Solution. We have $$ \varphi(x)=C \lambda\left(5 x^{2}-3\right)+e^{x} $$ and $$ C=\int_{0}^{1} t^{2} \varphi(t) d t $$ Substituting (6) into (7), we get $$ C=C \lambda \int_{0}^{1}\left(5 t^{4}-3 t^{2}\right) d t+\int_{0}^{1} t^{2} e^{t} d t $$ from which $$ C=e-2 \text {. } $$ This equation has a unique soluti...
\varphi(x)=\lambda(e-2)(5x^{2}-3)+e^{x}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,154
## Example 2. $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{1} \sin \ln x \varphi(t) d t=2 x $$
## Solution. We have $$ \varphi(x)=C \lambda \sin \ln x+2 x $$ where $C=\int_{0}^{1} \varphi(t) d t$. Substituting the expression $\varphi(t)$ into the integral, we find $$ C=C \lambda \int_{0}^{1} \sin \ln t d t+1 $$ from which $$ C\left(1+\frac{\lambda}{2}\right)=1 $$ If $\lambda \neq-2$, then the given equatio...
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,155
Example 3. $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{\pi} \cos (x+t) \varphi(t) d t=\cos 3 x $$
Solution. Rewrite the equation in the form $$ \varphi(x)-\lambda \int_{0}^{\pi}(\cos x \cos t-\sin x \sin t) \varphi(t) d t=\cos 3 x $$ From this, we have $$ \varphi(x)=C_{1} \lambda \cos x-C_{2} \lambda \sin x+\cos 3 x $$ where $$ C_{1}=\int_{0}^{\pi} \varphi(t) \cos t d t, \quad C_{2}=\int_{0}^{\pi} \varphi(t) \...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,156
Example 4. For what values of the parameters $\alpha$ and $\beta$ is the integral equation $$ \varphi(x)=\lambda \int_{0}^{1} x t^{2} \varphi(t) d t+\alpha x+\beta ? $$ solvable?
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,157
Example 1. Construct the Green's function for the homogeneous boundary value problem \[ \begin{gathered} y^{\mathrm{IV}}(x)=0 \\ \left\{\begin{array}{l} y(0)=y^{\prime}(0)=0 \\ y(1)=y^{\prime}(1)=0 \end{array}\right. \end{gathered} \]
Solution. First, we will show that the boundary value problem (15)-(16) has only a trivial solution. Indeed, the fundamental system of solutions for equation (15) is $$ y_{1}(x)=1, \quad y_{2}(x)=x, \quad y_{3}(x)=x^{2}, \quad y_{4}(x)=x^{3} $$ so that its general solution has the form $$ y(x)=A+B x+C x^{2}+D x^{3} ...
G(x,\xi)=(\frac{1}{2}x-x^{2}+\frac{1}{2}x^{3})\xi^{2}-(\frac{1}{6}-\frac{1}{2}x^{2}+\frac{1}{3}x^{3})\xi^{3}\quad\text{for}\quad\xi\leqslantx\le
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,158
Example 2. Construct the Green's function for the differential equation $$ x y^{\prime \prime}+y^{\prime}=0 $$ subject to the following conditions: $$ y(x) \text { is bounded as } x \rightarrow 0, \quad y(1)=\alpha y^{\prime}(1), \quad \alpha \neq 0 . $$
Solution. First, we find the general solution of equation (23) and verify that conditions (24) are satisfied only when $$ y(x) \equiv 0 $$ Indeed, denoting $y^{\prime}(x)=z(x)$, we get $x z^{\prime}+z=0$, from which $\ln z= \ln c_{1}-\ln x, z=\frac{c_{1}}{x}$, and thus, $$ y(x)=c_{1} \ln x+c_{2} $$ It is clear that...
G(x,\xi)=\begin{cases}\alpha+\ln\xi,&0<x\leqslant\xi\\\alpha+\lnx,&\xi\leqslantx\leqslant1\end{cases}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,159
Example 3. Find the Green's function for the boundary value problem $$ y^{\prime \prime}(x)+k^{2} y=0, \quad y(0)=y(1)=0 $$
Solution. It is easy to verify that the solution $y_{1}(x)=\sin k x$ satisfies the boundary condition $y_{1}(0)=0$, and the solution $y_{2}(x)=\sin k(x-1)$ satisfies the condition $y_{2}(1)=0$, and that they are linearly independent. Let's find the value of the Wronskian determinant for $\sin k x$ and $\sin k(x-1)$ at ...
G(x,\xi)=\begin{cases}\frac{\sink(\xi-1)\sinkx}{k\sink},&0\leqslantx\leqslant\xi\\\frac{\sink\xi\cdot\sink(x-1)}{k\sink},&\xi\leqslantx\leqslant1\end{cases}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,160
Example 4. Find the influence function $G(x, y)$ for a beam supported at both ends $x=0$ and $x=1$. (Here $G(x, y)$ is the displacement parallel to the $O z$ axis of the cross-section at the point $x=y$, caused by the action of a unit load concentrated at the point $x=y$ and acting parallel to the $O z$ axis.
Solution. Let $R_{0}$ and $R_{1}$ be the unknown reactions at the support points caused by the action of a unit load at point $x=y$ (Fig. 5). Then the bending moment $M$ at point $x$ of the beam will be $$ M=\left\{\begin{array}{lll} -R_{0} x, & \text { if } & 0 \leqslant x \leqslant y, \\ -R_{1}(1-x), & \text { if } ...
G(x,y)=\int_{0}^{1}M(x,z)M(z,y)F(z)
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,161
Example 1. Using the Green's function, solve the boundary value problem $$ \begin{gathered} y^{\prime \prime}(x)-y(x)=x \\ y(0)=y(1)=0 . \end{gathered} $$
Solution. a) First, let's determine whether the Green's function exists for the corresponding homogeneous boundary value problem $$ \begin{gathered} r y^{\prime \prime}(x)-y(x)=0 \\ y(0)=y(1)=0 \end{gathered} $$ Obviously, $y_{1}(x)=e^{x}, y_{2}(x)=e^{-x}$ is a fundamental system of solutions for equation (6). Theref...
y(x)=\frac{\operatorname{sh}x}{\operatorname{sh}1}-x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,162
Example 2. Reduce the boundary value problem for a nonlinear differential equation to an integral equation: $$ \begin{aligned} & y^{\prime \prime}=f(x, y(x)) \\ & y(0)=y(1)=0 \end{aligned} $$
Solution. Constructing the Green's function for the problem $$ \begin{gathered} y^{\prime \prime}=0, \\ y(0)=y(1)=0, \end{gathered} $$ we find $$ G(x, \xi)= \begin{cases}(\xi-1) x, & 0 \leqslant x \leqslant \xi \\ (x-1) \xi, & \xi \leqslant x \leqslant 1\end{cases} $$ Considering the right-hand side of equation (10...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,163
Example 1. Reduce the boundary value problem \[ \begin{gathered} y^{\prime \prime}+\lambda y=x \\ y(0)=y\left(\frac{\pi}{2}\right)=0 \end{gathered} \] to an integral equation.
Solution. First, we find the Green's function $G(x, \xi)$ for the corresponding homogeneous problem \[ \begin{gathered} y^{\prime \prime}(x)=0 \\ y(0)=y\left(\frac{\pi}{2}\right)=0 \end{gathered} \] Since the linearly independent solutions of the equation $y^{\prime \prime}(x)=0$, satisfying the conditions $y(0)=0$ a...
y(x)+\lambda\int_{0}^{\pi/2}G(x,\xi)y(\xi)\xi=\frac{1}{6}x^{3}-\frac{\pi^{2}}{24}x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,164
Example 1. Solve the integral equation $$ \varphi(x)=f(x)+\lambda \int_{-\infty}^{+\infty} e^{-|x-t|} \varphi(t) d t \quad\left(\lambda<\frac{1}{2}\right) $$
Solution. Let $F(\omega)$ be the Fourier transform of the function $f(x)$, and $\tilde{K}(\omega)$ be the Fourier transform of the kernel $K(x)=e^{-|x|}$. Here, $$ \begin{aligned} \tilde{K}(\omega)=\frac{1}{\sqrt{2 \pi}} \int_{-\infty}^{+\infty} e^{-|x|} e^{-i z \omega} d x & =\frac{1}{\sqrt{2 \pi}}\left[\int_{-\infty...
\varphi(x)=\frac{e^{-\sqrt{1-2\lambda}|x|}}{\sqrt{1-2\lambda}}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,165
Example 3. Solve the integral equation: $$ \int_{0}^{+\infty} \varphi(t) \sin x t \, d t=e^{-x} \quad(x>0) $$
Solution. The function $\sqrt{\frac{2}{\pi}} \mathrm{e}^{-z}$ is obviously the sine Fourier transform of the desired function $\varphi(t)$. Applying the inversion formula (6) of the sine Fourier transform, we will have $$ \varphi(t)=\sqrt{\frac{2}{\pi}} \int_{0}^{+\infty} \sqrt{\frac{2}{\pi}} e^{-x} \sin x t d x=\frac...
\varphi()=\frac{2}{\pi}\frac{}{1+^{2}}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,167
Example 4. In problems concerning the oscillations of a thin elastic plate, we arrive at the following integral equation: $$ \psi(t)=\frac{1}{2 b t} \int_{0}^{+\infty} x f(x) \sin \frac{x^{2}}{4 b t} d x $$ where $f(x)$ is the unknown function, and $\psi(t)$ is the known function.
Solution. Equation (8) is an integral equation of the first kind. Setting $$ t=\frac{1}{4 b a}, \quad x^{2}=v $$ we transform equation (8) into the form $$ \frac{1}{\alpha} \psi\left(\frac{1}{4 b a}\right)=\int_{0}^{+\infty} f(\sqrt{v}) \sin \alpha v d v $$ Using the inversion formula for the sine Fourier transform...
f(x)=\frac{2}{\pi}\int_{0}^{+\infty}\frac{\psi()}{}\sin\frac{x^{2}}{4}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,168
Example 1. Solve the integral equation $$ \varphi(x)=\sin x+2 \int_{0}^{x} \cos (x-t) \varphi(t) d t $$
Solution. It is known that $$ \sin x \risingdotseq \frac{1}{p^{2}+1}, \quad \cos x \risingdotseq \frac{p}{p^{2}+1} $$ Let $\varphi(x) \risingdotseq \Phi(p)$. Applying the Laplace transform to both sides of the equation and using the convolution theorem, we get $$ \Phi(p)=\frac{1}{p^{2}+1}+\frac{2 p}{p^{2}+1} \Phi(p)...
\varphi(x)=xe^{x}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,169
Example 2. Solve the integral equation: $$ \int_{0}^{x} \varphi(t) \varphi(x-t) d t=\frac{x^{3}}{6} $$
Solution. Let $\varphi(x) \risingdotseq \Phi(p)$. Applying the Laplace transform to both sides of (4), we get $$ \Phi^{2}(p)=\frac{1}{p^{4}} $$ from which $$ \Phi(p)= \pm \frac{1}{p^{2}} $$ The functions $\varphi_{1}(x)=x, \varphi_{2}(x)=-x$ are solutions to equation (4) (the solution to equation (4) is not unique)...
\varphi_{1}(x)=x,\varphi_{2}(x)=-x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,170
Example 3. Solve the system of integral equations $$ \left\{\begin{array}{l} \varphi_{1}(x)=1-2 \int_{0}^{x} e^{2(x-t)} \varphi_{1}(t) d t+\int_{0}^{x} \varphi_{2}(t) d t \\ \varphi_{2}(x)=4 x-\int_{0}^{x} \varphi_{1}(t) d t+4 \int_{0}^{x}(x-t) \varphi_{2}(t) d t \end{array}\right. $$
Solution. Transitioning to images and using the convolution theorem, we obtain $$ \left\{\begin{array}{l} \Phi_{1}(p)=\frac{1}{p}-\frac{2}{p-2} \Phi_{1}(p)+\frac{1}{p} \Phi_{2}(p) \\ \Phi_{2}(p)=\frac{4}{p^{2}}-\frac{1}{p} \Phi_{1}(p)+\frac{4}{p^{2}} \Phi_{2}(p) \end{array}\right. $$ Solving the obtained system with ...
\begin{aligned}\varphi_{1}(x)&=e^{-x}-xe^{-x}\\\varphi_{2}(x)&=\frac{8}{9}e^{2x}+\frac{1}{3}xe^{-x}-\frac{8}{9}e^{-x}\end{aligned}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,171
Example 4. Solve the integro-differential equation \[ \begin{gathered} \varphi^{\prime \prime}(x)+\int_{0}^{x} e^{2(x-t)} \varphi^{\prime}(t) d t=e^{2 x} \\ \varphi(0)=\varphi^{\prime}(0)=0 \end{gathered} \]
Solution. Let $\varphi(x) \equiv \Phi(p)$. By (11) $$ \varphi^{\prime}(x) \risingdotseq p \Phi(p), \quad \varphi^{\prime \prime}(x) \risingdotseq p^{2} \Phi(p) $$ Therefore, after applying the Laplace transform, equation (10) will take the form $$ p^{2} \Phi(p)+\frac{p}{p-2} \Phi(p)=\frac{1}{p-2} $$ or $$ \Phi(p) ...
\varphi(x)=xe^{x}-e^{x}+1
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,172
Example 5. Solve the integral equation $$ \varphi(x)=x+\int_{x}^{\infty} \mathrm{e}^{2(x-t)} \varphi(t) d t $$
Solution. In this case, $f(x)=x, K(x)=e^{2 x}$. Therefore, $$ F(p)=\frac{1}{p^{2}}, \quad \overline{\mathscr{K}}(-p)=\int_{0}^{\infty} e^{-2 x} e^{p x} d x=\frac{1}{2-p}, \quad \operatorname{Re} p>1$, which is related to the inclusion or exclusion in the solution of equation (16) of the solution of the corresponding h...
\varphi(x)=2x+1+Ce^{x}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,173
Example 6. Solve the integral equation $$ \frac{1}{\sqrt{\pi x}} \int_{0}^{\infty} e^{-t^{2} /(4 x)} \varphi(t) d t=1 $$
Solution. Let $\varphi(x) \risingdotseq \Phi(p)$. Applying the Laplace transform to both sides of (19), we get, according to formula (18), $$ \frac{\Phi(\sqrt{p})}{\sqrt{p}}=\frac{1}{p} $$ from which $$ \frac{\Phi(p)}{p}=\frac{1}{p^{2}}, \quad \text { or } \quad \Phi(p)=\frac{1}{p} \risingdotseq 1 $$ Therefore, $\v...
\varphi(x)\equiv1
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,174
Example 7. Solve the integral equation $$ \varphi(x)=x e^{-x}+\lambda \int_{0}^{\infty} J_{0}(2 \sqrt{x t}) \varphi(t) d t \quad(|\lambda| \neq 1) $$
Solution. Let $\varphi(x) \risingdotseq \Phi(p)$. Applying the Laplace transform to both sides of (20) and taking into account the Efros theorem, we find $$ \Phi(p)=\frac{1}{(p+1)^{2}}+\lambda \frac{1}{p} \Phi\left(\frac{1}{p}\right) $$ Replacing $p$ with $\frac{1}{p}$, we get $$ \Phi\left(\frac{1}{p}\right)=\frac{p...
\varphi(x)=e^{-x}(\frac{x}{1+\lambda}+\frac{\lambda}{1-\lambda^{2}})
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,175
## Example. Solve the integral equation $$ \int_{0}^{x} \cos (x-t) \varphi(t) d t=x $$
Solution. The functions $f(x)=x, K(x, t)=\cos (x-t)$ satisfy the above formulated conditions of continuity and differentiability. Differentiating both sides of (4) with respect to $x$, we get $$ \varphi(x) \cos 0-\int_{0}^{x} \sin (x-t) \varphi(t) d t=1 $$ or $$ \varphi(x)=1+\int_{0}^{x} \sin (x-t) \varphi(t) d t $...
\varphi(x)=1+\frac{x^{2}}{2}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,177
Example. Solve the integral equation $$ \int_{0}^{x} e^{x-t} \varphi(t) d t=x $$
Solution. Applying the Laplace transform to both sides of (3), we get $$ \frac{1}{p-1} \Phi(p)=\frac{1}{p^{2}} $$ from which $$ \Phi(p)=\frac{p-1}{p^{2}}=\frac{1}{p}-\frac{1}{p^{2}} \equiv 1-x $$ The function $\varphi(x)=1-x$ is the solution to equation (3). ## Problems for Independent Solution Solve the integral...
\varphi(x)=1-x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,178
Example 1. Solve the Fredholm integral equation of the first kind $$ \int_{0}^{1} K(x, t) \varphi(t) d t=\sin ^{3} \pi x $$ where $$ K(x, t)= \begin{cases}(1-x) t, & 0 \leqslant t \leqslant x \\ x(1-t), & x \leqslant t \leqslant 1\end{cases} $$
Solution. The characteristic numbers of the kernel (7) $$ \lambda_{1}=\pi^{2}, \quad \lambda_{2}=(2 \pi)^{2}, \quad \ldots, \quad \lambda_{n}=(n \pi)^{2}, \quad \ldots $$ and the corresponding eigenfunctions $$ \varphi_{1}(x)=\sqrt{2} \sin \pi x, \quad \varphi_{2}(x)=\sqrt{2} \sin 2 \pi x, \quad \ldots, \quad \varph...
\varphi(x)=\frac{3\pi^{2}}{4}(\sin\pix-3\sin3\pix)
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,179
## Example 2. $$ \int_{0}^{1} t \varphi(t) d t=\frac{1}{3} $$
Solution. Applying the method of finding characteristic numbers and eigenfunctions described in $\$ 10$, we find that the characteristic number of the given kernel is $\lambda=2$, and the corresponding eigenfunction is $\psi(x)=1$. It is clear that the "system" of eigenfunctions consisting of only one function $\psi(x...
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,180
Example 3. Solve the integral equation $$ \int_{-1}^{1} \frac{\varphi(t) d t}{\sqrt{1+x^{2}-2 x t}}=x+1 $$
## Solution. Function $$ G(x, t)=\frac{1}{\sqrt{1+x^{2}-2 x t}} $$ is the generating function for the Legendre polynomials $P_{n}(t)$: $$ G(x, t)=\sum_{n=0}^{\infty} P_{n}(t) x^{n} $$ We seek the solution of equation (16) in the form $$ \varphi(x)=\sum_{i=0}^{\infty} a_{i} P_{i}(x) $$ Substituting (17) and (18) i...
\varphi(x)=\frac{1}{2}+\frac{3}{2}x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,181
Example 4. Solve the integral equation $$ \int_{0}^{\infty} \frac{e^{-x t /(1-x)}}{1-x} e^{-t} \varphi(t) d t=1-x, \quad|x|<1 $$
Solution. The function $$ G(x, t)=\frac{e^{-x t /(1-x)}}{1-x} $$ is the generating function for the Chebyshev-Laguerre polynomials $L_{n}(t)$: $$ G(x, t)=\sum_{n=0}^{\infty} L_{n}(t) x^{n} $$ We seek the solution of equation (19) in the form $$ \varphi(t)=\sum_{k=0}^{\infty} a_{k} L_{k}(t) $$ Substituting (20) an...
\varphi()=
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,182
Example 5. Solve the equation $$ x^{2}=\frac{2}{\pi} \int_{0}^{\pi / 2} \varphi(x \sin \theta) d \theta $$
Solution. Equation (34) is a Schlömilch equation, where $f(x)=x^{2}$, and thus, $f(0)=0$. We find the derivative: $f^{\prime}(x)=2 x$. Applying formula (33), we find $$ \varphi(x)=x \int_{0}^{\pi / 2} 2(x \sin \psi) d \psi=-\left.2 x^{2} \cos \psi\right|_{\psi=0} ^{\phi=\pi / 2}=2 x^{2} $$ Answer: $\varphi(x)=2 x^{2}...
\varphi(x)=2x^{2}
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,183
Example. Solve the equation $$ \varphi(x)=\sin x+\int_{0}^{1}(1-x \cos x t) \varphi(t) d t $$ by replacing its kernel with a degenerate one.
Solution. Expanding the kernel $K(x, t)=1-x \cos x t$ into a series, we obtain $$ K(x, t)=1-x+\frac{x^{3} t^{2}}{2}-\frac{x^{3} t^{4}}{24}+\ldots $$ Taking the first three terms of the expansion (3) as the degenerate kernel $L(x, t)$: $$ L(x, t)=1-x+\frac{x^{3} t^{2}}{2} $$ we will solve the new equation $$ \widet...
\tilde{\varphi}(x)=1.0031(1-x)+0.1674x^{3}+\sinx
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,184
Example. Find an approximate solution to the integral equation $$ \varphi(x)+\int_{0}^{1} x\left(e^{x t}-1\right) \varphi(t) d t=e^{x}-x $$
Solution. Let's take three points on the interval $[0,1]$: $x_{1}=0, x_{2}=0.5, x_{3}=1$ and substitute $x=0, x=0.5, x=1$ into equation (5). Then we get respectively $$ \left\{\begin{array}{l} \varphi(0)=1 \\ \varphi(0.5)+0.5 \int_{0}^{1}\left(e^{0.5 t}-1\right) \varphi(t) d t=e^{0.5}-0.5, \\ \varphi(1)+\int_{0}^{1}\l...
\varphi(x)\equiv1
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,185
Example 1. Solve the integral equation by the method of successive approximations $$ \varphi(x)=1+\int_{0}^{x} \varphi(t) d t $$ taking $\varphi_{0}(x) \equiv 0$.
Solution. Since $\varphi_{0}(x) \equiv 0$, then $\varphi_{1}(x)=1$. Further, \[ \begin{aligned} & \varphi_{2}(x)=1+\int_{0}^{x} 1 \cdot d t=1+x \\ & \varphi_{3}(x)=1+\int_{0}^{x}(1+t) d t=1+x+\frac{x^{2}}{2} \\ & \varphi_{4}(x)=1+\int_{0}^{x}\left(1+t+\frac{t^{2}}{2}\right) d t=1+x+\frac{x^{2}}{2!}+\frac{x^{3}}{3!} \e...
\varphi(x)=e^x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,186
Example 2. Solve the integral equation by the method of successive approximations $$ \varphi(x)=\int_{0}^{x} \frac{1+\varphi^{2}(t)}{1+t^{2}} d t $$ taking as the zeroth approximation: 1) $\varphi_{0}(x)=0$; 2) $\varphi_{0}(x)=x$.
Solution. 1) Let $\varphi_{0}(x)=0$. Then \[ \begin{aligned} & \varphi_{1}(x)=\int_{0}^{x} \frac{d t}{1+t^{2}}=\operatorname{arctg} x \\ & \varphi_{2}(x)=\int_{0}^{x} \frac{1+\operatorname{arctg}^{2} t}{1+t^{2}} d t=\operatorname{arctg} x+\frac{1}{3} \operatorname{arctg}^{3} x \\ & \varphi_{3}(x)=\int_{0}^{x} \frac{1+...
\varphi(x)=x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,187
Example 3. Solve the equation by the method of successive approximations $$ \varphi(x)=\int_{0}^{1} x t^{2} \varphi(t) d t+1 $$ and estimate the error of the approximate solution.
Solution. As the zero approximation, we take $\varphi_{0}(x) \equiv 1$. Then $$ \begin{aligned} & \varphi_{1}(x)=\int_{0}^{1} x t^{2} \cdot 1 d t+1=1+\frac{x}{3} \\ & \varphi_{2}(x)=\int_{0}^{1} x t^{2}\left(1+\frac{t}{3}\right) d t+1=1+\frac{x}{3}\left(1+\frac{1}{4}\right) \\ & \varphi_{3}(x)=\int_{0}^{1} x t^{2}\lef...
\varphi(x)=1+\frac{4}{9}x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,188
Example. Solve the equation by the Bubnov-Galerkin method $$ \varphi(x)=x+\int_{-1}^{1} x t \varphi(t) d t $$
Solution. As a complete system of functions on $[-1,1]$, we choose the system of Legendre polynomials $P_{n}(x)(n=0,1,2, \ldots)$. We will seek the approximate solution $\varphi_{n}(x)$ of equation (4) in the form $$ \varphi_{3}(x)=a_{1} \cdot 1+a_{2} x+a_{3} \frac{3 x^{2}-1}{2} $$ Substituting $\varphi_{3}(x)$ for $...
\varphi_{3}(x)=3x
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,189
Example 1. Find the approximate value of the smallest characteristic number of the kernel by the Ritz method $$ K(x, t)=x t ; \quad a=0, b=1 $$
Solution. As the coordinate system of functions $\psi_{n}(x)$, we choose the system of Legendre polynomials: $\psi_{n}(x)=P_{n}(2 x-1)$. In formula (1), we limit ourselves to two terms, so that $$ \varphi_{2}(x)=a_{1} \cdot P_{0}(2 x-1)+a_{2} \cdot P_{1}(2 x-1) . $$ Noting that $$ \psi_{1} \equiv P_{0}(2 x-1)=1 ; \q...
3
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,190
Example 2. Find the first characteristic number of the kernel by the method of traces $$ K(x, t)=\left\{\begin{array}{ll} t, & x \geqslant t, \\ x, & x \leqslant t, \end{array} \quad a=0, b=1\right. $$
Solution. Since the kernel $K(x, t)$ is symmetric, it is sufficient to find $K_{2}(x, t)$ only for $t<x$. We have $$ \begin{aligned} & K_{2}(x, t)=\int_{0}^{1} K(x, z) K(z, t) d z= \\ & =\int_{0}^{t} z^{2} d z+\int_{t}^{x} z t d z+\int_{x}^{1} x t d z=x t-\frac{x^{2} t}{2}-\frac{t^{3}}{6} \end{aligned} $$ Next, usin...
2.48
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,191
Example 3. Using the Kellogg method, calculate the smallest characteristic number of the kernel $K(x, t)=x^{2} t^{2}, 0 \leqslant x, t \leqslant 1$.
Solution. Let $\omega(x)=x$. Then $$ \begin{aligned} & \omega_{1}(x)=\int_{0}^{1} x^{2} t^{2} t d t=\frac{x^{2}}{4} \\ & \omega_{2}(x)=\int_{0}^{1} x^{2} t^{4} \frac{1}{4} d t=\frac{1}{4} x^{2} \cdot \frac{1}{5} \\ & \omega_{3}(x)=\int_{0}^{1} \frac{1}{4 \cdot 5} x^{2} t^{4} d t=\frac{1}{4 \cdot 5^{2}} x^{2} \\ & \ldo...
5
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,192
Example 4. Find the critical force for a rod having the shape of a truncated cone with base radii $r_{0}$ and $r_{1}=r_{0}(1+q), q>0$ (Fig. 8). ![](https://cdn.mathpix.com/cropped/2024_05_22_d528bb4cd8a42024c50cg-173.jpg?height=378&width=582&top_left_y=892&top_left_x=105) Fig. 8
notfound
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,193
Example 1. Find $\int(2 x-5)^{23} d x$.
Solution. From formula 2 of the table, taking into account $u=2 x-5$, it follows that $$ \int(2 x-5)^{23} d x=\frac{1}{2} \cdot \frac{(2 x-5)^{24}}{24}+C=\frac{(2 x-5)^{24}}{48}+C $$
\frac{(2x-5)^{24}}{48}+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,194
Example 2. Find $\int 3^{7 x-1 / 9} d x$.
Solution. From formula 4 of the table, when $u=7 x-1 / 9$, we get $$ \int 3^{7 x-1 / 9} d x=\frac{1}{7 \cdot \ln 3} 3^{7 x-1 / 9}+C $$ Note. In the future, to ensure the continuity of integration, auxiliary transformations, notations, and remarks will be enclosed in curly braces throughout the solution.
\frac{1}{7\cdot\ln3}3^{7x-1/9}+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,195
Example 3. Find $\int \frac{d x}{\sqrt{4+x+x^{2}}}$.
Solution. In the expression under the root, we will complete the square to apply formula 13 for \(u=x+1/2\). \[ \begin{gathered} \int \frac{d x}{\sqrt{4+x+x^{2}}}=\int \frac{d x}{\sqrt{\frac{15}{4}+\left(\frac{1}{4}+x+x^{2}\right)}}=\int \frac{d x}{\sqrt{\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}+\left(\frac{\sqrt{15}}{2}\right)^...
\frac{1}{\sqrt{2}}\arcsin\frac{\sqrt{2}(x-1)}{\sqrt{5}}+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,196
Example 6. Find $\int \frac{d x}{2 x^{2}-x-1}$
Solution. The form of the denominator of the fraction (it has two real roots) suggests the use of formula 14. Therefore, $$ \begin{aligned} & \int \frac{d x}{2 x^{2}-x-1}=\int \frac{d x}{2\left(x^{2}-\frac{1}{2} x-\frac{1}{2}\right)}=\frac{1}{2} \int \frac{d x}{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}-\frac{9}{16}}= \\ & \quad=...
\frac{1}{3}\ln|\frac{2(x-1)}{2x+1}|+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,197
Example 7. Find $\int\left(\frac{3}{\sqrt{x}}+1\right)^{2} \cdot x d x$.
Solution. In the integrand, we will square, expand the brackets, and apply the linearity property. We sequentially obtain $$ \begin{aligned} & \int\left(\frac{3}{\sqrt{x}}+1\right)^{2} \cdot x d x=\int\left(\frac{9}{x}+\frac{6}{\sqrt{x}}+1\right) x d x= \\ & =9 \int d x+6 \int \sqrt{x} d x+\int x d x= \\ & =\left\{\be...
9x+4\sqrt{x^{3}}+\frac{x^{2}}{2}+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,198
Example 8. Find $\int\left(x^{2}+2\right)(\sqrt{x}-3) d x$
Solution. We will expand the brackets and apply the linearity property, i.e., integrate term by term, factoring out numerical coefficients from the integral. In the intermediate integrals, we will use fractional exponents, and express the answer in radicals (roots). We have: $$ \begin{aligned} & \int\left(x^{2}+2\righ...
\frac{2}{7}\sqrt{x^{7}}-x^{3}+\frac{4}{3}\sqrt{x^{3}}-6x+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,199
Example 11. Find $\int \operatorname{tg}^{2} x d x$.
Solution. Using the formula $1+\operatorname{tg}^{2} x=\frac{1}{\cos ^{2} x}$, we obtain the standard integrals: $$ \int \operatorname{tg}^{2} x d x=\int\left(\frac{1}{\cos ^{2} x}-1\right) d x=\operatorname{tg} x-x+C $$
\operatorname{tg}x-x+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,200
Example 12. Find $\int\left(2^{3 x}-1\right)^{2} \cdot 4^{x} d x$.
$$ \begin{aligned} & \int\left(2^{3 x}-1\right)^{2} \cdot 4^{x} d x=\int\left(2^{6 x}-2 \cdot 2^{3 x}+1\right) \cdot 2^{2 x} d x= \\ &=\int\left(2^{8 x}-2^{5 x+1}+2^{2 x}\right) d x=\frac{1}{8} \cdot \frac{2^{8 x}}{\ln 2}-\frac{1}{5} \cdot \frac{2^{5 x+1}}{\ln 2}+\frac{1}{2} \cdot \frac{2^{2 x}}{\ln 2}+C= \\ &=\left(2^...
(2^{8x-3}-\frac{1}{5}\cdot2^{5x+1}+2^{2x-1})\cdot\frac{1}{\ln2}+C
Calculus
math-word-problem
Yes
Yes
olympiads
false
31,201